Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя

Къде е била полицията, докато убиецът спокойно е стрелял
Обновена: 25 юли 2011 14:47 | 25 юли 2011 10:09, Елка Василева
185
Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя
Снимка: Reuters

Все повече подробности стават известни около двойното, добре планирано нападение в Норвегия.

Полицията вече призна, че въоръженият престъпник е стрелял методично час и половина на остров Ютьоя, преди да бъде заловен от спецчастите, пише ВВС.

Никакво противодействие от страна на полицията не е имало. Престъпникът се е предал, просто защото са свършили патроните му.

Ето разказите на оцелели от клането.

Емма

Мислех си, че някой се шегува. Видях как едно момче отиде да говори с човек в полицейска униформа и онзи стреля в него.
 
Пред очите ми загинаха двама души. Аз просто избягах.

Във въздуха се носеше миризма на барут, беше толкова страшно!

Скрихме се от бандита под една скала, а той стоеше на някакви пет метра над нас. След това скочихме във водата и доплувахме до лодка.

На 16 години съм. Всички, които бяхме на острова, сега сме настанени в хотел, но все още не са намерили всички хора.

Стиин Ренат Хахейм

Член съм на норвежкия парламент и също бях в младежкия лагер. Бяхме се събрали на групички, за да обсъждаме взривовете в Осло. Тогава някой извика: "Всичко е наред, полицията дойде!".

Видях полицай, който се спускаше по хълма, и изведнъж той започна да стреля по хората, наред. Ние побягнахме и когато видяхме приближаващите се лодки, скочихме в морето.

Той беше много спокоен, не тичаше, просто стреляше в хората. Не чух той да казва нещо.

Адриан Пракон

Работех на острова в информационен пункт. По радиото ни съобщиха за взривовете в Осло и затова събрахме всичките 700 души, за да съобщим на всички. След минути ни се обадиха и ни казаха, че към нас плава полицай. Отидох в кафенето и в този момент изведнъж чух изстрели и видях как хората бягат на всички посоки. Те бягат, а някой стреля в гърба им.

Хората падаха мъртви направо пред мен.

Побягнах през лагера към палатковия лагер и видях въоръжен човек. Към него се обърнаха двама и след две секунди те бяха убити.

Той носеше черна униформа с червена обшивка, изглеждаше като нацист с тази униформа и с тази коса. Беше много уверен в себе си, спокоен, контролираше случващото се. Знаеше какво прави. Извика към нас, че всички ще умрем.

Побягнахме надолу, към водата, някои вече се събличаха и заплуваха. Реших, че нямам време, за да си сваля дрехите, и затова направо заплувах под дъжда – с дрехите и обувките.

Преплувах 150 метра, но езерото е дълго 800 метра. Разбрах, че няма да доплувам, и се върнах обратно.

Видях, че той стои на десетина метра от мен и стреляше по плуващите. Насочи автомата си към мен, но аз се развиках: "Не, моля ти се, не бива. Не знам дали той ме чу, но не стреля!".

След час той отново се върна. Бях с други хора, лежахме, криехме се зад дървета и по-големи камъни. Всички бяхме премръзнали ужасно с мокрите си дрехи.

Отново започна стрелба, върху мен падаха убити – върху краката ми или във водата. Тогава много хора умряха около мен. Аз се криех зад тях, молех се за себе си той да не ме види. При един такъв обстрел бях улучен от куршум в гърба.

След това той се приближи, усетих дъха му, с кожата си почувствах топлината от дулото на оръжието, но той не помръдна и това ми спаси живота. Сега съм в болница. Физическата болка не е най-страшното. Страшно е, като си помисля колко мои приятели загинаха.

Още по темата

Къде е била полицията, пита ВВС.

Някои от оцелелите при клането недоумяваха защо на полицията й е трябвало толкова много време, за да стигне до острова.

Полицията призна, че изпратеният на Ютьоя отряд е трябвало сам да стигне с кола до Осло, а след това да намери и лодка, за да отиде на острова. За това са били нужни 45 минути.

Ако спецчастите бяха използвали хеликоптер, щяха да бъдат на Ютьоя за 15 минути и животът на много младежи щеше да бъде спасен.

Вместо това убиецът спокойно се е разхождал по малкия остров, на който се бяха събрали около 700 членове на младежкото крило на Норвежката работническа партия.

Очевидци разказват, че облеченият в полицейска униформа мъж на няколко пъти е привиквал младежите под предлог, че иска да им помогне, но в този момент хващал оръжието и стрелял в тях. Онези, които не умирали веднага, той довършвал с изстрел в главата.

