ЕС готви общ механизъм за гарантиране на депозитите

Нужен е и механизъм за оздравяване на банките
Обновена: 14 дек 2012 14:38 | 14 дек 2012 10:03, Елка Василева
10
ЕС готви общ механизъм за гарантиране на депозитите
Жозе Барозу и Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз постигнаха съгласие, че освен единен банков надзор трябва възможно най-скоро да бъдат създадени общи механизъм за оздравяване на банки и за гарантиране на депозити, предаде БНР.

Кратките срокове, в които беше договорен единният банков надзор, според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой доказва, че Евросъюзът може да действа решително по важните въпроси. В очакване на формалното одобрение на Европейския парламент за надзора европейските лидери вече гледат към следващите стъпки, обяви Ромпой.

"За да може единният надзорен механизъм да е ефективен, тази нощ ние решихме, че когато той заработи, ще ни е нужен и единен оздравителен механизъм със съответните правомощия, който да гарантира, че всяка банка в участващите страни членки може да бъде оздравена с подходящите инструменти".

Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу обясни ползата от подобен механизъм. "Това ще означава, че данъкоплатците няма да трябва да поемат разходите за оздравяване на банки в бъдеще и че секторът ще плаща за решаването на собствените си проблеми“, каза Барозу, като добави, че през 2013 Европейската комисия ще направи предложение за подобен механизъм, както и за обща схема за гарантиране на депозитите.

Целта ни е да укрепим общия валутен съюз, запазвайки целостта на Евросъюза, увериха Ромпой и Барозу.

След първия ден на Европейския съвет никой не използва изрази като "Европа на две скорости". В приетите от него заключения обаче е предвидена възможност страните от еврозоната и европейските институции да сключват помежду си споразумение за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж. За тях ще се осигури и финансов капацитет или отделен бюджет. Темата ще се обсъжда в детайли през юни догодина.

Друг текст от заключенията предвижда страните от еврозоната да приемат процедура за своите отделни срещи на върха. Паралелно ще се търси и формула как националните им парламенти да участват заедно с ЕП във вземането на решения.

Премиерът Бойко Борисов и сръбският премиер Ивици Дачич ще подпишат днес в Брюксел споразумение за изграждане на газопровод между България и Сърбия. Значителна част от парите за него ще бъдат осигурени от Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стив Ханке пак е тук.....Защо ли??? Да не би времето на борда да изтича? Май пак ще има бой пред банките
6
1
 
5
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ДАЛИ ВЕЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ ОТ НАРОДА - РЕСТИТУЦИЯТА ПРИКЛЮЧИ И 20% ОСТАНАХА ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ - ТА СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ ГАРАНТИРАТ ОКРАДЕНИТЕ ПАРИ
5
0
 
7
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Кой ще плаща депозитите ако банката фалира. Държавата? С какви пари? Всичко е мижи да те лъжам. По-смешно нещо от това да ми гарантират влоговете не съм срещал. По този начин банкера може да си позволи умишлено да източи банката и да остави държавата да се оправя с вложителите. Какъв ще ми е стимула да се интересувам от това коя банка е сериозна и да си влагам там парите, а не първата срещната.Премахването на естествения отбор е нездравословен процес.
4
0
 
8
 
! Отговори
олелее, паpите ми! преди 11 години
Щом говоpят за сигуpност, значи скоpо ще има сpив и банкови фалити!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво гарантират?! Така и така печатницата работи на три смени просто трябва да минат на 7 дневна работна седмица в случай на "нужда"
2
0
 
12
 
! Отговори
421 преди 11 години
банките ,дали ще дойде някога момента,в който просто няма да ги има.легалната мафия,пазена от закона
1
1
 
13
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ЕС. ДА ГАРАНТИРА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИНА!!! ДЕПОЗИТЕ ИМТ САМО БАНДАТА-ПОЛИТИЦИ МАГИСТРАТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

Спонсорирани публикации