Национализмът – минава за млад, мил, секси

Албанското националистическо движение има над 80 000 фенове във Facebook
Обновена: 28 май 2012 14:53 | 28 май 2012 13:20, Елка Василева
57
Национализмът – минава за млад, мил, секси
Национализмът си симпатизира с популизма и в кризисно време се радва на добра конюнктура. Снимка: архив, Reuters

Той минава за млад, мил, секси и прокламира себе си с агресивни модерни средства. Думата е за национализма, който си симпатизира с популизма и в кризисно време се радва на добра конюнктура - особено в Източна Европа, пише Дойче веле.

Томислав Николич, новоизбраният президент на Сърбия, минаваше в миналото за екстремист и отявлен враг на Европа. Сега той обещава, че ще продължи проевропейския курс на страната.

Журналистът и публицистът Саша Илич дълбоко се съмнява в искреността на новия държавен глава. "Неговата политика ще бъде в крайна сметка продължение на досегашния му светоглед. За това говори неговото минало като член на гвардията на Воислав Шешел. Николич участва във военните действия срещу Хърватия, защитава Ратко Младич и бленува за Велика Сърбия", заяви Саша Илич на проведената неотдавна в Тутцинг конференция "Национализъм и популизъм в Югоизточна Европа".

Илич критикува и досегашния проевропейски президент Борис Тадич, който никога не е бил готов на компромиси по косовския въпрос. И до днес Сърбия отказва да признае независимостта на своята бивша провинция. С политиката си Тадич всъщност винаги е насърчавал националистическите чувства на сърбите. Много сръбски интелектуалци отдавна предупреждават за опасността тази политика някой ден да предизвика рязък завой на дясно в сръбското общество.

80 000 фенове във Facebook

В много държави в Югоизточна Европа обещанията на популистите придобиват почти фантастични измерения. Създаденият наскоро албански съюз "Aleanca Kuqezi" настоява например за въвеждането на албански паспорти за всички етнически албанци в Косово, Македония, Южна Сърбия и Черна Гора и се опитва да наложи великоалбански икономически протекционизъм.

Подобни цели преследва и албанското движение "Самоопределение" в Косово, което междувременно е представено и в парламента. Двете движения се радват на симпатиите на много млади албанци благодарение на ефективното ползване на социалните мрежи в интернет, казва Стефани Швандер-Сивърс от университета "Roehampton" в Лондон.

"Великоалбанският национализъм минава за млад, мил, секси и често бива прокламиран чрез агресивни и модерни средства", споделя Швандер-Сивърс, която е експерт по албанските въпроси.

Албанското националистическо движение вече има над 80 000 фенове във Facebook. Най-голямата опозиционна партия в Албания - социалистическата има едва 25 000 привърженици в социалната мрежа.

Колко важна роля играе интернет за популярността на екстремистите показва и възходът на ултрадясната унгарска партия "Йобик", която от две години е и в парламента. "Партията се възползва от съществуващите нагласи в унгарското общество. Тя спечели популярност и в медиите, като въведе темата за ромската престъпност", казва Арон Бузогани, изследовател от университета в Шпайер.

Безпомощни медии

Партията "Йобик" борави с митични елементи и непрекъснато подчертава единството на унгарската нация. Същите отличителни белези се забелязват и в други популистки движения в Югоизточна Европа. Много често медиите са безпомощни срещу националистическа реторика. Такъв е случаят с гръцката дясноекстремистка партия "Златна зора", казва журналистката от "Нойе Цюрхер Цайтунг" Елена Панайотидис. "Те често се появяват в сутрешни и вечерни блокове и човек има усещането, че говорителят на партията "Златна зора" направлява предаването, а не водещият журналист", казва тя.

Популистките движения имат една обща характерна черта. "В центъра на политиката им за идентичност стои народът, възприеман като хомогенна маса с морални атрибути, най-често насочени срещу корумпирания елит", твърди австрийският политолог Вернер Бауер.

Изкушението на популизма

Навсякъде съществуват екстремистки партии, казва Хайнц-Юрген Акст, вицепрезидент на дружеството за Югоизточна Европа. "Колкото по-голямо влияние придобиват екстремистките партии, толкова повече нараства и изкушението сред утвърдените партии да посягат към популистки лозунги", казва той. Във Франция например консерваторът Саркози умело заимства популистки теми от дясноекстремистката партия на Льо Пен. Докато в икономическо отношение всичко върви добре, десните настроения са приглушени. Но съществува опасност при следваща криза популистите да вземат връх.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сори, Николич имах в предвид,а не Младич,ама то май разлика няма.
33
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Албанците са ясни,но аз им се чудя на сърбите с тоя Младич, съратник на Милошевич, който ги съсипа. Какво още трябва да стане за да разберат че не може все с рогата напред?
32
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30, България ще се запази етнически и културно ако раждаме деца и си спазваме традициите, а не като се борим с турците или с когото и да е било друг!Не турците и *** са виновни, че българите раждат малко деца!!!
31
1
 
38
 
! Отговори
bg преди 12 години
Amerikano-hazarskija nacizum podkrepja muslemite na Balkanite.
30
0
 
