Facebook и Google хвърлиха око на Skype

Компаниите търсят сътрудничество с лидера в интернет телефонията
Обновена: 5 май 2011 14:42 | 5 май 2011 11:27, Красимир Ангелов
38
Facebook и Google хвърлиха око на Skype
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Интернет гигантите Facebook и Google проучват независимо един от друг възможността да придобият Skype, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама близки до преговорите източници.

В плановете на Facebook влизало изкупуване или обща компания със Skype. Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг също участвал дейно в преговорите.

Според информацията на Ройтерс и Google вече е водил начални разговори със Skype. Дискусиите са в ранен етап и още не е ясно коя опция на двата заинтересовани концерна ще бъде предпочетена.

Евентуална сделка за платформата за разговори в интернет би могла да бъде в размер на 3 до 4 млрд. долара.

Още през миналата година Skype заяви, че е готов да бъде листнат на борсата. Главният изпълнителен директор Тони Бейтс смята, че това може да се случи през втората половина на 2011 г. Смята се, че евентуално първично публично предлагане ще донесе около 1 млрд. долара. Skype, Facebook и Google засега отказват коментар на публикацията.

Skype е пионер в приложенията с интернет телефония (VoIP), но в миналото често бе подлаган под натиск от многобройни конкуренти, сред които и предишни оферти от Google и Apple, които бяха отказани. За Facebook от интерес би била технологията зад Skype, за да бъде доразвита социалната мрежа. Google пък от своя страна би се интересувал от многобройните потребители, за да даде нов тласък на услугите си.

Впрочем Skype и Facebook вече работят в тясно сътрудничество от октомври 2010 г. Последната версия 5.0 на Skype предлага интеграция с най-голямата социална мрежа – в отделна редица се появяват контакти във Facebook със снимки и телефонни номера, ако са били зададени там. Новото в продукта е интеграцията с новини и телефонен справочник от Facebook.

Skype има 124 млн. абонати, които ползват подобно приложение поне веднъж месечно и близо 560 млн. регистрирани потребители, плюс още 600 млн. Facebook потребители, които имат възможност да го ползват без излишни усложнения. С последната версия директно от Skype потребителите могат да виждат статуси и линкове в социалната мрежа и дори да ги коментират. Освен това могат да се пращат смс-и към номера на мобилни телефони или да им се обаждат. Ако пък приятелите във Facebook са си публикували скайп-името, може да се провеждат директни разговори в Skype.

Със своята услуга Google Talk и мега търсачката предлага подобен на Skype инструмент за разговори – с текст, глас и видео. Наскоро Google Talk беше преработен и за Android, така че и по смартфоните да може да се водят видеоразговори. По този начин Android реагира на функционалността FaceTime, която бе интегрирана в iPhone 4 и iPad 2. FaceTime може да се ползва и от потребители на операционната система Mac OS X. Друга опция на Google, която засега може да се ползва само в САЩ, е Google Voice.

Междувременно китайската социална мрежа Renren се погрижи за истински фурор по време на IPO-то си на Нюйоркската борса. Компанията, която освен най-голямата социална интернет мрежа в азиатската държава с реални профили на потребителите, притежава и сайта за онлайн игри game.renren.com, сайтът за онлайн търговия nuomi.com, както и бизнес платформата jingwej.com, успя да пласира повече от 53 млн. акции по 14 долара, като по този начин събра с емисията си 743 млн. долара. Това е почти два пъти повече от сумата, която се спрягаше преди два месеца, когато Morgan Stanley бе избрана за водещ мениджър за IPO-то, пише Financial Times.

Само броени минути след дебюта си акциите достигнаха цена от 21 долара, което по това време оценяваше компанията на 7,5 млрд. долара. В края на борсовия ден цената падна до 18 долара за акция.

За Facebook, която досега попадаше на финансовите страници само с изключително големите си ръстове, това е отрезвяваща мисъл. Широкото навлизане на мрежата сред потребителите на интернет на вече установените пазари започва да я прави зависима от многобройното население на по-слабо развитите пазари, за да може да продължи разширяването си.

Facebook обаче е блокирана за използване в Китай. Социалната мрежа вече опитваше да пробие блокадата и търсеше всевъзможни начини да се настани в азиатската държава и борсовият дебют на китайския конкурент ще дадат нов тласък на тези усилия.

Но навлизането в Китай може и да е опасно и отчасти е въпрос на стил. Както пише в книгата си "In the Plex" американският автор Стивън Леви, Google навлезе в Китай в средата на миналото десетилетие с голямо високомерие.

Търсачката избра да работи с местен партньор, който има тежестта и връзките да предостави защита от враждебни бюрократи и политици. Заради собствените си грешни стъпки и антагонизма на китайските власти обаче Google започна да се възприема от китайците като враждебна и студена компания.

Марк Зукърбърг изглежда се е поучил от тези грешки, което се доказва и от уроците по мандарин, които главният изпълнителен директор на Facebook взима.

