Хаос в лекарствената политика довел до поскъпване на медикаментите

Това установи комисията по цените на лекарствата
26 окт 2012 20:16,
30
Хаос в лекарствената политика довел до поскъпване на медикаментите
Снимка: архив Reuters

Липсата на глобална визия в лекарствената политика, непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените, са сред причините, довели до поскъпването на медикаментите у нас. Това e констатирала временната парламентарна комисия, която проучва причините за повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от НЗОК и републиканския
бюджет, предаде БТА.

Законодателството в областта на ценообразуването и реимбурсирането е обект на чести, фрагментирани промени не само от настоящото правителство, но и от редица предходни, пише в изводите на комисията.

Според анализа основна причина за дестабилизиране на фармацевтичния пазар у нас са различни несъответствия в нормативната уредба в областта на финансирането на лекарствените продукти.

Причината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти, които се заплащат с публични средства, е че при прехвърлянето им към здравната каса, тя не разполага със подзаконова база за договаряне на отстъпки с компаниите, смята временната комисия. 

Комисията препоръчва да бъдат създадени ясни правила за провеждане на търгове за лекарствени продукти в лечебните заведения. Настоящите са съобразени със Закона за обществените поръчки, но не и със спецификата на лекарствата, като стока, посочва комисията. И подчертава нуждата от нови държавни структури, които имат предмет на дейност ценообразуване, обвързано с прозрачни законодателни правила.

Обект на анализ в настоящия доклад са 110 лекарствени продукта, за които са подали данни 23 от лечебните заведения. Информация не са представили 9 болници.

Комисията констатира, че след като преди осем месеца заплащането на някои групи лекарства беше прехвърлено към НЗОК, е налице правна възможност за договаряне на отстъпки, но с неясни и неефективни допълнителни условия за  провеждане на договарянето.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: цени на лекарствата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
*/* преди 11 години
Аз ви предлагам друго.Бъдещето отива към битка за ресурси, а ние имаме един от най-важните ,изключително плодородна земя.Тя е тази която ще ни изхрани и спаси от маракобесието и политиката на геноцид над българите провеждана от "висшите" чиновници от Брюксел,Париж и Лондон.Референдума трябва да бъде не за ядрената или атомна централа(то е ясно за какво става въпрос),А ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Пълен рестарт на системата и яко бачкане..Това е. До 2007 не бяхме ли европейци?
26
0
 
1
 
! Отговори
. преди 11 години
никакъв хаос не е това, а пари под масата и хайде хаос ило че тука в БГ кое ни е ефтино та лекарствата ли ........
25
0
 
2
 
! Отговори
дядо преди 11 години
приватизация и обирацияобирай и мачкай на *** народ туй се полага
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зъболекари, лекари и аптекари са главните рекетьори в тази държава. Цените са произволни и никой не ги контролира ,а те ни извиват безпощадно ръцете и бавно, но сигурно ни убиват. Защо в квартално магазинче или кафе тип гараж трябва да има апарат свързан с НАП, а тия изнудвачи с човешкото здраве и болка зъболекарите нямат ?! Единственно и само държавата е виновна за тази анархия !!!
23
0
 
10
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Пак Станишев ли е виновен?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде не е ХАОС ?Нашоте родители ГЛАДУВАТ !
21
0
 
