Актуализацията на бюджета няма да оскъпи кредитите

В разчетите не се предвижда нарастване на външния дълг, заяви експерт
Обновена: 30 юли 2013 14:04 | 30 юли 2013 10:53, Петя Славова
2
Актуализацията на бюджета няма да оскъпи кредитите
Емил Попов. Снимка: Bulgaria On Air

Нивото на брутен вътрешен дълг остава под 20% след промяната на основния финансов закон, коментира председателят на Фондация „Банки Инвестиции Пари“.

Банковата система е консервативна и актуализацията на бюджета няма да се отрази на лихвите по кредитите, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Фондация „Банки Асоциация Пари“ Емил Попов. Той допълни, че в разчетите за промяна на основния финансов закон не сe предвижда нарастване на външния дълг.

„От макроикономическа гледна точка България остава с относително нисък брутен вътрешен дълг- под 20%. При други европейски страни той достига 80 на сто от БВП. Дефицитът също остава нисък в сравнение с други страни членки на ЕС“, допълни Попов.

Той обясни още, че цената на кредита зависи от стойността на ресурса, който получаваме отвън. Към момента няма сигнали, че ще има промени в тази посока, уточни експертът. По думите му лихвите по кредитите се увеличават от ставките по депозитите.

„Това е един омагьосан кръг- ако не се раздават кредити, няма да има лихви по депозитите. Този проблем прави системата още по-инертна,“ подчерта Попов. Той припомни, че наблюдаваното през последните месеци понижение по лихвите е започнало първо по ставките на депозитите, за да може да продължи и по кредитите. Според него излизането от този омагьосан кръг е възможно, когато има едно по-приемливо търсене на кредити.

Според Емил Попов правителството може да предприеме определени стъпки в подкрепа на икономиката. Той препоръча да бъдат насочени усилия в стимулиране на младите предприемачи, като приемат облекчат процедурите по наемане и освобождаване на персонал.

„Когато бизнесът се страхува да наема хора, те продължават да стоят без работа“, коментира експертът. Неговата оценка е, че подобни стъпки биха стрували на държавата десетки милиони левове, които да стигнат до бизнеса през специално създадени за целта гаранционни фондове. Парите според него е можело да бъдат предвидени и в актуализацията на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Кви са тия преди 10 години
недомлъвки? Това нямало да се оскъпи, онова не знам си какво. Лъжи и манипулация на изтрещяли народ. Хем е заем, хем не е. Абракадабра? С пръдня боя ли? Чисти лъжи и вкарване на народа в зъдлъжнялост. Раздаване на пари на "наши" хора и фирми, които ни се отблагодаряват по подобаващ начин. АЕЦ "Белене" май почва пак да дърпа мангиз и т.н. Само да имаш нерви да слушаш тия мошеници от правителството и парламента. Засрамете се! Позор!
1
2
 
2
 
! Отговори
Наум преди 10 години
То и печатането на пари, при Жан Виденов, нямаше да доведе до инфлация...

Спонсорирани публикации