Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"

Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за нов реактор
Обновена: 9 юни 2012 21:14 | 9 юни 2012 19:30,
180
Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"
Снимка: архив, Булфото

С два милиарда евро ще е по-евтин проектът за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" само заради съществуващата електропреносна инфраструктура в сравнение с проекта за АЕЦ "Белене".

Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че дори да бъдат рехабилитирани част от съоръженията, това ще стане на значително по-ниска цена от изграждането на нова инфраструктура в Белене. 
 
Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за седми блок след вземането на решение по принцип от Министерския съвет /МС/ за неговото изграждане, посочи Валентин Николов, който е и председател на междуведомствената работна комисия по проекта. 
 
Миналата седмица е изпратено заявление до Министерството на околната среда и водите за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той и допълни, че въз основа на него министерството ще изпрати официално уведомление за инвестиционните намерения до съседните на България страни- Румъния и Сърбия, които се намират в 90-километровата зона на атомната централа. 
 
До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за всички площадки на територията на българската АЕЦ, допълни изпълнителният директор на централата. По думите му те са четири, но проучването и оценката ще покажат коя е най-подходящата. 
 
В рамките на шест месеца междуведомствената комисия трябва да подготви и внесе за одобрение окончателното решение и "пътната карта" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в МС, допълни той. Технологията най-вероятно ще бъде от типа "лека вода под налягане" и мощност до 1 200 мегавата , уточни той. 
 
Валентин Николов обясни, че проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден. Вече имаме "ядрен остров"- почти готовият 1000-мегаватов реактор за АЕЦ "Белене", като се предвижда да се търси диверсификация в така наречения "неядрен остров" / неядреното оборудване/, където трябва да има турбина от 1 200 мегавата, обясни той. Хибридният проект ще доведе до увеличаване на мощността на блока, на произведената електроенергия при по-висок коефициент на полезно действие, допълни изпълнителният директор. 
 
Запитан за сроковете за изграждане на новия блок в АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че ако следваме стъпките от проекта "Белене", това ще стане до 2022-2024 година. Според него тези срокове ще бъдат съкратени, защото се работи паралелно по няколко стъпки от "пътната карта".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: АЕЦ Козлодуйседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
И кой казва че ще е по-евтин? Кога Валентин Николов стана специалист по ядрена енелгетика като го сложиха преди седмици по политически причини там? Как така го решиха като няма площадка, няма проект? Колко години и средства са необходими за сертифициране на площадка? Скриха доклада на HSBC - защо? Реакторите на Белене са най-евтините в света с най-висока степен на защита от поколение 3+ и във въпросната сума 8-10 млрд. са ДВА БЛОКА ПО 1000MWa Защо никой не го казва? 3 години командва Америка...
137
0
 
2
 
! Отговори
дреме ми преди 11 години
както и да го въртите-лъжат, без даже да мажат.Няма капка разум нито в спирането на проекта белене-нямало инвеститор, бил скъп, бил стар,сега пък за два пъти по-скъпия единствен реактор инвеститор *** има, реакторът,същия, стана най ново поколение.кой ли им вярва.В козлодуй не може да има нов блок-не може,няма как.Вият така заради подписката на бсп и заради наближаващите предсрочни избори.не ви ли мирише на избори?М.Кунева предсрочно регистрира партията си-не през септември,както беше, а сега
136
0
 
2
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Поредната манипулация от страна на управляващата партия, която си прави каквото си иска. Доста съм разочарован от тяхното решение да преместят реактора, защото в най-добрият случай , той ще заработи в най-добрия случай след 12 години. За тези 12 години България ще изгуби 30 млрд. лева?? Сами си направете сметки? И като добавим, че след 10 години работещите реактори ще бъдат спрени, нашата държава явно ще разчита само на един реактор, който дори няма да бъде готов тогава...
135
0
 
3
 
! Отговори
Измама преди 11 години
един реактор е с 2 млрд по евтин от два. Тия от ГЕРБ пак лъжат и мажат. Хронични измамници, както лидера им РазБойко
134
0
 
4
 
! Отговори
Тарантуй преди 11 години
Значи в Козлодуй ще има тарантуй, а в еБелене централен на . Това ли предлага разБойко?
133
0
 
3
 
! Отговори
След ГЕРБ преди 11 години
След разбойниците от ГЕРБ ще се построи един голем тарантуй в Козлодуй.
132
0
 
3
 
! Отговори
Козлодуй преди 11 години
И не разбирам кво значение имат парите от безопастността на населението българска работа само пари са му в главата.
131
1
 
