Населението в света расте, българите намаляват

За 40 години ще се стопим с 2 милиона
Обновена: 13 дек 2012 14:50 | 13 дек 2012 07:22, Петя Славова
166
Населението в света расте, българите намаляват
След 40 години ще сме с два милиона по-малко, сочат прогнози. Снимка: Булфото

През 2060 г. населението у нас ще се свие с приблизително два милиона души, сочат прогнозни данни на НСИ за броя на жителите у нас през 2060 г.

Според първия вариант, който е определен като реалистичен и съобразен с нормативните изисквания на ЕС за демографското и социално-икономическо развитие на страните-членки - у нас ще живеят около 5,3 млн. българи при 7,3млн. от последното преброяване. Вторият сценарий за демографското развитие на страната, който е в оптимистичен вариант за благоприятни социално-икономически процеси в страната - предвижда у нас през 2060 г. да има 5,7 млн. души. Песимистичният вариант предвижда след около половин век да се стопим до около 5,1 млн. население или с над 2,2 млн. българи, пише БТА.

Според експерти в НСИ - през 2060 г. на 100 българи в работоспособна възраст /14-65 години/ - ще се падат 84 неработоспособни българи /деца до 14 години и възрастни хора над 65 години/. За по-близката 2015 г. прогнозата е, че на 100 работоспособни българи ще се падат по 52-ма души в неработоспособна възраст.

Анализ на Евростат за големината и гъстотата на населението по света отчита, че в началото на 2010 г. на планетата са живеели над 7 милиарда и техният брой продължава да расте, като днес приблизително е 7 млрд. и 60 милиона души.

Прогнозните данни на Евростат са, че през 2060 г. населението на света ще надхвърли 9,6 млрд. души, което представлява увеличение с близо 39 на сто в сравнение с 2010 г. Населението на ЕС-27 се очаква да се увеличи с около 3 на сто до 2060 г. и да достигне около 517 милиона души, отчита анализът на Евростат.

Страните от Г-20 формират 9,8 процента от световното население, САЩ - 4,5 на сто, ЕС - 7,3 на сто, Индонезия - 3,5 на сто, Бразилия - 2,8 на сто, а останалия свят - 34,9 на сто. Най-гъсто населени са Китай и Индия, като заедно техните жители формират 37,2 на сто от населението на света.

Десетте най-големи агломерации в света се намират в Азия, като тук безспорно лидерство държи Токио с население на специалните райони - над 8 млн. жители, население на префектурата - над 13 млн. души, като общо метрополисният регион надхвърля 35 млн. души. Следват Делхи - над 20 млн. души,Мексико, Ню Йорк, Сао Паоло и Шанхай - около 20 млн. души, Мумбай, Бейджин и Дака - между 15-20 млн. души. Най-слабо заселеният град от първата десятка е Калкута - под 15 млн. жители.

Изследването отбелязва, че по света има над 630 градски агломерации с население над 750 хиляди жители и тяхното население общо се равнява на 1,5 млрд. жители, което е приблизително една пета от населението на света.Броят на жените и мъжете в света е балансиран, но жените съставляват по-голямата част от населението, отчита статистиката. Например в Русия на 100 жени се падат 86 мъже, в ЕС това съотношение е на 100 жени - 95,4 мъже, в Саудитска арабия на 100 жени се падат 124 мъже и т.н.

Средната възраст на населението по света е била около 30 години, отчитат данните на Евростат. Най-висока е била средната възраст на хората в Япония - около 45 години. За страните от ЕС, Канада и Русия средната възраст на населението еоколо 40 години, а най-ниска е в Южна Африка - под 30 години.

Статистическите данни на анализа са извлечени през юни и юли 2012 г. и са събрани на базата на глобални стандарти, стандартите на ООН и стандартите на МВФ за статистиката на платежния баланс в световен мащаб, уточнява анализът. Въпреки че повечето данни се основават на международни концепции и определения - може да има някои несъответствия при съставянето на данните, допълват от Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не се плашете , ние *** ще продължаваме да ви правим деца вие мъжете идете да работите в чужбина.
143
2
 
3
 
! Отговори
пича преди 11 години
*** ДЪРЖАВАААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!
142
0
 
5
 
! Отговори
няма значение преди 11 години
Ми така е като смятате ,че българските деца не заслужават пари,майките трябва да работят от 1вата годинкана детето си за 300 лева ми кой луд ще стой тук и кой луд ще гледа деца за таз държава.Каквото повикало такова се обадило.Да живее държавата на мутрите и ***.
141
0
 
