Брокери на имоти укрили 900 млн. лв. приходи за 6 години

НАП: Щетите за бюджета от невнесените данъци са 160 млн. лева
18 дек 2012 20:38,
20
Брокери на имоти укрили 900 млн. лв. приходи за 6 години
Снимка: архив Reuters

За 6 години (от 2007 до 2012 г. включително) брокери на имоти са укрили близо 900 млн. лева приходи.

Това са изчислили експерти от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на резултатите от обстойно проучване на сектора сред различните участници на пазара, статистика на неправителствени организации, на Националното сдружение „Недвижими имоти“, както и на данни от подаваните към агенцията фирмени отчети.

Данъците, които не са влезли в хазната заради укриването на приходите от дейността, се изчисляват на малко под 160 млн. лева. Средногодишната щета за бюджета за периода от 2007 г. до 2012 г. се изчислява на близо 40,2 млн. лева. Резултатите от проучването на НАП показват, че има обратнопропорционална зависимост между активността на пазара на имоти и степента на укриването на приходи, съобщи Катя Цветанова от дирекцията „Управление на риска“ на агенцията.

По време на бума на пазара на имоти брокерите са укривали средно около 38% от приходите, а през 2010 г., която беше като че ли най-кризисната на пазара, този дял се увеличава до 59%.

Според прогнозата на агенцията за 2012 г. брокерите на имоти няма да декларират около 48-49% от приходите.

Данните на НАП показват още, че за посочения шестгодишен период делът на брокерите и агенциите за имоти, които не проявяват рисково поведение по отношение декларирането на приходи и укриване на данъци остава относително стабилен. Увеличава се обаче относителният дял на рисковите лица на пазара – от 79% през 2007 г. до 83% през настоящата година. Това означава, че 8 от всеки 10 брокери не декларират някаква част от приходите си и укриват данъци, посочи Цветанова.

Тя обясни, че се наблюдава и ръст на броя на нелегалните брокери – лица, които упражняват професията без да са регистрирани по Търговския закон или като самонаети. Ако към 2007 г. те са били около 800 души, през настоящата година вече са около 1 100, като най-много са били отново през тежката за сектора 2010 г. - близо 1 200, или близо една трета от всички агенции и брокери на пазара.
Най-много са брокерите, действащи в „сивия сектор“ в София, предвид мащабите на пазара на имоти, посочи още Катя Цветанова. Следват Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново, показва статистиката на НАП.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи, че стартира информационна кампания по повод укриването на приходи, а оттам - и на данъци, от брокери на имоти. Агенцията планира да отпечата брошура, която да разпространява в офисите на участници на пазара на имоти и чрез медиите.
Предвижда се също така да бъде проведена кръгла маса с участието на широк кръг заинтересовани лица, както и да бъде проведена информационна кампания в специализираните сайтове за обяви за имоти.

Следващата стъпка са проверките и ревизиите на агенции и брокери, поясни Бъчваров.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НАПукриване на приходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
До брокер на имоти преди 11 години
Викаква полза от брокерите, след като има интернет и може ш да пуснеш безплатна обява ако търсиш да купиш или продадеш имот, респективно отдава или наемаш. Това брокерите за паразитно звено в сделките.Брокерите донесоха много за икономическата криза, защото те надуваха цените на имотите, ако собственика иска една цена, те го предлагаха на по-висока.Случвало се е брокер да взема комисионна и от едната и от другата страна.Най-някрай тези от НАП се усетиха да ги погнат и тях.
15
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 11 години
Ей, браво на НАП! Усетиха се най-сетне. Щото то много сложно беше - като отвориш сайтовете на брокерските фирми, цените на имотите в десетки и стотици хиляди евро. В нотариалните актове цената равна на данъчната оценка. А иначе НАП си вършат страхотно работата по пълнене на хазната - дебнат кварталните заведения и магазинчета дали чукат касови бонове. Да започнат проверки на закупените имоти от служителите на НАП, да видим колко от тях са платили действителната пазарна цена.
14
2
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
До 9, щом е толкова лесно стани и ти брокер , аз не съм боркер, но от наблюдения мога да ти кажа колко е трудно , че има *** има но къде не е така.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мога да кажа само Браво на тях! На тази държава данъци не трябва да се плащат. За какво да си даваме парите? За да отиват като заплати на *** в администрацията, корумпираните полицаи, скапаните съдии, за депутатите ли, за помощите на ***? За това ли да плащаме данъци? Я си многоточие майката!
12
0
 
