Барозу иска европейски банков съюз

Общ механизъм за гарантиране на депозитите е възможен още догодина
Обновена: 12 юни 2012 16:20 | 12 юни 2012 16:15,
54
Барозу иска европейски банков съюз
Снимка: архив Reuters

Всичките 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да преотстъпят надзора на големите си банки на единна администрация и да се договорят за създаването на европейски банков съюз, който да заработи още следващата година, призовава председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в интервю за Financial Times.

Барозу подчертава, че ако европейските политици решат да се поучат от уроците на дълговата криза, ЕС трябва да отиде по-далеч от мерките, предложени от неговата институция миналата седмица, „като предприеме много сериозна стъпка“ към по-дълбока интеграция.

Планът, който включва създаването на общоевропейски механизъм за гарантиране на депозитите, както и спасителен фонд, финансиран чрез данъци, налагани върху финансовите институции, може да бъде приложен през следващата година без промяна на съществуващите договори за ЕС, посочва Барозу.

„Имаме предпоставки, честно казано, каквито по-рано не сме имали, за да стигнем много далеч“, казва той. „Налице е ясно разбиране сред европейските правителства за нуждата от по-дълбока интеграция, особено в еврозоната. Това е един от уроците на кризата“.

Британският канцлер Джордж Озбърн обаче настоява страната му да остане извън банковия съюз, който би принудил британските данъкоплатци да гарантират рекапитализиранто на европейски банки, а британските банки да отговарят пред европейската администрация.

Предложението на Барозу за създаване на европейски надзорен орган за банковия сектор ще даде право на Брюксел да закрива финансови институции и да принуждава техните акционери да поемат загуби без одобрението на националните правителства.

Коментарът на Барозу, че подобна интеграция може да бъде постигната без промени в европейските договори, може да предизвика и възраженията на Берлин, където представители на германското правителство нееднократно са настоявали, че подобни мерки могат да бъдат приложени единствено след промяна на европейските договори.

Още новини за света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
gena преди 11 години
6te spasjavet bankite i sebe si, a NE GRAJDANITE
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че ще иска, що я се разпадна я му увисна и поминък и тлъстата пенцийка
13
0
 
4
 
! Отговори
от 17 до 19 преди 11 години
Жив и здрав братле :) Това се казват положителни коментари измежду форумите :)
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 17Заповдаи ,бургаска мускатова.....ледено студена
11
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Германците му били виновни... Не... Ние сме си виновни, докато всеки си натиска парцалите вкъщи ще е така - 300лв. заплата. Нито германците, нито Барозу ви дава заплати, а "червеноперките"(така наречените български бизнесмени).За крупните говоря,обикновенният работодател е притиснат до стената, за да дава повече,но е притиснат от същите червеноперки...А Барозу и компания просто въртят бизнес с червеноперките вече на по-високо ниво,но експоататорите са сред нас.Навсякъде е така,но в Бг е крайно.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз искам пък една ракия. Бургаска.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЙДОХА СИ НА ДУМАТА ,ЧЕ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ -ЕС НЕ Е СЪЮЗ ЗА ДОБРОТО НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ А Е ЗА ДАЛАВЕРАТА НА ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКИ И БАНКЕРИ
8
0
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Ако под "социалистически ценности" намекваш за "доброто" старо време от преди 89-а съм с двата пръста надолу. Въпреки че и спрямо капитализма и банките също съм много критично настроен. А ако под "социалистически ценности" разбираш - социално насочена политика и ограничаване властта на олигарсите, тогава ще подкрепя...
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и аз искам мин.раб заплата в България да е поне 500 евро ...ама Барозу и Меркел не дават на гърците може - на българите не може ....за къв *** сме в този ЕС
6
2
 
32
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Европейски Банков Цъюз още една голяма крачка към Свтовното Правителство и Нов Световен Ред в ръцете на децата на Луцифер - Ротшилдови - *** those bustards
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми писна да бачками да не получавам адекватно заплащанеПисна ми целия ЕС да работи за да може баи германец да живее добре
4
0
 
20
 
! Отговори
Един преди 11 години
Ето - банков съюз, да могат по-лесно да контролират парите :)Времето в което компютъра ще ти каже може ли да ядеш или не почти е тук :)
3
1
 
15
 
! Отговори
мразя ЕС преди 11 години
Барозу - УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
2
3
 
26
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Някой от вас,вярва ли,че тоя мисли за доброто на гражданите в ЕС?
1
8
 
14
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Продължават с еврейските си номера и после Бойко бил виновен,че няма пари!