Всичко е готово за атака. Военните чакат заповед

Основна ударна сила на военна операция в Либия ще е Франция
Обновена: 19 мар 2011 16:58 | 19 мар 2011 16:47,
242
Всичко е готово за атака. Военните чакат заповед
Репутацията на Саркози е заложена на карта. Снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози събра в Париж на съвещание за Либия 15 президенти и премиери, както и ръководители на регионални организации. Те ще съгласуват действията си срещу режима на Кадафи, съобщава NEWSru.

Съвещанието беше открито със среща в тесен кръг, на която Саркози покани британския премиер Дейвид Камерън и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. На срещата на "тройката", а след това и на заседанието в пълен състав трябва да се изработи отговор на действията на либийския режим, който игнорира предписанията на Съвета по сигурност на ООН, както и поставения му френско-британско-американски ултиматум.

Според френски официални лица "всичко е готово" за въздушна операция. Задачата на коалицията се облекчава с това, че в района на Средиземно море се намират американски кораби, към които е готов да се присъедини френският самолетоносач Charles de Gaulle. За провеждането на въздушна операция самолетите ще могат да стартират от корабните палуби или от наземните бази в Корсика и Сицилия. На разположение на коалицията са и съвременни средства за заглушаване на системите за връзка на либийската армия.

Не е изключено коалицията да получи допълнителни пълномощия. Засега тя разполага с мандат от ООН за "защита на населението", а не за "наказателна операция" срещу либийския режим.

Макар че политическо решение за нанасяне на удари по обекти на либийските ВВС и патрулиране във въздушното й пространство още не е взето официално, страните от НАТО вече започнаха групиране на сили в района на предполагаемата операция.

Стратегическата цел на възможна операция е да бъде принуден Мумар Кадафи да подаде оставка. Тактическата цел се заключава в ограничаване на военните му възможности, на първо място – блокиране на авиацията и морските сили.

В същото време, като се вземат предвид многобройните успехи на либийските правителствени сили в последните три дни, не бива да се изключва, че дори да загуби възможност да използва авиация и военни кораби, Кадафи ще има достатъчно сили за пълно потушаване на въстанието.

Страните от НАТО с всички сили се стремят да избегнат мащабна наземна интервенция в джамахирията. Но те може да се окажат принудени да преминат към по-крупна въздушна операция за унищожаване на военната машина на Кадафи, включваща танкове и артилерия.

В случай че Кадафи смаже бунта, преди Западът да стигне до решение за въздушни удари, операцията все пак ще се състои, но вече като операция на сплашване и възмездие. Тактиката в такъв случай ще се смени – Западът не само ще свали Кадафи, но и ще го предаде на международния трибунал за престъпления срещу човечеството.

Високопоставен военен експерт в Брюксел съобщи по-рано пред ИТАР-ТАСС, че международна военна операция в Либия се готви от отделни държави, а ролята на НАТО ще бъде сведена по-скоро до съдействие в осъществяване на военното планиране и координирането на действията.

В същото време източникът "забравя" да спомене за такъв важен елемент от военната операция като системите за контрол на въздушното пространство – самолетите AWACS на НАТО.

Тези летящи радари са в състояние да откриват и съпровождат до 200 въздушни цели на разстояние до 400 км и дори да не влязат във въздушното пространство на Либия, AWACS могат да видят въздушния трафик над две трети от територията й да получат пълна картина за Триполи и районите, които се намират под контрол на Кадафи.

Основната ударна сила на военна операция в Либия ще стане Франция, чийто президент единствен от световните лидери официално призна бунтовническата структура Преходен национален съвет на Либия като "единствения законен представител на либийския народ". На карта е заложен имиджът на Саркози, върху който ще бъде нанесен колосален удар, ако Кадафи унищожи безнаказано признатата от Париж опозиция.

Франция може да използва десетки изтребители Rafal и Mirage. За тяхното базиране Париж може да използва собствените си авиобази в Корсика и по средиземноморското крайбрежие. В същото време тези бази не са най-ефективният избор от гледна точка на възможно прехващане от либийски военни самолети, тъй като очакваното време на пристигането на изтребителите от тези бази до либийската граница е между 70 и 95 минути.

