Дупката в бюджета на НЗОК ще е 130 млн. лв. до края на 2013 г.

Актуализацията е наложителна още през есента, смята шефът на касата
Обновена: 22 авг 2013 13:58 | 22 авг 2013 13:43,
57
Дупката в бюджета на НЗОК ще е 130 млн. лв. до края на 2013 г.
Снимка: БТА

Прогнозният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до края на годината се очертава да бъде в размер на 108 милиона лева, ако се запази тенденцията в изпълнението на бюджета към края на август. Това обяви управителят на институцията д-р Румяна Тодорова пред журналисти.

По нейни думи това означава необходимост от актуализация на бюджета на касата, което ще се обсъжда евентуално през септември от Народното събрание. Тодорова ще предложи събраните по сметката на НЗОК 108 млн. лв. в БНБ да бъдат добавени към бюджета на институцията за тази година.

„Целта е да приключим годината с възможно най-малък дефицит“, посочи Тодорова. Но не изключи и възможност депутатите да прехвърлят дефицита на касата към бюджета за следващата година. Тя уточни, че последната дума за възможна ревизия на бюджета на институцията има парламентът и не се ангажира с обещание дали това ще се случи с мотив, че бюджетът на касата е зависим от държавния. По прогнозни сметки на Министерство на финансите дефицитът в НЗОК ще е 130 милиона лева, каза още Тодорова.

Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания очаквано е най-голям в болничната помощ – 361 милиона лева. Надзорният съвет на институцията е взел решение той да бъде покрит с оперативния резерв от 269 милиона лева. Най-вероятно резервът ще бъде отворен през следващото тримесечие, поясни Румяна Тодорова.

Недостигът за лекарства се очертава в размер на 34 милиона лева, за дентална помощ – 12 милиона лева, за медицински изделия – 11,5 милиона лева, за специализирана извънболнична помощ – 1,3 милиона лева.

Надзорът на касата е решил да покрие част от дефицита чрез пренасочване на средства от дейности с излишък, като административните дейности, към тези с недостиг.

Към края на юли общите приходи на здравната каса възлизат на са 1,37 милиарда лв., или 50,8 на сто, като за здравноосигурителни вноски са 46,4 на сто. Общо разходите на касата към момента са 1,6 милиарда лева, или 60 на сто, отчете Тодорова.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: НЗОКРумяна Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
10
 
39
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Погледнете тази снимка, замислете се какво изразява това лице - злобен хъс и *** самоувереност. На такова лице е поверено вашето здраве. Вие бихте ли й повярвали? Какво бихте очаквали да стане със здравеопазване управлявано от дебилни самоповярвали си некадърници?
46
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като си плати Бай *** , ще си платя и аз !
45
8
 
37
 
! Отговори
dan преди 10 години
"Всеки ден умира един мъж от рак на простатата" Реклама на ХИЛКЛИНИК Каква загриженост Каква перверзност
44
10
 
39
 
! Отговори
bg преди 10 години
И ТИЯ БАЛАМУРНИЦИ С ФОКУСИ НЯМА ДА НИ ДОВЕДАТ ДО ДОБРО ЧУИТЕ МИ ДУМАТА ...СЛЕД ЗИМАТА КОИ ДОЖИВЕЕ ЩЕ Е НА УЛИЦАТА А ДУПКАТА ЩЕ НИ ПОГЪЛНЕ С ПАРЦАЛИТЕ....
43
9
 
43
 
! Отговори
Крас преди 10 години
Колко е сладко да имаш бюджет снасян от хората, а ти да искаш още,да апелираш, че не стига... и ха ..... напънете се хора за още ,ха......... напънете се още.ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ГИ ИМА ТЕЗИ НА ВЛАСТ И БАНИЦАТА Я РАЗПРЕДЕЛЯТ ТЕ.
42
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото по-голяма дупка се получава в държавните бюджети толкова банковите сметки на кака и батко се пукат по шевовете. Тия наивници от контрапротеста ще им хване *** паяжина и си го заслужават.
41
11
 