3
 
! Отговори
БОР преди 11 години
Само брокерите да бяха, в голяма фирма с над 300 души персонал в Студентски град, работеща с американци и плащаща ниски заплати на служителите си, прибирайки огромни суми от американците, които си мислят, че ни плащат много повече, отколкото получаваме...та въпросната фирма и осигурява на около половината заплата. Те със сигурност са ощетили държавата с милиони в последните години, както и самите си служители, докато са си пълнили гушите. А колко още такива има, безнаказани и угояващи се...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я ми кажете, драги нап - брокерите ли ще гледате или кака ви гугушева, дето е накупила за милиони имоти? брокерите с ясни - вземат комисионна върху сделката. ама откъде идват парите на купувача е по-важно и той дали си е платил данъците?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така, и като ги накарат да излязат на 'светло', нап ли ще ми плаща 20% ддс върху брокерската услуга? щото на 100000 лв. при 3% комисионна, това са още 600лв? а като му удържат на човек 30% социални осигуровки върху 2400 лв. праг, т.е. 800 лв. да не би да му дават пенсия от 2400 лв.? то даже и 800 лв не дават. парите отиват за *** и бюрокрацията.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кви брокери, кви пет лева...тва е една от професиите засегната най-много от кризата, заедно със строителните фирми.! Вгледали се в техните трохи, а на реалните пари и сделки за милиони и милиарди се гледа през пръсти или има политически чадър.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко брокерите няма да са капо. Данъците ше са за сметка на купуващи/продаващи
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, сега ще си платят ли? Как никой не вижда ниските заплати в всяка частна фирма и своеволията на собствениците. Пишат служителите си на 4 часов работен ден, а работят по 12 ч., както и събота и неделя /дето уж се заплащат по друг начин/, но трагедията е че няма кой да проверява, а и проверяващите предупреждават когато тръгнат на проверки. Гледа се написаното по разни листчета и никой не се задълбочава да види дали е така. Нищо не работи като хората, а правораздаването най-много.
6
3
 
9
 
! Отговори
брокер на имоти преди 11 години
може да бъде лице със средно образование.Това е елементарна дейност, но чрез това тезине винаги високо образовани хора трупат много пари.Един юрист от т.н. Пуцове по право ка-за:"Не искам да ставам адвокат, а съм брокер, така живея един достоен живот".Тези хора нетрябва да се уважават, те са хитреци,заради техните далавери няма пари за учител и пенсии,чрез елементарна работата ограбват и собственици на имоти и купувачи.Не ги ползвайте.
5
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 11 години
НАП сега се сети - преди 2008 г трупаха пачки - всеки месец брокери печелеха между 6 и 8000 лв - това са наетите брокери с 30 % комисионна а сметнете собствениците на агенции колко печелеха.Дайте статистика за платени данъци преди 2008.Сега в кризата са умрели а и клиентите в повече от случаите само събират информация от агенциите и си правят сделките сами.А и те си ги знаят в кои градове да търсят - едва ли ще проверяват Враца или Елхово.
4
1
 
0
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Страшна криза е затова горките брокери са го направили.Простете им и без това ходят гладни и със скъсани дрешки.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО КРАДЕ НАЙ МНОГО
2
4
 
19
 
! Отговори
до НАП преди 11 години
Лекарите крадат най-много след политиците и най-влиятелната обаче никой не ги проверява!
1
3
 
35
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Брокерите били в сивия сектор, а докторите и зъболекарите на частна практика в кой сектор са?Освен рецепта друго не дават.

Спонсорирани публикации