Мандри за продан

Продават се поне три големи предприятия от млечната промишленост
Обновена: 7 яну 2013 14:46 | 7 яну 2013 10:28,
59
Мандри за продан
Снимка: Creative Commons

Поне три големи предприятия от млечната промишленост у нас са обявени за продан, показа справка на Investor.bg. Едно от тях - „Лакрима“ - АД от Пазарджик, се продава от кредитора си - ОББ. Обявената цена е 3,03 млн. евро. 

Продажбата ще бъде извършена от синдика на дружеството Снежана Маджарова, става ясно от публикация на сайта на банката. За продажба са обявени имоти, сграден фонд, както и машините и съоръженията на „Лакрима“.

Предприятието, което е едно от най-старите в България, беше обявено в несъстоятелнот с решение на Пазарджишкия окръжен съд от края на октомври 2011 година. Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Лакрима“ е взимала на два пъти банкови заеми в размер на малко над 7 млн. лева и за 4 млн. лева. И двата заема са изтеглени през лятото на 2008 година и са заличени през пролетта на 2009 година.

За продажба в сайта на Financial Times Businesses for sale има още две обяви – едната за мандра в село Костенковци, разположена в Габровския регион. Исканата цена е 1,2 млн. долара. Предприятието залага на екологичното производство на млечни продукти – капацитетът за преработка е между 15 и 20 тона мляко на ден.

Мандрата, собственост на компанията „Бен Инвест“, има право да преработва мляко, което не съответства на европейските регламенти, съгласно официално решение на ЕС. В обявата за продажбата обаче е записано, че производството лесно може да бъде променено. Освен това и дерогацията за българските ферми беше удължена до края на 2013 година.

За продажба е обявено и предприятието „Габрово милк“, като са предложени различни варианти – от изкупуване на миноритарни дялове до продажба на цялата собственост. Очакваната цена е 5 млн. евро. Предприятието има кредити, но ги обслужва редовно, коментират продавачите и няма просрочени задължения. Целта на продажбата е намиране на външен инвеститор, за да бъде увеличен делът на износа на предприятието.

„Габрово милк“ има разрешение за износ на продукцията си в ЕС, както и за Русия и пазари в Близкия изток.

От кредитори се продава и значително по-малкия по големина цех за производство на сладолед в Нова Загора. Крайният срок за продажбата, обявена от частен съдебен изпълнител, е 21 януари 2013 година. Преди време за предприятието беше публикувана и обява в сайт за продажби, където исканата цена беше 300 хил. евро.

От години млечната индустрия в България е в тежко състояние. Едно от поредните доказателства за това е невъзможността българските фермери да изпълнят млечните квоти, които ни отпуска ежегодно Европейската комисия. За 2011/2012 година страната не успя да попълни и половината от определените ни квоти.

Статистиката показва и намаляването на производителите – от 15 хил. през 2010/2011 година до около 12 хил. през тази година.
По този начин още повече се задълбочава един от основните проблеми за млекопреработвателите – липсата на качествени суровини за производството. Изчезването на фермите е породено и от евтин внос на мляко и заместващи продукти, коментират животновъдите.

По тази причина и новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти беше възприета от животновъдите у нас като вариант за спасение на сектора. От Асоциацията на говедовъдите в България обясниха, че за производството на млечни продукти се използва нерафинирано палмово масло, което е по-евтино от млякото. С новата по-строга наредба производителите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията.
Тази прогноза подкрепят и от Асоциацията на млекопреработвателите.

Председателят на организацията Димитър Зоров коментира, че текстовете са в подкрепа на българското производство, което е важно. „Иначе само правим анализи защо външнотърговското салдо е отрицателно за всички отрасли“, обясни той по време на дискусиите относно новата наредба. 

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Дистрибутор преди 11 години
....95% от мандрите работят на черно и не декларират цялото си производство, съответно няма документация за производство----за дистрибутор---за магазини--за проверяващи----плащане на данъци към институции, а нечий джоб поема определени средства за да се случва всичко това....и докога....взимат млякото от селата и не плащат на горките хорица с месеци и те стават зависими от мандраджийската алчност """да се покажем с някоя по нова кола или имот, да ходим на почивка на малдивите...и т.н."""" ....
41
0
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хааа...50.... преди 11 години
...и аз си я харесвам тая Държава--уж,всеки разбира от всичко , ама ако го накараш да ти свърши работа--ще се хапеш за ***,...."защо си го накарал"...!ТОВА СА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И СПЕЦИАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ---ОТ ВСИЧКО "ПО МАЛКО"...та накрая , "НИЩО"!КАТО ПРИ СОЦА...."направи си сам"!!!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пука ми ....купувам си мляко от частници !1,50лв....ама е супер и.... истинско мляко !А, вие яжте *** на веригите----да ви е здраве!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това най и харесвам на тая държава.Всеки от всичко разбира и нищо не върви
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това отдавна трябваше да се направи.Неможе манраджийта да вика на производителя - "щи изкупя млякото на 20ст./л. (щото толкоз ми идва литъра палмов бъркоч с който правя сиренето)" и производителя да е принуден да продава мляко под себестойността.Напълниха си гушите с пари тия мандри и ся като искат да им секнат статутковото и ревнаха.Видиш ли били на загуба. На загуба ама друг път... печалбите отдавна са им в друга държава.Просто са решили, че печалбата не е това което беше и вече не им тряб
37
0
 