2
 
! Отговори
Козлодуй преди 11 години
Така четох някой от коментарите и си личи че не сте от този край. В Козлодуй си нямате на идея колко пари се влагат в защити и модернизация понеже видях 1 *** да пише че като е стара централа едвали не тука не се пипа нищо сам си направете извода какъв е тоя човечец. А факта че фирмите по строежа на 7-ми блок пристигат няма кво да се говори по тая тема повече. И не са виновни ГЕРБ още много преди да заговорят за Белене искаха да се правят блокове в Козлодуй ама тия като Станишев обраха пари.
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е виновен ГЕРБ....а предишните правителства какво правиха?
129
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ГЕРБ СЬВСЕМ СЕ ***
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата борба е за това, кой да ни прибере парите - американци, французи или руснаци. Никой не гледа интереса на страната. Като ветропоказатели са!!! Прости политици, слаба държава!!!!
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега в Белене са дадени горе долу два милиарда. Тях ги забравяме. С толкова по-евтин ще бъде новият реактор. Значи един реактор точно на цената на два.И това било за икономия. Два пъти по-скъпо, за да произвежда два пъти по-малко електроенергия. Баси икономията. После тоя ток ще е скъп като тоя на ветрогенераторите.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да строиш един реактор, който е по-евтин от цялата АЕЦ, включваща инфраструктурата..... Ами, всичко освен реакторите като се събере, то сигурно прави два милиарда. И колко струват самите реактори? Излиза, че един козлодуйски ще е на цената на двата беленски. Защо да се дават тия грешни пари? Два пъти по-скъпо за два пъти по-малко произвеждан ток. После като калкулират цената, тоя реактор ще прави 4 пъти по-скъп ток от Белене.НАЛИ НЯМАШЕ ПАРИ? СЕГА КАКВО ИЗЛИЗА?РАЗСИПИЯ И ДЕМАГОГИЯДА НА БЕЛЕНЕ
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При бай Тошо Белене беше проектирано за 4 /четири/ блока хиляадници. Щеше да е много по-мощна от Козлодуй. Тогава Балканите нямаха ток. Ние им го давахме и по тоя начин бяха зависими от нас. Бяхме енергиен център, т.е. БЯХМЕ СИЛА. С "демокрацията" изведнъж се заговори за два реактора на АЕЦ Белене. Да, ама не. И те били много. Щели да ни поставят под руска зависимост. Сега какво? В Белене ще строят газова ЕЦ....???? Откъде газ, бе, аланкоолу? От Америка ли? Директно от Манхатън? То беше крадене, то бяха далавери, но демагогия като на тия от ГЕРБ България още не беше виждала.Ако правиш завод за бисквити и решиш да го преправиш за автомобилни гуми, това няма ли да струва пари? Защо не смятат загубите, които ще се натрупат?
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласувам на идващите избори за тези , които махнат от фактурата ми за ток графата ЗЕЛЕНА .
123
0
 
5
 
! Отговори
Българин -до 156 преди 11 години
А,бе Спасов,Ти думата милиард пишеш с грешки, а си тръгнал си да си мъчеш "мозъчето" с реактори със сметки ,от които нямаш и понятие. Я седни пийни една ракиика и се отдай на следобедна дрямка,защото тези са ти много по-ясни от енергетиката.
122
7
 
3
 
! Отговори
Прости пръчки преди 11 години
Никакви реактори не са необходими на България, нито в Белене ,Кито козлодуй. Имаме излишни мощности и нямаме потребление........Реакторите са нужни на политиците за да цоцат още 30 години от някакъв смешен проект
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е важно колко струва, а каква е общата икономическа изгода. От 10 кладенеца вода ще извадят, за да ни убедят, че трябва да подарим българския енергиен пазар на янките.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги ми е било интересно как такива големи могат да се съберат в такова малка тяло.Та какво казва тоя новоизлюпен ядрен професор-Той казва ,че щял да ни спести 2 мил ,за което му благодарим но всъщност нищо няма да ни спести,защото смята разходите за 1200 мегавата вместо за 1000 както е за Белено и готово.В белене ще струва 10 милиарда,ние от ГЕРБ му хакваме една 1200 мегаватова турбинка и готово.Що не вземат да му закачат напрово една 2000 и тогава икномията ще 10 милиарда
119
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно, едно е единична цена, друго е да купиш два наведнъж, цената на бройка пада.По тая логика дай направо да си купим пет, ще ни излезат без пари... А после какво ще ги правите? Друг е въпроса, че нямаме пари и за половин реактор, всичко трябва да е от заем.

Спонсорирани публикации