Замесен в скандала "Хохегер" осъден в Австрия на 4 г. затвор

Щрасер е виновен за опит да повлияе на еврозаконодателството за пари
Обновена: 15 яну 2013 14:43 | 15 яну 2013 09:27, Елка Василева
58
Замесен в скандала "Хохегер" осъден в Австрия на 4 г. затвор
Ернст Щрасер в съдебната зала. Снимка: Reuters

Съд във Виена призна бившия австрийски евродепутат Ернст Щрасер за виновен в опит да повлияе върху европейско законодателство срещу пари и му наложи наказание от четири години затвор, съобщи ДПА.

На Щрасер, който е и бивш вътрешен министър, бяха повдигнати обвинения в корупция, след като британски репортери под прикритие се представили за лобисти и потърсили услугите му.

През март 2011 г. те разпространиха видеозапис на срещата си с него.

Репортерите и Щрасер обсъждали сумата от 100 000 евро, но парите така и не били платени.

Още по темата

Въпреки това Щрасер безуспешно се опитал да постигне промяна на проектодирективи на ЕС за електронните отпадъци и защитата на частните инвеститори от името на мнимите си клиенти.

Името на Ернст Щрасер бе замесено в избухналия у нас скандал „Хохегер“. През 2008 г. PR агенцията на австрийския лобист Петер Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова. Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

В Австрия пък в рамките на разследване по подозрението, че с част от парите Хохогер е подкупвал австрийски политици, беше посочено, че 100 000 евро са влезли в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер под формата на изплатен хонорар.

Пред австрийската парламентарна комисия по корупция Щрасер разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г. Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си. Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
nie.ot.b.s.p преди 11 години
kutev.6te.ni.rezne.honorara.ako.pi6em.pod.tazi.novina
11
5
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Колко сте жалки! А защо никой не казва за хората от ГЕРБ, замесени в този скандал? Поне Моника си е декларирал полученото и си е платила данъка върху това! А тези мижитурки се скриха и ни вопъл, ни стон!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моника била пак бременна, ама от Бойко тоя път
9
1
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
като е креатура на ДС Боко, защо ГЕРБ вкарват законопроекти за разкриване на ДС кадрите в чужбина, от БСП реват и искат вето а плевнелиев ги реже?
8
1
 
3
 
! Отговори
akud преди 11 години
така е всички авери на станишеф са като този. ИЗМАМНИЦИ
7
1
 
2
 
! Отговори
Ал преди 11 години
На Щрасер да се даде незабавно български паспорт и гражданство.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милите ми те. Чак се просълзих. Мъжа дава едни държавни парички на един австриец а той ги връща на жена му и вече стават частни...:)) А Стнишев чист като сълзица...
5
4
 
0
 
! Отговори
антрополог преди 11 години
До психологвикаш да гласуваме за ДС креатурата боко? поне си е нашенец. нищо че кой отде го подхване го манипулира с боркческото му минало. няма избор. сергей не е, боко не е. безизходица.
4
1
 
1
 
! Отговори
Моника Люински преди 11 години
Тая Моника дали е правила *** на СЕРЕ_ГЕЙ и ко, както ОНАЗИ ?????
3
1
 
3
 
! Отговори
мислещ преди 11 години
А сега познайте защо Серго е лидер на ПЕС...най-престижната му длъжност!
2
1
 
5
 
! Отговори
боян преди 11 години
гласувайте пак за тройната коалиция, ***! и после пак се оплаквайте! и така в безкраен цикъл на шизофрения чакайте някой да ви "оправи"! докато няма гражданско общество, няма да има държава. ще има една пасмина, която я стрижат, доят и *** оядени мафиоти. а вие може да садите картофи и да се радвате на серГея. *** народ = слаба държава!той затова Васил Кунчев е написал в тефтера си "народе????" още тогава е прозрял за каква *** пасмина иде реч, която сама си търси поробители
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоси си казал. А Цецо кога ще каже кого е консултирал?

Спонсорирани публикации