15
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Комисията е герберска, но и тя видя, че дупетатите от управляващото мнозинство нарочно не създават "... нормативна база" именно по лобистки причини. Ако пък тази база е "подзаконова" то тогава в министерството на здравеопазването май има хора лобисти. Кого ще обвинят г-дата гербери сега или ще стане като обл. у-л на Варна - уволнен, но за какво ли? Нали е бил един от 28 - те доверени на бойко!?! Проядени сте от корупция, но и вашите симпатизанти мизеруват и ще стане като в Калофер - герб 2,25 %!
20
1
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
vreme e mur6ite ot gerb da gi pratim na bokluka
19
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа, не е верно! В аптеки Марешки цари дисциплина и организация!Затова лекарствата са евтини!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е министърката да духа супата!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо нашите хаоси водят винаги към поскъпване на всичко?Защото това е много добре обмислен и подреден "хаос"!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие пък, то пред фармацевтичната мафия другите ряпа да ядат, лекарства който струват жълти стотинки се продават за десетки в някой случай за стотици левове, бедна ви е фантазията....
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА СТАДО ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ. НЕМОЖЕ 23 ГОДИНИ ДА ИЗБИРАТ ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО И СТАДОТО ДА ИСКА ЖИВЕЕ КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ. В ТИКВОЛАНДИЯ СА ОСТАНАЛИ НАЙ ПРОСТИТЕ НАЙ ТЪПИТЕ И НАЙ СТРАХЛИВИТЕ. АКЪЛА НЕ МИ ГО ПОБИРА КАК МОЖЕ УЖ УМНИ ХОРА ДА ГЛАСУВАТ ВСЕКИ ПЪТ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГИ ОБРИЧАТ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ. И ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ И ПРИ СИНИТЕ И ПРИ ЖЪЛТИТЕ И ПРИ ГЕРБАВИТЕ МИЗЕРИЯТА СИ Е ЕДНА И СЪЩАТА. ЗА 23 Г. ТРЯБВАШЕ ДА ИМАМЕ ПОНЕ НА ПОЛОВИНАТА СТАНДАРТА НА ГЕРМАНИЯ. НО НЯМА КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ ЗАЩОТО СЕ КРАДНЕ И ПРЕЗ ДЕНЯ И ПРЕЗ НОЩА. ТОВА КРАДЛИВО ПЛЕМЕ ЧРЕЗ ПЛАНА РАН-ЪТ НА ХАМЕРИКАНСКИЯТ ЕДНООК ПИРАТ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА И НА НЕГОВО МЯСТО ДА ДОЙДЕ НАРОД КОЙТО ДА ЗНАЕ КАК ДА ЖИВЕЕ. 23 ГОДИНИ ЕДНО И СЪЩО КАТО В НЯКАКВА МАТРИЦА. И ТОВА ПЛЕМЕ НЕ МОЖА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ. ПРОДЪЛЖАВАТА ДА КАЧВАТ НА ВЛАСТ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ЗАЖИВЕЯТ ДАБРЕ. ДА АМА НЕ. КАКТО КАЗВА БОЧАРОВ.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OБЕЩАЛ СЪМ ДОНЕВ ДА НЕ ЗАКАЧАМ,ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ,ПОСЛЕ И ОТ ДРУГИТЕ....
13
2
 
2
 
! Отговори
Pepi Manafa преди 11 години
Nali iskahte demoklazia i svobodno zenoobrazuvane? Nali iskahte Todor da zdade vlasta?.Sega *** shte e debel i dalag za da sa shtaslivi restitutite i tia kadeto uspyaha da otkradnat.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХАОС ,ЛИ..Ето затова ГЕРб са създатели този нормативен хаос
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук държава липсва,те за лекарствена политика говорят...оле боже....
10
0
 
15
 
! Отговори
нов преди 11 години
За каква лекарствена политика говорите? Липсва компетентност в тази сфера. Нямат визия нито в МЗ, а да не говорим за ИАЛ - там само си траят
9
0
 
17
 
! Отговори
псевдоосигурен преди 11 години
лекарствената политика не я виждаме в Бг. лекарствена политика има за фармацефтите и за лекарите. лекарствена политика има съседнитеTR. GR. и др. страни от ЕС.
8
0
 
10
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"Комисията... подчертава нуждата от нови държавни структури, които имат предмет на дейност ценообразуване, обвързано с прозрачни законодателни правила."Че малко ли са съществуващите структури, та се иска създаване на нови??!! Стига вече чиновници!