До дни цената на месото в магазините ще е по-висока

Земеделският министър не очаква сериозен ръст при цените на храните
Обновена: 4 окт 2012 15:01 | 4 окт 2012 11:48,
26
До дни цената на месото в магазините ще е по-висока
Снимка: архив Reuters

През август цените на месото се покачиха с 30%, през септември отново имаше увеличение, но вече с между 3 и 5 на сто. Този коментар направи Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България пред Investor.bg.

Въпросът е дали това поскъпване ще спре или ще продължи, допълни още той, но без да прави прогноза какво ще се случи на пазара през следващите седмици и месеци.

„Лошото е, че доставчиците уведомяват нас производителите, образно казано, в петък, че от понеделник цената ще е по-висока. Ние обаче имаме срок от 30-45 дни да уведомим търговските вериги за промяната на цената“, обясни Вътев.
В този период разликата в цената се поема от производителите, а те вече изнемогват и може да се стигне до фалити, предупреди още той.

По-високите цени на месото са резултат от поскъпването на фуражите в световен мащаб. От няколко седмици представителите на бранша предупреждават за ситуацията, но реално по-високите цени още не са се усетили от потребителите.

Вътев не очаква и реакция на земеделското министерство за подкрепа на производителите, които "стават жертва на по-високите цени на фуража", съответно - на месото и произвежданите от него колбаси.

Самият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира преди ден, че не очаква сериозно поскъпване на хранителни стоки, защото потреблението в момента е свито и никой няма да има интерес от по-високи цени. „Хората ще се откажат съвсем да влязат в магазините“, обясни още той след след среща с представители на търговските вериги.

Всъщност още от август три големи търговски вериги направиха постоянна тримесечна промоция на 10 хранителни продукта от първа необходимост, наричани „социална кошница“. Идеята е тази промоция да трае поне 3 месеца, а стоките да бъдат произведени само от български производители. На този етап обаче все още няма официални данни как тази промоция се възприема от потребителите, а и от самите производители.

„Хората не се интересуват дали цените са пазарни или не, за тях е важно да са достъпни“, е обяснението на земеделския министър. По негови думи интерес от страна на купувачите определено е налице.

Тепърва предстоят разговори с магазините дали ще има втора част на "замръзнали цени" по инициатива на министерството на земеделието.
На този етап представителите на търговските вериги коментират, че очакват срещите с министъра, за да преценят дали да участват отново в подобно начинание.
Тепърва предстои и да разберем дали „социалната кошница“ ще бъде разширена, а министър Найденов не скри оптимизма си, че и най-бедните ще успеят да се порадват на чудото „евтина Коледа“.

А какво се крие зад тези думички и какъв ще бъде ефектът от инициативите, само времето ще ни покаже.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
щурчето преди 11 години
Народе български запасяваи се с тревни видове годни за храна -зима идва хляба поскъпва , месото и всичко друго след тях.Глад и мор особено сред пенсионерите-колко ли ще измрат за радост на младите !!!Затова г-жа Менда реши пенсиите от .01.04 за да се види колко пенсионери са останали живи-тогава ще има преразпределение ще остане нещо и за младите в които ГЕРБ наслои умраза към възрастните хора.
19
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
съответно и ще намалее още консумацията на месо в БГ..бе тия търговци защо са толкова алчни?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека управляващите да ги сложат на пенсионерска диета. Да видим как ще оцеляват. То и без това месото при пенсионерите не е най-употребявания хранителен продукт. Как се живее с европейски цени със занзибарски заплати?!!
17
0
 
4
 
! Отговори
мале преди 11 години
Само за сведение той оня горе вижда и рано или късно наказва.Така че който и да е виновен рано или късно ша го отнесе.А на старите хора(пенсионерите) им съчувствам.Надали има по голям срам да си дал голяма част от живота и здравето си за мизерна пенсия.И другото лошо е да умреш гладен и премръзнал заради правителствата.НО ИМА РЕШЕНИЕ И ТО Е БОЙКОТ НА ВСИЧКО
16
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ало дебелите от герб не е полезно да си тлъст
15
0
 
4
 
! Отговори
Месояд преди 11 години
Хайде да се ръфаме взаимно
14
0
 
18
 
! Отговори
хахаа преди 11 години
на всички производители им се услаждат по високите печалби,НО макрая ще се наиграят сами.има внос,има нормални цени.как може в Германия и Унгария олиото да е 79 цента,свинското да се намира по 2,30 евро за килограм!!!инфото от преди 14 дена.да не би в тези държави да са направили заплатите,като в България???аман от ненаядени /незнам точната дума вече/лапачи.да им приседнат парите,откраднати от хорицата по този начин.аман ти и джиповете и вилите.нищо няма да вземат там,горе.
13
2
 
3
 
! Отговори
мартин преди 11 години
Цените на всички храни подлежат на промяна постоянно, колкото и незначителна е тя. Имам чувството, че в последно време всички очакват Найденов да поеме отговорност за растежа на цените. Все пак не ги определя той, а пазарите, той може да дава пояснения, но няма силата да смъкне цените.
12
1
 
15
 
! Отговори
мами преди 11 години
Един месец хората да се въздържат да купуват местни продукти да видим какво ще стане. Въпреки че държавата дава датации цените ще се вдигат само че няма кой да купува с тези заплати и пенсии. Въобще всичко в държавата е наопаки.
11
1
 
16
 
! Отговори
$ преди 11 години
Този министър, трябваше да работи в статистиката. Само констатира поскъпването, без да вземе мерки. Надявал се, да не бъдело много!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важна е макрорамката..вас-кучета ви яли..
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решение: силна връзка със селата. Всички не работещи пенсионери в семейството там ...... като не могат да ни задоволят потребностите на нормални цени, спрямо заплатите, ше се САМОзадоволяваме ;))))))
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази асоциация нещо ми намирисва на картел, как всички производители в нея изведнъж вдигат еднакво цените, къде е конкуренцията?
7
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 11 години
Първото увеличение ще е факт,второто е съдиране на кожата,третото е отнемане на душата!
6
0
 
28
 
! Отговори
! преди 11 години
Случва се това,което мислех...евтина Коледа!??Да,след като цените се вдигнат 4-5 пъти до празниците и символична отстъпка в последствие.
5
0
 
28
 
! Отговори
@ преди 11 години
Много ми е чудно,като останат само *** тук,на кой ще продавате скъпите си храни,горива,ток?!
4
0
 
29
 
! Отговори
77777 преди 11 години
До дни цената на месото в магазините ще е по-висока - гарантирано от ГЕРБ.
3
0
 
28
 
! Отговори
... преди 11 години
Надувайте бе,надувайте цените,алчни ***.Накрая ще хвърляте на *** като няма кой да купува!
2
0
 
27
 
! Отговори
оня преди 11 години
Нека вдигат цените и всички магазини ще бъдат пълни с *** ,не само магазин Европа.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надувайте цените още и още.Накрая ще останат само *** и тогава ще трябва и вие да се изнасяте от тук.

Спонсорирани публикации