53
 
! Отговори
БГ работник преди 12 години
Млад,мил и секси го наричат само ако е мюсюлмански пационализъм.Ако е християнски го сочат като зъл и грозен.
29
2
 
34
 
! Отговори
gomor преди 12 години
До 27. Просто се чудя кой. Бойко си трае и не закача Доган. За съжаление командира е бита карта /много разчитах на СДС/, РЗС с техния *** умряха, Волен е аут и то не останаха. Каракачанчето има просветления чат пат. И КОЙ?Загледаите се в снимката какви знамена веят шиптърите, все едно е правена от джама на албанското посолство в Израел пърдон САЩ.
28
0
 
37
 
! Отговори
bg преди 12 години
Na snimkata vijdame albanski i amerikanski znamena.
27
4
 
38
 
! Отговори
Не си прав до 12 преди 12 години
Отминало е времето, когато турците искаха да ни превземат с война и сега искат да оставят само името България на тази страна, като се опитват да ни претопят етнически и културно. Лошо е, че наивниците им вярват, защото другите били "нацисти,расисти" и т.н. Затова и по медиите постоянно се вадят компромати за тези уж "расисти". Именно заради такава политика "Дръжте си всички ниско главите, че Турция пак ще дойде. За нас няма да е изгодно да се подаваме изобщо" сега има *** на страната.
26
1
 
31
 
! Отговори
Schsutzstaffel преди 12 години
До 25 *88
25
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
'Албанското националистическо движение има над 80 000 фенове във Facebook'...чудесни новини за античните мънкедонци и измислената им държавичка...
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоморе ,а защо мислиш че БСП ще те отърве от него , те са тези които са управлявали заедно с него
23
1
 
36
 
! Отговори
gomor преди 12 години
Прави сте колеги, тия работи стават по тъмни доби мълчешком, ГЕСТАПО и НКВД са били най-активни нощно време и са вършили перфектна работа.Ако продължават така работите около Доган на другите избори ще гласувам не за БСП а за болшевиките само и само да не чувам нищо повече за него.
22
3
 
57
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 15;Така се прави! Аз познавам няколко човека, за които смятам, че са истински националисти. Нямат татуйровки, не движат с бръснати глави, никога не говорят крайно, усмихват се много, но в себе си толкова много омраза таят, че страх да те хване - ако не ги познаваш добре и през ум няма да ти мине какви ги вършат. Повече такива хора ни трябват, не *** без образование, мислещи се за скинари и наследници на арийците.
21
4
 
51
 
! Отговори
неолиберал педал преди 12 години
Щом е *** нацизма е позволен.
20
2
 
61
 
! Отговори
Ибрахим преди 12 години
Браво 15!!! Ето това е вече човек, мислещ и хитър! Пълна глупост е това, да развяваш знамена напред и назад, да псуваш турци и *** и да мразиш открито. Трябва скрито. На пръв поглед: мили, кротки и усмихнати. Обаче сгафи ли някой ***, да отидат 15 човека и на едно да го смелят от бой. А не да ходим да хвърляме камъни по разни джамии и да ни сочи с пръст после целия свят. Евреите са така, както го описвам по-горе.
19
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте на снимката, под албанското знаме, колко АМЕРИКАНСКИ знамена развяват албанците и тогава помислете КОЙ има интерес от албанския национализъм и КОЙ се обявява изобщо срещу национализма - разбирай християнския!
18
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА КАЖЕМ СБОГОМ НА БОЛЕСТТА КОМУНИЗЪМ! ТОЗИ ВИД РАК СЕ ОКАЗА ЛЕЧИМ!СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИ!
17
2
 
58
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 12, и кое е здравословното бе умник, да бачкаме и живеем на ръба на мизерията, докато *** получава помощи, лежи по гръб и докарва доходи по-големи от нашите. Другия път, като пишеш кое е здравословно и кое не, се замисли за баба си със 200лв. пенсия как изкарва месеца, при условие, че е бачкала 30 години...
16
20
 
44
 
! Отговори
Наакан нациоанлист преди 12 години
И по времето на Хитлер национализма се приемаше добре от отрепките, но накрая яко им го туриха ;-) После сръбските националисти поеха големи и едри, та сега са на път да изгубят и малкото им останало от сръбските територии. Явно албанските и те са поели по ОСРАНИЯ път на национализма и накрая и на тях, както на всички други националисти, ще им го турят и страшно много ге ги заболи.
15
3
 
58
 
! Отговори
Блюки преди 12 години
Какво да не и подценявам на Европа? Умрял кон,пълен с толерасти и ислямофили. Едновремешните европейски столици,които са били център на културата и цивилизацията,днес приличат на чаршии от Близкия изток,а по улиците им щъкат някакви черни нинджи, които ако си покажат лицата, получават бой от правоверните им мъже . Тази Европа ли да не подценявам. Нито кръстоносците съществуват, нито унгарците и австрийците, които най-много са били ислямските нашественици, са фактор в днешно време. Пълна скръб...

Спонсорирани публикации