За тази цел Франция може да разположи край либийските брегове самолетоносача Charles de Gaulle, базиран в Тулон. Той е способен да носи 15 изтребителя, в състава на поддръжката му влиза подводница, три фрегати и танкер. Като спомагателни военни възможности Франция има и собствени самолети-цистерни за дозареждане във въздуха на изтребителите си.
Най-големи военни възможности в региона имат САЩ, но американската администрация предпочита да не играе ключова роля в операцията в Либия, за да не усложнява позицията си в арабския свят.

Сега в Средиземно море се намират 5 бойни кораба на САЩ, включително един есминец с ракети, които могат да бъдат използвани за унищожаване на наземни цели и обекти на територията на Либия. САЩ нямат сега самолетоносач в района, тъй като „Ентърпрайз” беше предислоциран в началото на седмицата от Червено море в Индийския океан за подкрепа на операцията в Афганистан.

В същото време Америка има 42 самолета F-16 в базата "Авиано" в Италия, които могат да бъдат пренасочени в случай на необходимост към базите в средиземноморските острови. На разположение на САЩ са редица военни бази в Гърция, Малта и Турция, макар че Анкара засега не дава съгласие за използване на територията й против Либия.

Такова съгласие обаче вече даде Италия, която до началото на събитията в Либия се смяташе за неин приближен съюзник в Европа. Берлускони заяви, че Италия е "готова да се включи към международните военни усилия, като предостави въздушните си бази". Именно на Италия принадлежат пет от най-близките до крайбрежието на Либия авиобази, разположени в южната част на Сицилия.

Активно участие в операцията в Либия е готова да вземе и Великобритания. Според някои източници Лондон и Париж са сред главните претенденти да оглавят коалицията. Британският премиер Дейвид Камерън вече обяви готовност да пренасочи в Средиземноморието няколко групи изтребители "Тайфун" и "Торнадо", базирани в Шотландия и Норфолк. Освен това край Либия вече се намират две фрегати на кралския флот, които могат да бъдат използвани за морска блокада, унищожаване на кораби или военни цели по крайбрежието.

От малките страни от НАТО готовност за участие в операцията вече изразиха Белгия, Холандия, Норвегия и Дания. Белгия е готова да предостави самолети F-16 и десантни кораби. Дания не само заяви, но и изпрати към Сицилия шест F-16.

Норвегия също обяви готовност да предостави няколко изтребителя F-16 и военно-транспортен самолет Hercules, който може да се използва за доставка на хуманитарна помощ или снабдяване на наземните сили в случай на наземна операция.

В същото време страните от НАТО се надяват да включат в операцията в Либия арабските държави в региона, за да не позволят на антизападни сили да обвинят Европа и Америка в "нов кръстоносен поход" и да използват този аргумент в идеята за общоарабска съпротива срещу интервенцията. Като най-вероятни военни съюзници в операцията срещу Либия се разглеждат Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар, но обемите и условията на тяхното участие все още не са определени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: Бунтът в Либия
Още от
Напиши коментар Коментари
240
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
за всичко са виновни тези скапани араби не си седят ,мирни и тихи ами ще ми се бунтуват и сега заляха цяла Европа.нищо хубаво не ни очаква.,европа ще затуне още повече ,европеиските пари ще свършат и ще ни одерат от данъци и такси.
239
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
kolko sa ymni ne samo nefta shtre mu vzemat ami i parichkite kade sa v frenski amerikanski grmanski i t.n. banki kakto pishe 7 miliarda ama i toi kral ta sa oial bashta my da nee balgarin ,niama nachin da ne go prechukat tva sa pari i zlato za krizata.
238
0
 
1
 
! Отговори
карла бруни преди 13 години
саркози няма къде да изразходва психосексуалната си енергия или страда от липса на такава-и виж къде избива.англичаните са готови винаги да се бият-те са хулигани по природа-дай им да се бият,по единично или в армия.за американските каубои-да не говорим.по какво се различават от кадафи,че не разбирам.лошото е че ни управляват болни хора с лоши зависимости.къде остана времето на преговорите и високата дипломация.и какво му остава на кадафи,като законен ръководител на либия,когато нападат странат
237
0
 
1
 
! Отговори
ахуй преди 13 години
Кадафи с теб съм ние ще ги довършиме
236
1
 
1
 
! Отговори
Младеж преди 13 години
Искам само да ви кажа, да си спомните какво се е случило преди около 130 години. 100% и тогава хората са казали - ами каквото става в Османската империя си е тяхна работа. Въпроса е, че когато има несправедливост, тя трябва да се поправи, пък било то и с цената на част от държавното богатство да премине в западни ръце. Аз съм сигурен, че за по-голямата част от народа, това е малка цена за плащане!
235
0
 