14
 
! Отговори
Made in Bе-geto преди 11 години
Мандрите у българско наблягат на палмово масло(вреден за сърдечно съдовата система)тровят народа с химия и ***.Избягвам продукти произведени в Бг!!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
emos преди 11 години
Интересноооо,тука пълно с разбирачи,бизнесмени,предприемачи и др. и всичките от соииии бре.А има и още по голяма работа дето за по 100 бинки строят мандри а живеем в най пропадналата държава.Но сега като възобновим производството на огледала,нещата ще потръгнат.На всеки *** по едно безплатно огледало
35
1
 
4
 
! Отговори
herco преди 11 години
Скъпо, много скъпо. Цените три-четири пъти надолу и тогава пак пуснете статийка за продажбите им.
34
2
 
14
 
! Отговори
браво преди 11 години
Спряха вноса на палмово масло ,и резултата се видя!!!
33
2
 
3
 
! Отговори
макето преди 11 години
Стар съм вече да мислим мозъка ми е изкуфел кат на офцете а ако купувам купечка ракия ке фалирам за една седмица но гражданието ако искат и по 200лв да си купуват сиренето се ми е тая
32
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 11 години
От колко литра мляко се прави 1 кг.сирене.
31
1
 
23
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Така е като мандрите се държат от мутри, които нямат понятие от млечнокисела ферментация и от това колко е важен лактобацилус булгарикус за здравето и дълголетието на българите! Другото много важно нещо е да се плаща добре на хората които отглеждат крави овце кози, за да не се внасят млечни концентрати от вън!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е до суровината. Млякото трябва да е евтино, че и сирене и кашкавал да са евтини. Но за да стане тая работа трябва да има много животни - крави и биволици, овце и кози. А тях ги няма. В пъти и то в много пъти намаля бройката им. Няма и кой да ги гледа. По селата само старци и *** са останали. Добре, че има и богати фермери, които поддържат някакво ниво, но това не е достатъчно.
29
0
 
28
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Имаш много въпроси, на които има един отговор и той е лакомия и корупция от там идват всички проблеми. Ако има производство на млеко и млечни продукти в българия ще се плащат данъци, ще се отварят работни места и общо взето ще вървят нещата, но така няма да влизат пари в политическите каси и в джобовете на крадливите власт имащи. Затова се унищожава всичко и почва да се внасят суровини само от контролирани доверени фирми и парите отиват по предназначение. Така е вече във всички сектори, капиш?
28
1
 
7
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Защо правят мандри с капацитет да покриват нуждите на два континента.Дали не е по ефективно да задоволиш само местните нужди от мляко , сирене и кашкавал със собствено производство на мляко.В крайна сметка може би просто трябва едни пари да си намерят мястото.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истинско сирене не съм ял от 1990.Всичко е тебешир,сухо мляко,а мазнината в него е от палма.Не ,че и през соца беше кой знае какво,ама имаше и мляко в сиренето.Да преди това извличаха масло за да има и краве масло,но сиренето си имаше вкус.Кашкавала също,но зрееше 80 дни,а сега за 8 часа с някаква химия и хайде на пазара.А онова през соца дето беше добро и евтино,сега му викат ''био''.На бирата и викат ''жива'',а едно време си беше всичката такава.А какво им пречеше да запазят качеството по БДС?
26
0
 
3
 
! Отговори
макето преди 11 години
Баце и аз си произвеждам домашно сирене ама това е за пазара тия сметки и за въпросните мандри в Бг а не кой какво прави в къщи . Знаеш ли то и ракията излиза евтино в къщи ама на пазара е скъпа така че освен да правиш нещо е хубаво и да мислиш
25
0
 
2
 
! Отговори
НИША преди 11 години
За направата на една ботикува мандра са необходими 100 000 лв. и по малко дори .ще се изкърти от работа защото има пазар за качество
24
0
 
4
 
! Отговори
maketo преди 11 години
До 25 не си прав баце язе си произвеждам овче сирене но за мен си него нема да го видиш на пазаро и ми пука на чорапите за твойте сметки
23
0
 
7
 
! Отговори
otg do 19 преди 11 години
За направата на 1 кг сирене 8 л мляко 3,20лв. тр.разходи20 ст за литър или стана 4,8лв.работници разходи допълнителни още 20 ст.зал. стана 6лв. 30 % надценка от производителя за възможност за отстъпки до 15% надценка за вериги та цената стана 7,80 и 20% ДДС или стана 9.50 лв. после се дава на търговци който оскъпяват до 30-50 % и ДДС и др. ако се рекламира много и т.н Но няма производител в БГ КОЙТО ДА ПРОЙЗВЕЖДА ТАКОВА СИРЕНЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАКЪВ КАКВОТО И ДА КАЗВАТ

Спонсорирани публикации