Леден дъжд, недостиг на гориво, без ток – в Япония

Най-тежката хуманитарна криза в страната след II световна война
Обновена: 22 мар 2011 17:12 | 22 мар 2011 15:58, Елка Василева
38

Снимка: Reuters
Недостигът на гориво, леденият дъжд и прекъсванията на тока засилват най-тежката хуманитарна криза в Япония от Втората световна война насам, но има напредък с възстановяването на пътища и строежа на жилища, предаде Ройтерс.

Последваното от цунами земетресение в Япония е най-скъпоструващото природно бедствие в света – материалните щети от него се оценяват на 250 милиарда долара. Има около 21 000 загинали и изчезнали хора, 319 000 са евакуирани, построени са 2131 временни подслони, 2,4 милиона души са без достъп до вода, а в 221 000 домакинства няма ток.

Дъждът е задържал хеликоптерите на земята, което принуждава властите да разчитат на пътищата и това бави доставянето на помощта. Достъпът до питейна вода остава проблем в 11 префектури.

Напредък обаче има. Автомагистрала Тохоку, която свързва Токио с пострадалите от земетресението райони, отново е отворена за камиони. В Рикудзентаката, където са разрушени 80 процента от 8-те хиляди къщи, се строят временни жилища.

По данни на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните помощи към вчерашна дата са раздадени 5,5 милиона хранителни дажби, 380 000 одеяла и 90 000 бебешки пелени. Не е ясно обаче до колко души е стигнала тази помощ, пише БТА. Представител на спасителния щаб в северната префектура Ивате заяви, че към вчерашна дата в евакуационни центрове там живеят 45 687 души, а недостигът на гориво забавя доставянето на помощта до пострадалите отдалечени райони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 36ти, Браво и аз съм на това мнение!изловиха китовете,така им се пада!
34
8
 
8
 
! Отговори
Телешки възторг преди 13 години
Японците са 100 милиона. Не можаха ли да си раздвижат задниците и да приютят тези свой сънародници останали без покрив. Очевидно, че нямат време защото трябва да ходят на работа.Не изпадайте в Телешки възторг от този народ, който има мравешки манталитет, за тях личността не е важна.А Японците са ми противни, защото въпреки забраната за избиването на китовете продължават да не се съобразяват с международните договорености.Същото важи и за улова на риба.Неприятни жълтури!
33
2
 
11
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Etо това е народ и държава.Ашколсун...евалла...всички други-ние на Балканите,Русия,Великите САЩ,щяхме да се разпаднем като общество и държава!Мародери и разпад ,това щеше да е тука...Велик народ....Кураж и Господ да им е на помощ!Не напразно всички пишат,че биха приели бежанци от Япония ,но не и от Либия...Но бежанци от Япония няма да има!!!Те са си оттам...Страхотни хора,силни мъже ,макар ,е са 1.60 високи повечето.Този дух е невероятен.Респект!
32
0
 
5
 
! Отговори
артемида преди 13 години
До номер 7: Иване,бъди реалист и ми кажи кое и е великото на България ДНЕС. Хайде да не живеем в миналото. То няма да се върне. Фактът, че не сме успели да го запазим и че не успяваме да го върнем прави твърдението ти още по-нелепо. Иска ни се да е велика, но тя не е.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Невероятен народ, спокойни, тихи, кротки хора.
30
10
 
31
 
! Отговори
Мушко преди 13 години
ТУКА УВАЖАЕМИ ЯПОНЦИ БЛИЗО 7 МИЛИОНА СА КАТО ВАС ,ГЛАДНИ ,БЕЗ ПАРИ И РАБОТА ,БОРЧОВЕ МНОГО И НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА .ПРИ ВАС ПОНЕ ИМА ТОВА
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забелязал съм, че всички които се присмиват на вярващите в масони и илюминатаи, са с ипотеки и се страхуват да не стане нещо и да не могат да си изплатят кокошарниците. Спокойно,, още дълго време ще им плащатете лихвите. Не сте се минали! Откъде тази враждебност към инакомислещите, които не вярват на средствата за масово осведомяване
28
7
 
2
 
! Отговори
Д-Р ГА преди 13 години
ДО НР. 1 Набързо. Три лексотана с 300 гр.мастика.
27
12
 
6
 
! Отговори
БОКО преди 13 години
Япония да не се плаши, хляб може да няма за тях, но ей ся почвам да садя картофи в Банкя и ще ги нахраня всички самураи и гейши
26
7
 
34
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
Скъпи неориентирани коментиращи.Първо Япония подкрепи ударите срещу Либия с две ръце.Второ тези удари са с цел сплашване на СИЦКОТО АРАБИН.Защото както се разбунтуваха всички в този регион и особено ако в Саудитска Арабия настанат подобни размирици бензинът ще стане 15 лева,което от своя страна ще направи щетите от земетресението не 200 милиярдаа 1 трилион.И не разбирам какво толкова го подкрепяте този диктатор дето изрекетира света с стотици милиони долари чрез лъжливите обвинения за ХИВ
25
2
 
2
 
! Отговори
До №1 преди 13 години
Май си забравил да си пиеш лекарствата.
24
1
 
25
 
! Отговори
джанта преди 13 години
На снимка 5 се вижда, как след мощно земетресение и опустошително цунами, пътната маркировка е като нова! Асфалта е равен и без дупки! Защо нашите пътища за седмица на слънчево и приятно време пропадат?
23
2
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
защо ли е толкова студено в Япония? би трябвало да е по-топло отколкото в Бг.само в Хокайдо има причина климатът да е по-суров, но не чак толкова.
22
5
 
7
 
! Отговори
ти кой си? преди 13 години
Защо четеш на кирилица?Чий го търсиш в този сайт?
21
4
 
40
 
! Отговори
@ преди 13 години
ЗАЩО ТЕЗИ КРАВОЖАДНИ НАПАДАТ ЛИБИЯ ..ТРЯБВА ДАСЕ ПОМАГА НА ЯПОНИЯ ..ТЕЗИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ХВЪРЛЕНИ В ЛИБИЯ ЩЯХА ДАСЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ХУМАНИТАРНА ДЕЙНОСТ ЗАЩО ЯПОНИЯ СЕ ИЗОСТАВИ ОТ ПО БОГАТИТЕ
20
4
 
14
 
! Отговори
Петко Чапаев преди 13 години
Ей,Мачо ли си или Мачка не те знам ,ама като те гледам как плюеш по кирилицата ми идва желание да те халосам по англо-санксонската тиква.Ти българин ли си бе,безроднико или латински ***???
19
18
 
6
 
! Отговори
SISI DO NOMER 7-IVAN преди 13 години
TO MAI OT VELIKA BALGARIQ SAMO KIRILICATA VI OSTANA......
18
9
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Те 99% от форумците не могат да усетят интелекта на Кремена, която е може би сред най-начетените мозъци в сайта и чувството й за хумор, ти какво очакваш за теб?
17
5
 
8
 
! Отговори
RUSIA преди 13 години
RADIAZIATA E STIGNALA DO USA I RUSIA spored chujdi saitove ot vchera !!!!
16
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това трябваше да се случи в България! Да ни изтрепе до крак,щото сме мръсно племе.Но както и да е,Боки тиквата бавно и мъчително ще ни довърши.

Спонсорирани публикации