1
 
! Отговори
керист преди 13 години
не мисля че границите на страната са застрашени в сев. африка изглежда всеки си знае мястото, не като в европа предвид белгия, сърбия и др. За нефта... ммда, хората си го помпат и после им се плаща, къде е проблема? Проблема е циганиа, който се ерчи, се е едно всичкото нефт е на дядо му, завещан от пра пра дядото му. Нефта е на народа, страната и те трябва да имат полза от това. Които и да го "смуче" ще си го плаща... но кой и как ще им управлява парите...? е въпрос на тяхна организация!
234
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Агресията поражда агресия и няма край
233
0
 
1
 
! Отговори
lereno преди 13 години
Много ме озадачават някой хора тук: какво значи "негова(на Кадафи)работа си е какво става в страната..." Първо страната не е НЕГОВА, второ никой няма право да избива цивилни хора с цел да си защитава властта. Трето крайно време е да го изправят пред СЪД, защото той не е богопомазан, а обикновен човек с много, много грешки, големи. Тука се сещам за едни взривове в Германия, свален самолет над Англия, спин аферата и още куп от сорта. Нали разбирате, че по някое време идва ВИДЙОВ ден...
232
0
 
3
 
! Отговори
Богнострокулум преди 13 години
И като гледам как в наше време се "демократизират" различни държави , все повече си мисля , че същата работа е било и срещу Германия през Втората световна. Просто пропагандата и дезинформацията са единствения начин по който можем да съдим за тези отминали събития. Познавах живи свидетели на тези времена и събития, които са ми разказвали истории по-различни от тези в сегашните учебници по история.
231
0
 
6
 
! Отговори
Богнострокулум преди 13 години
съдейки по мащаба на операцията, на човек няма как да нему стане ясно , че подготовката и е започнала много преди тези т.нар. бунтове. Което от своя страна дамо идва да покаже кой наистина стои зад метежите в Либия ! Не знам колко наивен трябва да е човек, за да повярва, че операцията има за цел да свали "тиранът Кадафи", а не да заграби либийските ресурси , че и територии. Учудвам се обаче, че след Виетнам, Афганистан и Ирак все още има хора, които се връзват на тези манипулации.
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смажи ги, Кадафи!
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mn znaete kakvo naistina stava pravite samo tapi komentari
228
0
 
5
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Абе хора в 21 век сме !!!Защо никой не иска да си спомни миналото ?Това не е хубаво , никак даже :(
227
10
 
3
 
! Отговори
БЕНГАЗИЕЦ преди 13 години
БОЙ ПО КАПЕЛАТА НА *** И НЕГОВИЯТ КАТУН !
226
3
 
3
 
! Отговори
от 226 преди 13 години
За да твърдиш че цивилно население подкрепящо Кадаифа е избивано от бунтовниците..си е за смях. Тези бунтовници с кого се бият? С хора с камъни и прашки ли? Бунтовниците имат наистина оръжие, а цивилните кво? Всеки си има най-малкото пистолет и се стрелят по улиците? Стига си ме разсмивал бе!
225
2
 
3
 
! Отговори
до 223 преди 13 години
Тук приказваш наизуст вече. Досега не съм чул бунтовници да бият мирното цивилно население. Или за сблъсъци между цивилните подкрепящи Кадаифа и цивилните подкрепящи опозицията. От кой пръст си изсмука тази тъпотия уважаеми? Наистина и ти ме развеселяваш. Дай статия за доказателство, щом си толкова уверен.
224
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нахалници! Заради тези *** може след седмица да сме във трета световна война! От къде на къде този *** саркози и тази *** от САЩ ще решават какво прави кадафи?? Негова работа е какво става в страната му и също е негова работа да се справя с бунтова!
223
11
 
4
 
! Отговори
Полубог преди 13 години
Бой по тъпата им либийска кратуна!!!!
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
221 - Пък аз говоря за мирни хора избити от бунтовниците! Защото освен бунтовници и Кадафи има и мирни хора!
221
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да! Твърдя, че бунтовниците убиха хиляди! А дали съм ти смешен не ме интересува! Смей се! Аз също се смея! Е,и!:)

Спонсорирани публикации