Палестинската автономия с по-висок статут в ООН

Общото събрание прие резолюция с голямо мнозинство
Обновена: 30 ное 2012 14:58 | 30 ное 2012 07:46, Елка Василева
144
Палестинската автономия с по-висок статут в ООН
Палестинците в Рамала празнуват. Снимка: Reuters

Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство резолюция, с която се повишава статутът на Палестинската автономна власт от общност в държава-нечленка.

Документът беше приет със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се. Три страни не участваха във вота. Франция, Русия и Китай гласуваха "за", докато САЩ гласуваха против, а Великобритания се въздържа. Сред 41-те въздържали се страни бяха България, Германия, Австралия, Босна, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Румъния, Словения, а сред гласувалите "за" - Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Египет, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Япония.

Още по темата

Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина, подчерта посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс.

Пред Общото събрание на ООН палестинският президент Махмуд Абас призова световната организация да подпише нейния отдавна закъснял "акт за раждане".

Палестинският флаг бързо беше развят на подиума в залата зад палестинската делегация. В Рамала на Западния бряг стотици палестинци, струпани на централния площад, развяваха палестински знамена и скандираха "Аллах е велик". Стотици палестинци, които наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата, се прегръщаха, танцуваха и палеха фойерверки под оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

Вотът, косвено признаващ палестинска държава, няма да допринесе с нищо за превръщането й в реалност. Това е безсмислена резолюция, която няма да промени нищо на терена. Никаква палестинска държава няма да се появи без договореност, гарантиращ сигурността на израелските граждани, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в декларация малко преди гласуването.Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел ще действа съответно.

През 1947 г. ООН приема  резолюция за подялба на намиращата се под британско управление Палестина на две държави - арабска и еврейска. Арабските управници я отхвърлят и само Израел е признат като държава шест месеца по-късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАШЕТО МОШЕ СЕ Е ВЪЗДЪРШАЛО..................КОЛКО Е ПОСЛУШНО ДЕТЕТО НА АКТИВНИТЕ БОРЧЕТА...
48
3
 
9
 
! Отговори
Разобличителя преди 11 години
До номер 52;Вие разглеждате само едната страна на конфликта.А какво мислите за строежа на Израелските селища и рушенето на Палестинските къщи с булдозери?Колко палестински деца бяха убити при бомбардировките над Газа?
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а по колко изядени дюнера на глава от населението ще ни струва това възъдржание ?
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2003 г.изкарах няколко месеца по бизнес дела на фирмта към която работех тогава в Израел ,с очите си видях как изрелските войници вързваха с белезници за бронираните си коли палестински деца на по 8-10 години да не могат да стрелят палестинците по тях когато навлизаха в палестинските територии(източен Ерусалим) да събарят на палестинците домовете и да заселват на тяхно място еврейски семейства ,просто е ужас как живеят тези хора-палестинците там , тогава ги намразих евреите ,те са садисти
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43 sa samo prazni dumi i lozungi,nikoga nyama da ima mir dokto se podkrepyat teroristiteq ubiicite na nevinni hora koiot ne zachitat choveshkite prava i svobodi na dugite, atochno takiva sa palestincite i vsichki musulmani koiot naricat zlite si dela-da ubivat nevinni hora i da zagrabvat i oneprvadat evreiskiya narod dobro,vse edno kato dadete vlast i prava na *** stali i t.n da ochakvate mir,kogato trybva da ochakbvate samo genocid, holokost, kollageri na smytta i teroristi4ni aktove
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Историческите врагове на нас българите-хазарите нямат никакво право на палестинската земя ,тя си е на палестинците ,които живеят там от хиляди години хазарите които са приели юдаизма за своя религия си имат държава и тя се казва хАзарбайджан , да си събират партакешите от Палестина,от България и да се омитат по родните си места в хАзарбайджан
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тези,които не знаят историята на палестинско-израелския конфликт-първо прочетете,информирайте се и тогава коментирайте!!!Дали сте "за" или"против" арабите или евреите няма никакво значение ,при положение , че държавата Израел е основана на територията на Палестина.Арабите са напълно прави да си искат земите! Ако някой дойде в дома ви и ви изгони,защото си няма къща и му харесва вашата,ще се съгласите ли той да живее в жилището ви,а вас да избута пред портата???
42
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Turcia e bita karta.
41
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
do 20-4e4nja ja otpishi.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма такава държава - палестина и няма и да има. Сбирщина мангаля с ракетки които нищо не правят. Фанатици и страхливци това са палестинските терористи.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днешните индивиди които обитават Израел са поюдейчени хазари,нямащи нищо общо със скитащите библейски племена зовящи се юдей , които са обитавали тези земи навремето!
38
1
 