Знаейки, че на острова няма охрана, престъпникът дори се разхождал по брега и стрелял в онези, които се били хвърлили във водата в опит да отплуват от острова.

Тогава дошла и първата помощ: местни жители, които чули стрелбата на острова, доплавали със собствените си лодки, за да извадят от водата онези, които се опитвали да се спасят с плуване.

Остров Турифьорд, намиращ се на 40 км западно от Осло, е типична картина от безметежния норвежки пейзаж. Небето се оглежда в огледалната повърхност на езерото, заобиколено отвсякъде от гористи хълмове.

По средата на езерото е остров Ютьоя и откъм брега е невъзможно да си представим този изглед и кървавото клане, извършено в това идилично място.

Единственото, което напомня за убийството в петък на почти 90 млади норвежци, са сновящите около острова лодки на Червения кръст, които търсят изчезналите хора, смятани вече за загинали.

Островът е отцепен: полицията събира улики от мястото на престъплението, извършва се аутопсия на телата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
1
 
! Отговори
батман преди 12 години
Муницците му,сори
113
4
 
16
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Какъв всъщност премиерът на Норвегия - Йенс Столтенберг? Като млад е бил член на организацията "Червена младеж", може би и евреин. Говорещ за отворено общество. У нас си ги знаем кои са и какви са. За мен атентатът е дело но хора целящи да дискредидират християнството и да направят така, че всики обявяващ се против "мултикултурализма" (какво значи това?) да бъде обявен за фащист, мразещ (hatefull - тази дума често се използва в речника на евроатлантическинте манипулатори).
112
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 12 години
След този трагичен случай възникват следните изводи и въпроси:-Наистина е лесно да направиш лошо на някой,както и е трудно да направиш обратното за него.-Луд умора няма,хубаво,че са свършили меницирйе му.-ПОДГОТВЕНА ЛИ Е ЕВРОПА ДА РЕАГИРА ПРИ ФОРСМАЖОР?
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е подпирал жертвите си. Адриан Пракон се е измъкнал два пъти. Веднъж като е бил във водата не са го застреляли и веднъж на острова. Защо медиите не казват по кого е стрелял и кои са убитите?
110
2
 
4
 
! Отговори
Един преди 12 години
Шведският филм "Kopps" от 2003г. обяснява всичко, колкото е смешно, толкова и тъжно. Глобализацията поставя нациите с техните особености пред естествен подбор. Живейте докато можете.
109
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаха,сега гледах в ютуба оцелелите,ми те всички чужденци,какви норвежци застреляни?!
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полицията призна, че изпратеният на Ютьоя отряд е трябвало сам да стигне с кола до Осло, а след това да намери и лодка, за да отиде на острова. За това са били нужни 45 минути.Знаейки, че на острова няма охрана, престъпникът дори се разхождал по брега и стрелял.ako beshe se sluchilo v niakoia bedna izostanala afrikanska strana razbiram no v norvegia...?!! Niamam dumi !
107
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този наистина е убивал само *** и араби,това оправдава действията му,защо медиите не казват цялата истина,а!манипулатори еврейски!така ще бъде и занапред,белите няма да търпим наглоста на боядисаните ***!
106
4
 
9
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Интересно колко ли хора вярват на официозната версия за атентатите. Като слушам премиерът им си спомням за Буш след 11/09.
105
3
 
3
 
! Отговори
кво става преди 12 години
Никой ли не чете статията?Как може при масово мероприятие на което има и политици да няма охрана?Кой ги е избивал в крайна сметка,полицията ли?=========================================================================Стиин Ренат ХахеймЧлен съм на норвежкия парламент и също бях в младежкия лагер. Бяхме се събрали на групички, за да обсъждаме взривовете в Осло. Тогава някой извика: "Всичко е наред, полицията дойде!".Видях полицай, който се спускаше по хълма, и изведнъж той започна да стреля по хората, наред. Ние побягнахме и когато видяхме приближаващите се лодки, скочихме в морето.Той беше много спокоен, не тичаше, просто стреляше в хората. Не чух той да казва нещо. =========================================================================Полицията вече призна, че въоръженият престъпник е стрелял методично час и половина на остров Ютьоя, преди да бъде заловен от спецчастите, пише ВВС.Никакво противодействие от страна на полицията не е имало. Престъпникът се е предал, просто защото са свършили патроните му.Мислех си, че някой се шегува. Видях как едно момче отиде да говори с човек в полицейска униформа и онзи стреля в него.
104
7
 
