2010 и 2005 – най-горещи от 1880 г. насам

Всяка година след 2000 г. e сред 15-те най-топли, записвани някога
13 яну 2011 07:56,
26
2010 и 2005 – най-горещи от 1880 г. насам
Снимка: NASA

2010 г. се изравни с 2005 г. като най-горещата година за Земята, откакто се измерват средни годишни температури през 1880 г., съобщи Ройтерс, като се позовава на резултатите от изследвания американска правителствена агенция.

Изминалата година слага край на едно десетилетие от рекордно високи температури, което показва, че отделяните от човешката дейност парникови газове загряват планетата, съобщи агенцията.

Средната температура на земната повърхност през 2010 г. е била с 0,62 градуса по Целзий по-висока от средната за 20 век и се е изравнила с тази от 2005 г., съобщи Националният център за данни за климата към Националната служба по океаните и атмосферата.

"Тези резултати сочат, че климатът продължава да показва симптоми на повлияване от парниковите газове. Те са доказателство за затоплянето", коментира Дейвид Ийстърлинг, ръководител на научния отдел към климатичния център.

Много страни, като Русия и Пакистан, пострадаха от горещи вълни и наводнения, които причиниха смъртта на хиляди хора, изпепелиха реколтата и потопиха огромна площ обработваеми земи. Тези явления, причинени отчасти от промяна във въздушните течения, помогнаха за рекордното увеличаване на цената на храните, което може да доведе до бунтове за храна като тези, които избухнаха през 2008 г.

Не е възможно глобалното затопляне да се посочи като пряка причина за отделно атмосферно явление, но тенденцията от 2000 г. насам температурите да се увеличават засилва опасността от природни катаклизми като горещи вълни, суши и наводнения, заяви Ийстърлинг.

Всяка година след 2000 г. се е наредила сред 15-те най-горещи години, записвани някога, добави той. Освен това миналата година е най-влажната, а когато атмосферата е затоплена, тя съдържа повече вода, което може да доведе до по-тежки наводнения, допълни Ийстърлинг.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 13 години
Произведеният от човека въглероден двуокис отива в океаните, там се утаява под формата на карбонати и влиза в състава на утаечните скали.Тъй се учеше преди 20-30 години в основното училище. Който не е бил там, не е зле да си опресни знанията и после пак да пише мнения.
25
0
 
3
 
! Отговори
Alaris преди 13 години
"Колко вреда ще причиня с една найлонова торбичка", помислиха си 3 милиарда души днес.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе квато беше 2003 немаше такава. И из модерна, добре обзаведена Европа измряха хиляди от жегите.
23
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
a be tapanar takiv,ti ne pardi6 li,6to obvinqva6 ku4etata,i tebe da te nqma v balgariq
22
3
 
4
 
! Отговори
anti преди 13 години
Ало плювачите, вие как смятате - колко автомибили, заводи, ТЕЦ-ове и т.н. е имало преди 1900 година ? С колко са намалели горите на планетата от тогава до сега ? Какво става с произведения от човека CO2, с колко се е увеличил той от 1900 до сега ? Щом според вас няма промяна, къде се абсорбира разликата ? Моля, ви, разбирачи, обяснете ми, че хич не разбирам безпочвените ви брътвежи за конспирации и корпоративни изгоди. Кажете ми с думи прости къде отива произведения от човека CO2 ?
21
2
 
4
 
! Отговори
Лозунг преди 13 години
Убий куче, спаси планетата!Всяко куче пърди и разяжда озоновия слой.ВЪН 4лапи 4 опашки от България!Яворчо - безработен
20
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
да, като четеш на тъпите еколози религиозните брътвежи, повишаване с един градус положително ще сложи край на света. а какво да кажем за цели 8, колкото е разликата между днес и преди 20 000 години?
19
3
 
7
 
! Отговори
lol преди 13 години
Американските правителствени организации, никога ама никога не лъжат и дават много точна и коректна информация...Ал Гор скоро ще е милиардер...войната в Ирак продължава близо 8 години и все още не са намерили прословутите weapons of mass destruction на Буш...не са ги намерили, защото още не са се договорили за цената на която ще им ги продадат...Така че, моля ви - вярвайте на информацията от правителствените агенции на САЩ!!
18
1
 
3
 
! Отговори
sprete da ni obirate преди 13 години
kade e taja toplina na ekwatora li? vsi4ko lazi, za da ni obirat parite! klimata se promenja wseki njakolko hiljadi ili milioni god, a nie sme 0,0000001% winowni za njakoi ne6ta w promenite sega.
17
2
 
10
 
! Отговори
Нъти Профессор преди 13 години
А тиквите отчитат ли факта че от 1880 до сега е един доста нищожен период от време?Все едно да изчисля че от последните 15 минути в 7-мата и 9-тата съм бил най-гладен :D
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това са глупости, енергията която идва от слънцето и изригването на вулканите на земята са в пъти повече отколкото човека някога е изразходвал или отделил в атмосферата. Да не говорим че слънцето си има 11годишни цикли и никой не го отразява това като факт. Или просто не им изнася на определена групичка учени и еколози.
15
1
 
6
 
! Отговори
vde преди 13 години
до: онбашиятаТи май не си наясно какво значи средно годишна температура. Прочети първо какво е това и колко пагубно може да бъде едно повишаване само с 1 градус - референция, кораловия риф и полярните шапки.
14
7
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
като мине истерията около глобалното затопляне, ще почнат да *** за глобалното осоляване на океаните причинено от пикаещите туристи и водещо до нарушаване на крехкото екологично равновесие и измирането на много морски видове.
13
2
 
13
 
! Отговори
Странно преди 13 години
до Men - не се разбрахме :) Имах предвид, че макар да предрекоха "ужасно студена зима" на практика тя май няма изгледи да се случи. И какво правим? Ами замазваме положението - почваме да плямпаме как "цялата година била много гореща" и не обелваме дума за зимата и прогнозите ни преди това. Че хората вляят на планетата няма спор, но също няма спор, че има много въшки дето смучат пари покрай тези психози.
12
8
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
ау, 0.62 градуса, опекох се!
11
4
 
5
 
! Отговори
men преди 13 години
Тук се говори като цяло за планетата, пример са наводненията в момента в Австралия... няма как да се говори само за еколкогия а на никой не му пука какво и колко замърсява. Всеки си плаща и въпроса е приключил, разлива на нефт в мексиканския залив например е убил хиляди животни и растения и природата ще е доста трудно докато се възстанови.... но в крайна сметка всичко отшумява и нищо...а и тук през декември имаше дни с температури около 20-24 градуса ...нормално ли е за декември?
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А дървените философи си плямпат, че било измама глобалното затопляне, че го рекламирали за пари .... като че ли отричането на глобалното затопляне не е подкрепяно от индустриите дето най-замърсяват и следователно свързано с много пари!
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората са вируса на земята, но тя има имунна система, и скоро ще стане ясно кой ще победи, но аз залагам на земята
8
3
 
9
 
! Отговори
Смут преди 13 години
Трябва да спрем да пърдим и мисля,че ще си възвърнем природния баланс
7
1
 
13
 
! Отговори
Странно преди 13 години
Абре нали разправяха, че тая зима щяла да е най-студената от много време насам, точно заради "глобалното затопляне". Нещо много бързо се изметнаха?

Спонсорирани публикации