11
 
! Отговори
Разобличителя преди 11 години
Дами и Господа!Приветствам повишаването на статутът на Палестинската автономна власт от общност,в държава-не членка.Дълбоко съм развълнуван от този акт,и същевременно още повече обнадежден от по-скорошното постигане на така жадувания от всички страни мир,между Палестина и Израел.Искам да поздравя всички държавни ръководители взели участие в изготвянето на резолюцията,и същевременно да се обърна и към всички останали за да им кажа следното:Никога не се страхувайте да казвате истината,и не се прекланяйте пред неправдата.Работете за всеобщият мир и благоденствие както на вашите собствени народи,така и на всички останали,за да бъде светът ни едно уютно место за живот.БлагодаряРазобличителя
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ТУРЦИТЕ-ТЕЖАТ НА СТОЛА СИ.НЕ СА КАТО НАШИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ПАТРИОТИ
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 21* еврейна петьо затова ли кълнеш българите бе *** *** ,кълнеш ни загдето ви спасихме през втората световна война задниците ви от концлагерите ,а явно това което сме сторили за вас е било кардинална грешка ,защото сега нямаше на тази територия да има такива като тебе да ни калнът,крадат и мамят и подстрекават *** да вършат престъплениея срещу българския етнос ,има една поговорка за това-Храни куче да те лае
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 33Ходи бий чело в земята
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
37 а бе какво е станало когато България е възкръснала след Руско-турската война , колко турци са напуснали нашите земи , които за тях са си били родни от 6 века и са се прибрали в днешна Турция , колко българи са дошли тук в България като клети преселници от територийте които са останали извън пределите ни , а знаеш ли след края на ВСВ война коло е числото на преселниците в Европа над 30 млн в различни посоки . кой чия земя е окупирал като това си е земята на Давид и Соломон.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въздържал се е също погрешна позиция като подкрепата за палестинците, защото няма неутралитет по отношение на правдата, който не засатане категорично на страната на истината това означава че е на страната на неправдата но прикрито.Мюсулманите искат смъртта на иноверците и заграбване на техните земи и средства и действат с измама че искат мир, а никога не спазват споразумения и не зачитат закони и правата на другите-те са лъжци, крадци и убийци като дявола на когото те служат
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще престанат антисемитските фашистки настроения и изказвания срещу Израел-еедна мирна държава която е принудена ежедневно да защитава границите, правата и живота на своите гръждани от посегателства на терористични мюсулмаански групировки.които са въоръжавани и подкрепяни от много страни сама заради материална изгода. Но решенията против Израел са решения срещу мира по целия свят, защото подкрепят терористите и убийци на много невинни хора.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
33 вземи си хапчетата
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
31 прав си палестинците , както и арабските държави никога до сега не са признали държавата Израел с изкл'чение на Египет и Йордания с които имат мирни договори , защо тогава палестинците искат Израел да ги признае , от къде накъде , те така или иначе са измислен народ , нещо като нашите македонци който никога до сега не е имал собствена държава и по нищо не се различава от околните араби.

Спонсорирани публикации