12
 
! Отговори
Василиса Премъдра преди 12 години
до 58Каква смелост бе, ***?! Да хванеш оръжие и да тръгнеш да стреляш по нищо непоздозиращи хора?... Ако това ти е разбирането за смелост, ясен си.
103
24
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Крайнодесният екстремизъм и неонацизма са бич за съвременния свят. Тази смъртна опасност се е впила като рак в обществото. След този случай става ясно, че това може да бъде всеки дори вашият съсед! Хора, бъдете бдителни! Ако искаме децата ни да не бъдат избивани като в скотобойна от такива озверели нацисти трябва да бъдем бдителни. Необходима е централна система а контрол и следене на комуниказиите и интернет и на придвижването. Само така може да гарантираме сигурност за нашите деца и да запазим стандарта си на живот и ценностите на нашата цивилизацията.
102
9
 
21
 
! Отговори
до всички либерасти преди 12 години
Всички позволяващи на ислямската *** да се разпространява в цивилизования свят са безкултурни, прости ***, които нямат грам мисъл за бъдещето, животът им е празен, мислещи само за собствения си г$з, а не за ценности, цел, за това какво ще оставят и че един ден децата им ще бъдат дискриминирани от *** с промит агресивен мозък. Какъв ще е бил смисъла от нашите животи, ако един ден цивилизацията спре както през тъмните векове? На човека му е писнало, и не е намерил друг начин.
101
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ги разбирам, един човек да избие толкова много народ и никой да не му се противопостави. Четох в пресата разкази на оцелели и те не са смеели да повикат бягащите си приятели от страх да не си разкрият скривалището. Ако го бяха атакували от всички страни, можеха да хванат и обезвредят. Все са чакали никой да ги спаси. Не ние, те са овцете!
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОЛИЦИЯТА ИМ Е БИЛА ПЪЛЕН СРАМ.АЗ АКО СЪМ НАЧАЛНИК НА ПОЛИЦИЯТА ВЕДНАГА ЩЕ СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА.А СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, ЧЕ ТЕРОРИСТИЧНА ГРУПА БЕШЕ НАПАДНАЛА ПРЕМИЕРА НА ОСТРОВА ОНИЯ ПРИСТИГАТ СЛЕД 2 ЧАСА ЛЕЛЕ.
99
2
 
10
 
! Отговори
tstrsd преди 12 години
Най-странното е, че веднага след случката писаха по сайтовете, че Норвегия затяга границите. Първоначално се смяташе, че може би са били някакви ислямисти или изобщо терористи, които са от други държави, а то се оказа, че техен човек си ги е очистил. Слушал съм, че по северните държави няма дребна престъпност или поне не е в мащабите, в които е в Бг, да речем, но от време на време изперка някой и очиства сума народ. Жалко за хората, които са били убити.
98
2
 
9
 
! Отговори
;) преди 12 години
СЛЕД МАЛКО ЗАПОЧВА ЦИРК "ПАРЛАМЕНТ" - НЕ ПРОПУСКАЙТЕ РИАЛИТИ ШОУТО!
97
2
 
1
 
! Отговори
do 78 преди 12 години
izobshto si nyamash predstava kolko vsushtnost dobra e norvejkata policia i spec chasti. Ne se znae zashto sa zakusnyali tolkova, no vervai mi tia sa mnogo dobre obucheni i mnogo disciplinirani. IMA POREDICA OT "SLUCHAINOSTI", KOITO SA GI ZABAVILI, VSE PAK NEMAT MONTIRANI PERKI NA ZADNICITE.
96
2
 
10
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Направо недоумявам как е възможно да го оставят тоя толкова време да вилнее преди да дойде полицията? Сега каквото и да се каже, късно е вече, но това е едно от най-неадекватните действия на полиция въобще...
95
5
 
4
 
! Отговори
ufffffffffff ! преди 12 години
Tova chudo ako se beshe sluchilo v Izrael na vtorata minuta shteshe da bade ubit.Problema e che v edna mirna i spokoina strana kato Norvegia, civilnoto naselenie ne nosi orajie. Da te zavariat savsem nepodgotven e nai gadno. Tova shte pokaje che v tazi strana cari ovchedushie i bezhabernost.Kato vidiaha kakvo stava, tolkova li niamashe niakolko silni maje da skochat varhu nego?