Още новини от комуникации

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: GoogleSkypeFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
бате многознайко преди 13 години
гугъл издишат просто, отчаяно се нуждаят от нещо ново. за това се пробват с групон, ама не мина. с туитър ама и там май няма да минат, сега пък скайп, ама и там няма да стане. фейсбук са на мода сега. просто както 90-те бяха майкрософт и яху, после гугъл, сега са фейсбук, след 5 години ще е някой друг, а фейсбук ще стане джудже като майспейс, който беше нещо голямо преди 5-6 години, а сега никой не го и помни :)) така е в тоя бизнес
36
0
 
2
 
! Отговори
Те идват... преди 13 години
Усещате ли как "Google" завземат света малко по-малко, бавно и славно... До няколко години ВСИЧКО ще минава през тях. Те идват..., за да контролират информацията и хората. ТЕ са хората, които са зад кулисите. А някой знае ли кой са те??! Хаха - да познахте ;))
35
0
 
0
 
! Отговори
RGB преди 13 години
до хаха. освен тези 3 номера накрая вече е необходим и личен код към личната ти банка и електронна лична карта за де осъществи плащенето. Надявам се и в БГ да стане така.
34
2
 
1
 
! Отговори
К преди 13 години
Ако Google решат да купуват, Фейсбук нямат шанс.
33
0
 
0
 
! Отговори
Господ преди 13 години
Абе *** писало статията. Поне 1/2 от потребителите на фейса си имат вече скайп.
32
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
еми добре. Щом си спокоен за едната отметка. Опре ли работа до едната му отметка да ти източват картата без да усетиш аз бегам далеч. Ползвам си Tivi или Vopium. има и видео връзка доволен съм. Плащам с пейпал.Да си дам директно даните на визата за мен е крайност, да не говорим и 3-цифрения код накрая...
31
2
 
0
 
! Отговори
RGB преди 13 години
до хаха. явно не си в час но докато плащаш има една отметка, ако искаш да не се източват пари автоматично. преди 2 седмици платих с виза електрон. и ? явно може.
30
1
 
7
 
! Отговори
ФейсБоклук преди 13 години
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж заяви, че Фейсбук, Гугъл и Яху са инструменти на американското разузнаване. В интервю за Russia Today той бе особено критичен към социалната мрежа, която определи като "най-ужасяващата машина за шпионаж, измисляна някога".Това е най-голямата и пълна база данни за хората - техните имена, взаимоотношения, адреси, местоположение. И всичко това е базирано в САЩ. Тоест е на разположение на американското разузнаване, каза Асандж.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дай им го бе ти пък.Те са пичовеMoneyHookers
28
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Тоя скам започва лятото и Октомври вече го от Виза и Пейпал щото източлили парите на куп народ щото един вид те се абонирали са некви услуги там дребните букви нали знаеш и.... понеже има сток 40 дена да оспорваш транзаквия те секи месец те източват по 10$ ама е късно като се усетиш. Някой успяха да си върнат парите.И затова сега скайпа се плаща с пощенски запис, Моней букерс, и некви моней грам пари на ръка. А тия Моней букерс ти искат и 3-цифрения код на визата... КАК ПЪК ЩЕ ГО ДАМ.. хаха
27
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Азъ, това според мене е невъзможно и заблуждаваш нарочно! Довечера ще го пробвам и ако е вярно имаш една бира от мене! Но ако лъжеш - дължиш каса бира на форума!
26
0
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
След Октомври 2010 да плащаш на скайп за да се обадиш на телефон Е НАЙ МАЛКОТО финансова некадърност и некомпетентност!!!!!!!!!!!!!!Ако не знаеш САКЙП ЗА ЗАБРАНЕНИ ОТ ВИЗА И ПЕЙ-ПАЛ след Окт.2010Защото апито даде на трети страни да интегрирват услуги към скайпа които по дефаулт се инсталират РАЗРЕШЕНИ/enabled. И всеки месец ти източват картата без да си дал право защото някъде в дребните букви който си се сугласил СИ ДАЛ ПРАВО. КУП НАРОД ИЗГЪРМЯ без да е ползвал нещо всеки месец по 10$АЙДЕЕЕЕ
25
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1ами ще ти ДАМ ПРИМЕР НЯКОЛКО АНАЛОГА НА СКАЙП дето пак може да се обаждаш и на телефони. Аз ползвам тези 2-та:TiVi и Vopium. Първото има и видео. Второто няма видео но има гейтуей с всички месинджери.И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ЗАЩО НЯМА ДА ПОЛЗВАМ СКАЙП ПРОЧЕТЕТЕ В СЛЕДВАЩИЯ МИ ПОСТ ПО ГОРЕ
24
4
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Па моя скайп си бачка на 6.Пращам си файл на домашния комп и си изключвам работния.Кат се прибера у дома пускам компа и си тегля файлчето.
23
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Аз пък чакъм руснаците да оправят ICQ-то и се връщам натам..Скапания Скайп ме дразни ежедневно - включително и тая сутрин - праща ми съобщенията от вчера - чак когато човека който ми ги е пратил се включи онлайн - тъпотия!Елементарно съхраняване на съобщенията няма скайпа, когато другия е офлайн не можеш да му пратиш съобщение и т.н. - пълен ***!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Evaphone,FreeCall,Calleasy,PokeTalk,Flash2Voip,MediaRing Talk,Globe 7,iCall,Jaxtr и мн други програми за телефония.който има интерес да си ги проучи и да си избере тази която на него му е най удобна
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХА *** ПАК СА НА АМБРАЗУРАТА БЪРКА ЛИ ВИ ПО ДУП4ИЦИТЕ FACEBOOKA
20
7
 
2
 
! Отговори
koki преди 13 години
po qkoo ot ISQ nqma , sled tva skype i pomiqta FACEBOOk :D
19
2
 
26
 
! Отговори
Nasty преди 13 години
Няма ли да го закриват тоя фейсфък вече, че ме дразни!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
До 5:Скайп предлагат безплатно интернет телефония, видео разговори и познатия ни чат. Всичките тези неща са на много високо ниво, за това е и толко голямо потреблението на скайп. Доходите на скайп идват от платените услуги, които включват възможността, да се обадиш на стационарен телефон или мобилен телефон, от собствения си компютър. С прости думи скайп е нещо, като "мобилиния оператор" в интернет. Предполагам има и други платени услуги, но аз не съм запознат с тях.

Спонсорирани публикации