Брокерите на имоти минават на светло

Фирмите и техните служители влизат в публичен регистър
Обновена: 27 мар 2012 14:47 | 27 мар 2012 14:38, Миглена Иванова
9
Брокерите на имоти минават на светло
Реклама на ваканционен комплекс на входа на Банско. Снимка: Reuters

Публичен регистър на брокерите на недвижими имоти и камара на брокерите предстои да бъдат създадени с приемането на законопроекта за дейността на посредниците при сделките с имоти, съобщи на пресконференция председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Иван Велков.

В регистъра ще бъдат вписвани както фирмите, така и техните служители, които работят по трудов или друг договор.

Регистърът ще бъде поддържан от Камарата на брокерите, уточни Страхил Иванов от „Явлена”.

Работна група от експерти вече е разработила текстовете, те са приети на редовно заседание на Националния съвет на сдружението и предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Рамката на закона е била готова още през 2010 г. и е търсена подкрепата на различни парламентарни групи за внасянето на законопроекта, съобщи зам.-председателят на управителния съвет на сдружението Лъчезар Искров. Предстои да бъде уточнено дали текстовете ще бъдат внесени чрез Министерския съвет, или от депутати.

Той припомни, че през годините са правени няколко опита за регламентиране на бранша, но доброволният публичен регистър не е проработил, а идеята за въвеждането на лицензионен режим така и не е била възприета.

„Кризата постави остро въпроса какво се случва на пазара. Преди кризата на пазара се появиха субекти които предоставяха услуга, лишена от всякакво качество. Случиха се и имотни измами, които хвърлиха сериозно петно върху имиджа на професията”, коментира Лъчезар Искров.

Той обясни, че в законопроекта са пренесени основните моменти от европейския стандарт, който още през 2010 г. беше възприет като национален. В текстовете се дефинират ясно понятията „брокер на недвижими имот”, „агент за недвижими имоти” и „посредническа дейност при сделки с недвижими имоти”.

Законът предвижда въвеждането на задължителни изисквания за професионална квалификация към брокерите и агентите на имоти, сключването на задължителна застраховка „Професионална отговорност”, както и задължително сключване на договори с клиентите, в които да са определени основните права и задължения на посредника и клиента.

Експертите от сдружението посочват, че с приемането на закона ще се „подреди” пазарът на имоти, както и ще се изсветли целият сектор.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев коментира, че законовата регламентация на бранша е трябвало да се случи още през 1991 г., а заради липсата й са се сключили сделки за огромни суми, от които държавата е изгубила сериозни данъчни постъпления.

Още новини от света на недвижимите имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Черноморски Брокер преди 12 години
Всичко е ясно тези който неумеят да работят и да си искарват прехраната като брокери търсят начин да елеменират всички останали конкуренти. Сега ше предложат проектозакон в който ще бъдат вписани техните параметри .т.е техния образувателен ценз ще бъде взискуем за всички останали. А защо си мисля че дори 1/3 от регистрираните агенции за недвижими имоти не членуват в това Националното сдружение Недвижими имоти! Ние от източна България включая всички черноморски областни градове категорично се противопоставяме на тази малка част от самоопределили се като лидери и творци на закона недвижимите имоти с заканата да създадем наше сдружение което ще се нарича Националното сдружение Недвижими имоти- Източна България и ще предложим наш законопроект с много по широк спектър от творящият се в момента който цели съзнателно ликвидиране на конкупенцията и създаване на монополно дружество.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нали са регистрирани в търговския регистър за да извършват тази дейност, освен това там има голямо текучество на брокери, така че регистъра ще се подменя непрекъснато и пак някой може да се "тури" за брокер.
7
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Пълно разминаване между доходи и цени. Дори и при деректно договаряне сделките са абсурд камоли някакви посредници да слагат и проценти отгоре. Поредното тотално изкривяване на псевдопазарната икономика.
6
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Да се чува за нас така ще си мислчт че има бизнес и още сме в бизнеса и сме някой. Реалността:Средни доходи в страната 500 лева (250 Евро), за София - 1200 (600 Евро). При нормално разпределение 1/3 от средствата трябва да отиват за имота. При данни 700 лева за преживяване кой може да си позволи покупка - НИКОЙ. Дори и в софия 200 Евро на месец за 10 години Може да се купи само имо струващ 24000 Евро. Такъв имот няма!Тези дето имат пари никога няма да тръгнат да купуват това което се продава.
5
2
 
2
 
! Отговори
ABV преди 12 години
Бизнес има дори и да е криза. Попринцип си прав за алчността в голяма част от брокерите. Проблемът не е в това,че са брокери,а че са българи.Тоест без значение дали са брокери,лекари, шофьори,депутати или сервитиори - те ще са си алчни. Няма да ви давам препоръки и съвети,ако се интересувате обаче,просто потърсете кои агенции за недвижими имоти са коректни и професионални. :)
4
3
 
5
 
! Отговори
Все в гъ.. преди 12 години
Пременил се Илия - пак в тия. И в космоса да ги качат брокулите - няма оправия. Алчността им е вкоренена завинаги а и бизнеса умря безвъзвратно. Тури им черта и карай към гробищата.
3
2
 
6
 
! Отговори
Има свестни брокери- преди 12 години
Знаят всички способи да проверят дали не се върши измама.Такива брокери си заслужават комисионата.Само че напоследък чувам,че в някои брокерски фирми искат като комисиона целият първи наем.Искам да питам: В този регистър ще бъдат ли отбелязвани странностите на отделните брокери?На ул."Ж.Кюри" в Сф има агенция за недвижими имоти и една от брокерките им - Вилма - се слави като луда жена в целия "Изгрев".Ако сделката не стане,тя кълне като вещица онзи,който се е отказал!Хем смешно,хем просташко!
2
0
 
6
 
! Отговори
Регистратор преди 12 години
...Случих се много имотни измами .. Само не знам как например камарата н Нотариусите спомогна или ограничи измамите. И как ако една фирма е регистрирана ще се повиши качектвото на предлаганата услуга. И как например ще с ограничи непрекъснатия ламтеж да се монополизира дейноста.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките са супер измамници, бачках в 1 от големите агенции, нема такива шизофреници,еей! По цял ден се чудят как да преебат и излъжат некой

Спонсорирани публикации