Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян

Тенденцията ще продължи, обясни експертът
Обновена: 21 дек 2012 14:58 | 21 дек 2012 07:42, Петя Славова
127
Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: Булфото

Очертава се устойчива тенденция на леко понижение на банковите лихви и тази тенденция ще продължи. Това каза пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.Прекалено много фактори влияят върху лихвите, но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу, смята банкерът.

Прилагането на данъка върху лихвите по депозитите няма да доведе до отлив на финансов ресурс от банките, убеден е Хампарцумян. Преименуването на един продукт с друг би могло да ни докара проблеми с данъчните органи, ние не искаме да предлагаме на клиентите си схеми за заобикаляне на закона, коментира той възможността банките да започнат да предлагат нов вид продукти, за да се избегне облагането. Икономически растеж между 1 и 2 процента и засилване на вътрешното потребление прогнозира за следващата година Левон Хампарцумян.

На въпрос как оценява 2012 г. в светлината на банковия пазар, експертът заявява, че чисто технически не може да се говори за криза или по-скоро за спад, защото растежът на българската икономика през 2012 г. вероятно ще бъде между половин и един процент. "Това означава, че макар и много бавно ние растем - обясни експертът - Банките не могат да бъдат по-добре от клиентите си, така че банковият сектор също успя да преодолее най-лошите времена на нарастване на лошите кредити, но ако не видим по-сериозно ускорение на растежа на икономиката не можем да очакваме съществено подобрение в нивото на лошите кредити и увеличаване на лошия кредит. Но така или иначе дори и банковата система расте.

Според Хампарцумян, ако през следващата година икономическият растеж е близо до 2 процента, за което има предпоставки, бихме могли да видим и подобряване на ситуацията с лошите кредити и с търсенето на нови кредити.

Банкерът смята, че в момента бизнесът е доста предпазлив при взимането на нови кредити, особено инвестиционни, а апетитът на населението за потребление също все още е потиснат, защото когато всеки ден на хората им се говори за криза и те не са сигурни дали ще си запазят работните места - нямат желание да харчат пари.

Хампарцумян обясни, че се оформя устойчива тенденция към леко понижение на лихвите, което ще продължи, ако нямаме външни шокове за икономиката и има дори и малък темп на растеж. "Прекалено много фактори влияят върху лихвите, - обясни той - но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу.

Според него бизнесът няма апетит за нови инвестиции и хората нямат апетит за потребление и съответно
спестяват. Погрешно обаче е мнението, че тези спестявания са мъртви. Съотношението на кредит към депозит в българската банкова система е към 110 процента, което означава, че целият депозит на системно ниво е вече в икономиката, раздаден като кредити и има още десет процента, които са привлечени средства от някъде другаде.

Банкерът даде и своите прогнози за следващата година. Според него тя 2013 ще е много подобна на 2012 г. с корекция, че е изборна година и не можем да очакваме драматични реформи. "Изборите в много случаи служат като забавящ фактор за икономиката, но България има политическа стабилност и се надявам, че изборите няма да се отразят по този начин върху икономиката. Очаквам растеж между един и два процента. Растежът ще
зависи от традиционните фактори - реколтата, туристическия сезон - трудно предсказуеми към днешна дата, да се надяваме, че ще има прогрес и подобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мазен мошенник..при това и арменец..братовчед на евреите по далавери....
41
1
 
6
 
! Отговори
От 42 преди 11 години
Зададох въпрос, а вие ми цъкате минуси!Надявам се поне домашното ви кино да ви забавлява в зимните вечери, а новата дограма да ви пести от отопление! А за моренцето на кредит - какво викаше ония плешивият: спомените топлят понякога!
40
4
 
13
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Никога кредит!Никога роб!Без бог, без господар!
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време си превеждах пенсията в тази мошеническа банка Булбанк.Отивам да си тегля малко пари за лекарства и ежедневни нужди и ми вземат ТАКСА 2 лева...Питам ги защо а отговора беше : защото ви БРОИМ ПАРИТЕ ?Ама аз викам мога и сам да си ги преброя.А не може казва, отгоре има нареждане ...От тогава, сектир и сега си държа пенсията на Маршаловите острови при парите на Президента и на Дянков !
38
0
 