4
 
! Отговори
нар. представител преди 11 години
Броя на българите намалява ,но не и броя на нар. представители.
140
0
 
4
 
! Отговори
ОЛЯ преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ТОЗИ КОЙТО РАБОТИ ПЛАЩА СИ ДАНЪЦИТЕ И СПАЗВА ЗАКОНИТЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ГО ЗАЩИТАВА НЕГО ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГО ТОРМОЗЯТ И КАКВИ НОВИ ТЕГОБИ ДА СТОВАРЯТ ВЪРХУ ГЛАВАТА МУ А ТЕЗИ КОИТО ВОДЯТ ПАРАЗИТЕН НАЧИН НА ЖИМВОТ ЗА ТЯХ ИМА САМО ПРИВИЛЕГИИ НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ГИ ЗАКАЧА ТЕ СА НАД ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА ТЯХ ГИ ЗАЩИТАВА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ИМАЛИ БИЛИ ПРАВА А КЪДЕ СА ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА Я ДА СИ ИЗПЪЛНЯТ ПЪРВО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЧЕ ТОГАВА ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА ТОВА ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМ
139
0
 
1
 
! Отговори
юлия преди 11 години
трябва да вземе пример от еврейската държава там всичко се финансира чрез синагогата помощите и прочие и тука трябва да стане така парите на българските данъкоплатци да се раздават на семействата с доказан от църквата български произход затова са църковните книги от къде накъде ние ще внасяме данъци и нашите пари ще се раздават на разни дето нямат нищо общи с нас дошли тука натресли се и триста години ги носим на гърба си да си отиват в индия
138
0
 
1
 
! Отговори
Дебиуа преди 11 години
Интелекта е постоянна величина.Населението нараства.
137
1
 
3
 
! Отговори
Избягал преди 11 години
Комунистите построили това, построили онова , заоди, фабрики.....дрън дрън!А кой ги разруши за20 години? Кой ги окраде? Фашистите ли? Американците ли?НЕ ! ПАК ТЕ!
136
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
глупости, от последното преброяване преди почти три години сме 400 000 глави по малко. С това темпо не повече от 15 г. и сме 5 млн.Както имаше един надпис в мъжките тоалетни на ВМЕИ едно време - Бъдещето на България е във вашите ръце
135
2
 
3
 
! Отговори
tur4in преди 11 години
Neznam da se smeq li,da pla4a li.Ama vie za 20 godini se stopihte s 2 000 000,za kakvi 40 godini govorite.Sled 40 godini nay-malko o6te 5 000 000 miliona balgari 6te iz4eznat.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BALGARINA SE SAMOUNISHTOZAVA S KEFFF...
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Насо до 124И като се събуди пръстите в контакта.
132
3
 
7
 
! Отговори
И забележете.... преди 11 години
....Никъде не е имало такъв комунизъм до мозъка на костите както у нас. В продължение вече на шестдесет години. Ами как няма да се стопим ? За това е така.
131
2
 
7
 
! Отговори
Ей преди 11 години
Ние не намаляваме. Ние превземаме планетата Земя. Господ ни е дал задача да я облагородим. Звучи като виц, но не бъдете като шопите които не виждат по-далече от Витоша и пребройте на колко висши световни ръководни постове днес има българи. Да ме извинят македонците, но ние сме доказани лидери на Балканите.
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Населението в света расте, българите намаляват.Скоро и българската нация ,ще е под въпрос .Най-интересното е ,че българите САМИ с ХЪС и ЗЛОБА се затриват едни други . Няма и помен от народния дух има само АЛЧНИ , СВАДЛИВИ и И.ИОТЕСТИ хорица...........
129
1
 
9
 
! Отговори
боте Го преди 11 години
нормативни изисквания на ЕС за демографсквото ни раэвитие !? що бе? кои са тия да ми казват колко деца да имам ?
128
1
 
5
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.*** си остава ***, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените *** са най-лошите ***.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~.~1<@>13~$!.Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.
127
1
 
7
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
126
1
 
2
 
! Отговори
$!. преди 11 години
Девет Пилци се разбягаха, защото СоколЪТ Ги Нападна.Осем Те останаха Тогава.Седем, седем са вече Те Сега? Шест, ШесТ ще Станат Утре Те ОтновО. W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~.~2012~.~1<@>13~$!.
125
2
 
4
 
! Отговори
Karakolev преди 11 години
BOJE PAZI BALGARIA!