Какво разкрива желанието за садо-мазо секс

Хората, които го практикуват, предпочитат роли, които отговарят на техните личности
5 авг 2013 22:35,
7
Какво разкрива желанието за садо-мазо секс
Снимка: Dreamstime

Възбудата при всеки идва по различен начин. Либидото на някои скача до небесата при вида на камшици, странни костюми и маски. Практикуващите BDSM-секс (връзване, дисциплина, садизъм и мазохизъм) привличат медийното внимание, тъй като в чуждестранните медии често могат да се срещнат заглавия като: „Любителите на садо-мазо са по-здрави и по-малко нервни в сравнение с хората, които правят по-спокоен секс“.

Въпреки че в миналото се е смятало, че хората, практикуващи BDSM-секс страдат от вид психопатология, изследователи твърдят, че практикуващите този вид секс са психологически напълно здрави. Трябва да се отбележи обаче, че повечето предимства идват, когато човек влиза в ролята на доминиращия, а не когато е в тази на подчинения.

BDSM- сексът включва широк спектър от практики, обикновено включващи ролеви игри, в които единият сексуален партньор поема водещата роля, а другият - покорната. Често те физически ограничения като връзване, а понякога, но невинаги – унижение и причиняване на болка. Повечето хора имат предпочитана роля, макар понякога да „превключват“ от една към друга.

BDSM- сексът нормален ли е?

Този вид секс носи тежестта на социалната стигма, макар че широката популярност на „Петдесет нюанса сиво“ е признак за по-голямо приемане от страна на обществото. Повечето мнения са, че практикуващите BDSM-секс имат патологична извратеност или че имат минал опит със сексуално насилие.

Макар изследванията по темата все още да са твърде малко, резултатите от тях показват, че тези обобщения почти са неверни. Садо-мазо сексът не се счита за психично отклонение, само ако и двамата сексуални партньори изпитват удоволствие от него.

Какво харесват практикуващите BDSM-секс?

Скорошно проучване сравнява личностните черти на практикуващите този вид секс и на „нормалните“ хора. Обръща се внимание на пет основни личностни характеристики – невротизъм, екстровертност, готовност за експерименти, лесно съгласяване и чувствителност от отхвърляне. Резултатите показали, че при практикуващите секс има значителни различия между половете. Оказва се, че обикновено жените са в ролята на подчинените, което означава, че дамите обичат да влизат в типичните за тях роли.

Също така любителите на BDSM-секс са по-екстровертни и отворени за експерименти, както и по-малко невротични и чувствителни към отхвърляне. Високите нива на екстровертност и ниските нива на невротизъм означават по-голямо щастие. Готовността за експерименти, която също е присъща за практикуващите BDSM-секс, е характерна тяхна черта и в секса. Резултатите от изследването показват, че любителите на садо-мазо секса обикновено имат повече сексуални партньори, както и са участвали в групов секс.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: психологияличностBDSM
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избиваш и три зъба. Ако се хвърли да те целува, всичко е ясно.
5
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Бре, че то това е почти същото, като да четеш статии на сексуална тематика в днес.бг.
4
1
 
24
 
! Отговори
fasfasfas преди 10 години
Аз статийте не чета влизам главно заради коментарите да прочета некой бисер например първия коментар
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобщо не ги четете тези глупости. Изследванията им са правени за западняци, които по принцип са много сдържани и обрани откъм спонтанност и израз на емоции, така че за тях може и да има ефект.. извратена работа
2
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напротив-извратени са. Това еплатено проучване на банда откачалки.
1
4
 
26
 
! Отговори
sADO преди 10 години
Веднага Моника да наплеска сърГей!То не мое така... човеко цел ден плещи глупости и накрая да нема кой да го зарадва даже и служебно...

Спонсорирани публикации