България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
8
 
! Отговори
цитат до Странджата преди 11 години
Увеличението на цената е заради лобисткия закон за ВЕИ, приет от тройната коалиция през 2007 г.2011 г правителството на ГЕРБ промени закона за ВЕИ.Ако законът не е бил променен, сега увеличението на цената на тока е щяло да бъде не с 13, а с 28 процента.Сега я плащаме сметката, сега я плащат и хората, и бизнесът, благодарение на закона от 2007 г.",
13
8
 
30
 
! Отговори
Тикво млъкни преди 11 години
Когато Тиквата дойде на власт фискалният резерв беше над 8 милиарда лева. В момента е под 4 милиарда лева, като отделно за последните три години бяха взети на заем още 2 милиарда лева.Тиквата опука 6 милиарда лева за три години и сега ще вземе на заем още 1,8 милиарда лева.Когато цифрите говорят, насраните тикви трябва да мълчат.
12
2
 
11
 
! Отговори
....... преди 11 години
Ами сега ето на за ББ едно 300 милиона за Агата (дето бойко казваше, че ще го вкара в затвора, пък накрая нищо не му направи), след една малка консултация и там 300 после и за близки и роднини едно 300, евентуално едни бюджети дупки да се запълнят и там едни 45 - 50 милиона и за БГ народа ако останат де едни 5 - 10 евро на цяло, да ги види баба Пена от село и да се радва! Ей от тия пари, айде, евро цент ако видим пак берекет ще е! Но като доде време да ги плащаме сичкото ние ще го платим де!
11
7
 
8
 
! Отговори
Emigriral преди 11 години
Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!Lol retard
10
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият заем е още по-неизгоден и от предателския заем теглен от Милен Велчев. Велчев изтегли заем за 10 години, а сегашният заем е за 5 години и така ГЕРБ слагат капан на следващото правителство да обяви фалит на България още през 2017 г. след като ГЕРБ източиха резервите на пенсионния фонд и загробиха България с неизгодни краткосрочни заеми. В същото време много по-богатата Гърция получава дългосрочни заеми при 2-3 % лихва или дълговете на Гърция се опрощават на 100%.
9
3
 
27
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
ДО СТРАНДЖАТА..........КАК ДА НЕ СА МНОГО 120 ЛВ. ОТГОРЕ НА СМЕТКИТЕ НИ ЗА ТОК ЗИМАТА БЕ ГЕРБЕРАСТ ? ТА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ Е 145 ЛВ...........ДОЛУ ХУНТАТА КРАДЛИВА ОТ ГРОБ.
8
0
 
25
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
Добре, като е толкова евтин кредитният ресурс, защо не вземат и един неголям кредит, та да поразчистят вътрешната задлъжнялост. Всеки 100млн. лева, разплатени от държавата сигурно ще разчистят поне 500млн междуфирмен дълг.Или е по-добре така: стагнация, инфлация, стагфлация, контрол, повече контрол, тотален контрол .... до изборите.
7
16
 
35
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Фактите са следните-5 милиарда резерв се изпари и държавния дълг се увеличи с нов милиард.Герб крадат здраво.
6
19
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
До номер 4........Да те поправя и аз ! 13 ,7 процента на дневната и 15,9 на нощната ел.енергия без ддс е около 20 лв. отгоре на 100 лв. сметки лятото,зимата сметките са около 400 лв. значи с около 80 лв. отгоре,и от 1 ноември ще се увеличи тока с още 7 процента значи на 400 лв. сметки от миналата зима ,тази ще плащате около 520 лв. месечно. *** ,за вас 120 лв. отгоре пари ли са та ревете ?
5
12
 
35
 
! Отговори
Магистралка преди 11 години
Боце, изпука ли парите ? Колко ти е възвръщаемоста от магистралите дето правиш ?Тия 950 млн. ще ти стигнат ли до другия юли ?
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда, това си е пар'екселанс увеличение на външния ни дългкога ли кредиторите ще предяват сметката ... ако не са го напраивли вече де
3
9
 
8
 
! Отговори
до nº3 преди 11 години
Поправка-на 100.лв,увеличението е 13 лв.Толкова е увеличение от 13%
2
50
 
31
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Браво Бойко ! Отново спечелихме ,както тези 3 години наше управление ! Стандарта ни се вдигна в пъти спрямо годините на Тройната коалиция,всеки от нас кара скъпа кола,носи маркови дрехи,позволява си луксозни почивки в страната и чужбина. А комунизите тръгнали да реват за някакво си увеличение на тока което на сметки от по 100-на лв. е 20 лв.месечно отгоре. САМО ГЕРБ
1
24
 
22
 
! Отговори
ДО №1 преди 11 години
ТРАЙ БЕ.ЗНАЕШ ЧЕ СИ ***

Спонсорирани публикации