9
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
до 42-защото банката едностранно променя условията по договора -затова. теглиш при шест процента лихва, и въпреки договора банката ти променя едностарнно лихвата до 11 процента. И ти добавя нови такси-едностранно-затова. Ако банката спазваше първоначално договореното нямаше да има проблем. недопустимо е едната страна да може да променя клаузи по договор.
37
3
 
8
 
! Отговори
БАНКЕРЪ преди 11 години
Плащайте, роби-и-и...
36
1
 
14
 
! Отговори
РОБИ... преди 11 години
По-скоро ще ида да копам на село, отколкото да се заробя с кредит за 10-20..а и повече години. Искам си моя живот, макар и п скромен и демоде, отколкото да работя за... една Банка. Кредита е законен документ за това, че Банката ви притежава. Да, притежава Вас (в пакет вървите със застраховка живот), притежава живота ви (има право по всяко време да се намеси в него и не само ако не си плащате- то и лихви се променят едностанно). Честито на печелившите! А на всички останали - не опитвайте пак!
35
5
 
2
 
! Отговори
DO 29 преди 11 години
до 29-и какво като Пламен се обърне към съдебен изпълнител? Не е голям героизъм. За сведение частен съдебен изпълнител Милен Бъзински от софия е водил десетки изпълнителни дела срещу банки-и не вдига шум за небесата. Има спечелени дела срещу банки, има и водени изпълнителни дела-нищо особено не е станало. както и десетките загубени дела. Апропо-осъъдил банка-и какво от това наистина? Че банката е обикновено ЮЛ-като всички други-и дела срещу ЮЛ има няколкостотин хиляди на година. не 1 път а хиляда пъти да бъде осъдена банка-какво от това. Нищо особено не е да осъдиш някаква си частна фирмичка-каквото прставлява банка
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не защитавам банкера, но не разбирам защо взимахте кредити като обезумели, а сега другите ви виновни? Та, освен ипотечни и потребителски - за моренце, за ново домашно кино, за нова дограма! 2 и 2 прави 4, а не 18!
33
1
 
4
 
! Отговори
bbbbbb преди 11 години
До бедничкиятAmi kak ot kade.4ista mese4na zaplata ot 200 000 leva dadena mu uslujlivo ot horata na koito prodade Slan4ev Briag i Hebros Bank za jalti stotinki.....
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано Господ те изпрати някой ден сред хора на който си раздал кредити и после им взимаш домовете.
31
2
 
17
 
! Отговори
Армагедон преди 11 години
Защо се бави края на света? Нямам търпение да се спася от мазната арменска мутра.
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този арменска гадна пиявица смуче кръвта на българите и за награда "банкер на годината"
29
1
 
23
 
! Отговори
бедничкият преди 11 години
Този има уникална къща в sofia village до местността камбаните. джакузи във всяка стая, двор за няколко милиона, мрамор със златни нишки на всякъде дори и в гаража и много много много други глезотийки. само се питам от къде тези пари?!.....
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кисело грозде, сори
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК НЯМА ДА ПАДАТ ЛИХФИТЕ, КАТО НЯМА ВЕЧЕ КОЙ да се излъже да се зароби за кредит, трябва да се пусне малко залъгалка за балъците и да се закачат на въдицата с още някое кредитче, ако може ипотечно, така за 25 годинки и за 100 бона да върне 300 и те да лапат по 20 бона на месец че са били хитри управители. и те така докато няма държава да ги озапти тия измамници.
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
днес.бг вместо да лансирате глупостите на този тип, отразете това , че банката отказва да изпълни съдебно решение, което я осъжда да върне надвзети суми на клиент и че скоро ще се запознае със частен съдебен изпълнител.
25
2
 
22
 
! Отговори
съдещ банката преди 11 години
И още ще спадат като вземете да си спазвате договорите за кредит. Колкото и да плямпаш по медиите вече банката ти има лепнат етикет "ОСЪДЕНА"! Знаеш ли колко народ се е юрнал да подава искови молби откакто Пламен Стоянов ви натри носа .
24
1
 
31
 
! Отговори
Rumen преди 11 години
Лихвите в Европа - За ставнение Чехия, средната лихва за ипотечен кредит е около 3,5%aktualne.centrum.cz/finance/bydleni/clanek.phtml?id=766610Разликата пот тази лихва и тази на Вашия кредит предполагам храни Левон и го храни добре
23
0
 
34
 
! Отговори
държавата на мафията преди 11 години
Б**** !

Спонсорирани публикации