Расте радиацията в морето край Фукушима

Концентрацията на радиоактивен йод надвишава нормата 1850 пъти
Обновена: 27 мар 2011 07:44 | 27 мар 2011 07:44,
62
Расте радиацията в морето край Фукушима
Снимка: Reuters

Концентрацията на радиоактивен йод в морето край японската АЕЦ „Фукушима-1” е нараснала в последните часове, съобщава Ройтерс, като се позовава на националната Агенция по атомна и промишлена безопасност.

Измерванията сутринта на 27 март показват, че съдържанието на радиоактивни вещества във водата надвишават нормата 1850 пъти. В събота беше съобщено, че радиацията надвишава допустимите норми1250 пъти.

Още по темата
Агенция Киодо уточнява, че водата, използвана за охлаждане на четвърти реактора на „Фукушима-1” е по-малко радиоактивна, отколкото на другите реактори. По данни на Агенцията по атомна безопасност съдържанието на йод-134 във водата на втори реактор е „изключително високо”.

Причините за повишаване на концентрацията на радиоактивни вещества още не са изяснени. Високата радиоактивност на АЕЦ затруднява работата по възстановяването на системите за охлаждане на реакторите, които излязоха от строя след мощното цунами на 11 март.

По-рано беше съобщено, че повишаването на нивото на радиация на „Фукушима-1” може да свидетелства за повреждане на обвивката на един от реакторите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
развеселен преди 13 години
Четвърти предлага да не излизаме и да не дишаме - стой си вкъщи и НЕ ДИШАЙ! Ако си достатъчно настойчив, след 4-5 минути ще изчезнат всичките ти проблеми. Пети ни плаши с радиоактивен дъжд от стрийм-течението, но не знае на каква височина се образуват дъждовните облаци.Добавяме и теориите на конспирацията, масоните, евреите, невидимите извънземни... :DПълна неграмотност, ама коментират и всяват паника. Не мога да разбера каква болна наслада им доставя това!
59
0
 
1
 
! Отговори
развеселен преди 13 години
Лелеееее, колко неграмотност лъха в коментарите на параноиците. Чули, недочули, прочели, недоразбрали... Един казва, че има хиляди реактори от същия тип по света, а всички реактори от всички типове нямат 1000. Друг пише да не се залива с вода; ама ако не охладят реактора, може да стигне до стапяне на ядреното гориво и тогава замърсяването ще бъде стотици пъти по-голямо. Трети иска саркофаг върху още работещ (горещ) реактор, саркофага няма да спре експлозията, ако не бъде охладено горивото....
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да се разпространява радиацията като изливат водата, която охлажда реакторите, обратно в морето? Ми направо да почнат да я бутилират и раздават, така или иначе до всички ще стигне.
57
3
 
5
 
! Отговори
птичка преди 13 години
най-надежната и безопасна аец е непостроената!предпочитам да намаля консумацията си на ток и да живея природосъобразно ,отколкото в страх дали ще се прецака някоя централа някъде по света!чудя се на акъла им на тия хора защо не евакуират населението на цялата страна,ами чакат да стане непоправимо?горките хора!и пак се чака на решения и информация отгоре-хората сме марионетки в ръцете на големите!
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятелю й ти си много заблуден. С фотоволтаични панели не може да се задоволи енергиината потребност на земята , технологията няма достатъчно кпд. Относно радиацията не знам дали си запознат но ти през целия си живот си бил облъчван от радиация , нарича се фонова радиация и не е опасна тъй като хората са живели много преди твоята умна глава в нейните условия.Умолявам те от все сърце , спри да дезинформираш хората относно теми по които не си комптентен
55
0
 
21
 
! Отговори
хххх преди 13 години
Това , което става полека лека ще стигне 8 ниво по 7 степенната скала !!! Понеже са засегнати читири и повече реактори , а не както в Украйна само един. Добре е че сме на другия край на света и каквото и да става сме максимално облагодетелствани спрямо много други. Моля се човешкия дух да предотварти пълната катастрофа.
54
2
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 13 години
Сам си противоречиш, казваш че не те познавам, за да те коментирам, а самият ти ме коментираш без да ме познаваш. Нали щеше да спираш да пишеш? А когато чета глупави коментари не мога да се спра да не си кажа мнението.
53
5
 
9
 
! Отговори
Дончо преди 13 години
Абе вземете си по един брояч и си измервайте има ли няма ли опасност. Всеки виждал катастрофата иначе, къде я видяхте бе
52
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мисля,че след тази трагедия във Фукушима,строежът на БелеНЕ трябва да се замрази завинаги!Каквото било-било.Инвестирайте в енергийна ефективност!Хем няма да има никакви рискове,хем български работници ще получат хляба си!
51
4
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Ти си типичен представител на една част от бг обществото! Нито ме познаваш за да ме коментираш, но за сметка на това си заучил някви фрази и ги повтаряш като папагал.Съдя по това което става и виждам, а ти по добре коментирай това за което става въпрос в стаията.
50
0
 
7
 
! Отговори
До 47 от 39 преди 13 години
Чети внимателно: аз написах "още в началото". Сега е късно.
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ли ще коментират "оптимистите" след известно време? Аз пък ви съветвам да държите децата си по-малко навън. Ще видим кой е прав. Ще се радвам ако не съм аз!
48
5
 
13
 
! Отговори
До Драскач 45 преди 13 години
Пише се оЦенка - а не оТЦенкаПише се оЦет - а не оТЦет Пише се оТцеждам - а н оЦеждам
47
3
 
22
 
! Отговори
Някоя преди 13 години
Странното е че всички говорят за глупавата им война е Либия,където убиват мирни хора заради ВЛИЯНИЕ и ПЕТРОЛ.Японците лъжат като *** за положението с АЕЦ-а им и продължават да наливат радиоактивна вода в световния океан.Колкото до нас хората,ние ще сме потърпевши от нашите си грешки(съвсем заслужено).Повечето останали създания си живеят на радиация в пъти по-високи от възможната за нас.Растенията в областта на Припят си се развиват и им "плющят ушите":)
46
4
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
НЕ бързай, няма нищо общо между Чернобил и Фукушима -1 ! Саркофаг и тук ще има, но едва след като се спре изтичането на радиация от вътрешността на реактора, на какво искаш да сложи съркофаг сега, на отработеното гориво или на заразената охлаждаща вода?!?
45
3
 
8
 
! Отговори
до:й -24 преди 13 години
Има минимални норми радиация и те са от слънцето.Има някои животни който въпреки радиацията не заболяват от рак - като Акулата
44
11
 
10
 
! Отговори
Драскач.... преди 13 години
никога не слагам отценки на коментарите,но ги чета с голям интерес. Какво значение има кой как е отценен...като всеки може да пише каквото иска...
43
3
 
34
 
! Отговори
Разумен- продължение преди 13 години
омаловажат ужаса, който се случва в АЕЦ Фукушима и последиците не само за японския народ, а и за екологията. Очаквам много скоро МААЕ да бъде принудена да признае, че изхвърлянията на радионуклиди от АЕЦ Фукушима са съизмерими количествено на тези от АЕЦ Чернобил и да се корегират относно степента на аварията по ИНЕС.Надявам се, че вече всички, освен платените лобисти на ядрения бизнес, са разбрали, че няма НАПЪЛНО безопасна АЕЦ, така, както няма напълно безопасна технология!!!
42
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНЕС РАДИАЦИЯТА В ЕДИНИЯ РЕАКТОР НАДВИШАВА 10 МИЛИОНА ПЪТИ НОРМАТА. ТЕЧЕ ОТКРИТА ЯДРЕНА РЕАКЦИЯ С 9 МИЛИАРДА БЕКЕРЕЛА НА КУБ СМ
41
3
 
18
 
! Отговори
СНИМКАТА??? преди 13 години
Тази униформа трябва да е задължителна вече в Япония и околностите...

Спонсорирани публикации