49
 
! Отговори
antracit преди 10 години
Е как ще достигат парите като някой ги е опукал. Да ги търсят от ***, Доган, Станишев и компания. Аз пари нямам за да плащам масрафа на разни мошеници. Оправяйте се.
40
14
 
53
 
! Отговори
kumunist преди 10 години
Цялото управление е една голяма дупка направо бездна!
39
10
 
43
 
! Отговори
plamen70 преди 10 години
OX BOJE SESTRA TI LI TI KAZA CHE TRIABVA NOV BYDJET,AMAN OT TAPI CHERVENI KROKODILI STANISHKO DOKATO NAZNACHAVA TAKIVA TAPI PATKI POLOJENIETO SHTE STAVA OT ZLE PO ZLE
38
10
 
51
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Да се обзаложим че:- до седмици ще има "сериозни дупки и проблеми" с бюджета на НЗОК- до месеца ще има "сериозни дупки и проблеми" с бюджета на НОИ- до Коледа ще има "сериозни дупки и проблеми" с бюджетите на общинитеА защо ли не се запитаме откъде идват проблемите. Толкова е просто и лесно ако си спомним народната мъдрост за това откъде се вмирисва рибата.
37
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВФ предлагаше шокова терапия с масови уволнения на лекари и закриване на болници.
36
9
 
44
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
И да си довърша с извода: Който гласува, получава безплатни здравни услуги, който не гласува ще трябва да си плаща ... ако може. Явно е, че управляващите полагат някои грижи за гласоподавателите си.
35
9
 
59
 
! Отговори
вв преди 10 години
Всеки народ си заслужава съдбата.Спете си спокойно политиците крадат ,няма работа, мизерни заплати,младите емигрират,но като се събудите ще видите *** държава,децата ви ще са далече!
34
12
 
59
 
! Отговори
tuttt преди 10 години
комунистите дойдоха на власт и изведнъж - дупки , кредити , шуробадженащина , старата наменклатура ....... абе както те си знаят НАГЛОСТТА ИМ НЯМА КРАЙ - О С Т А В К А
33
10
 
48
 
! Отговори
Евро Пси преди 10 години
При това здравеопазване не ни трябва плана Ран - Ът!
32
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЛИ БАБИЧКИТЕ ИСКАТ ДА ОСТАВАТ ОРЕШАРСКИ ДА ВИДЯТ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ!БЕЗЗЪБИТЕ СКЛЕРОЗИ НЯМА ДА ПЛАЩАТ!НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТЕХНОТО ГЛЕДАНЕ!
31
10
 
59
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
За съжаление истината е, че единствените български граждани, които реално позват здравни услуги заплащани от НЗОК са българските роми. Това само по себе си не е лошо, защото все пак за 750000 български граждани здравеопазването е достъпно и безплатно, но лошото е, че за останалите 6 милиона важи правилото: или пащаш или мреш.
30
11
 
53
 
! Отговори
Събудете се! преди 10 години
Докато си дремете вкъщи Орешковите червенотиквеници не само ще окрадат и оглозгат малкото, което е останало, но и ще "звещаят" на следващите правителства и на нас (обикновените българи) да им плащаме милиардните заеии и лихвите. Продължавайте да дремете, докато ви спрат и въздуха.
29
8
 
56
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Заща да плащам здравни осигуровки, като бездруго ако се рзболееш и не си платиш за лечението, консумативите и изседванията никой няма да те погледне и ще си умреш като куче. НЗОК е една мафиотизирана структура в която будалите внасят пари, а политическите тарикати ги крадат безогледно. Смисълът от НЗОК и от това да се плаща е ... никакъв.
28
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да стане като преди 9 септември 1944 Всеки да си има здравна книжка в която да са му нанесени вноските. Дядо ми е работил и е внасял пари заа цялата семейство . Какво е това като ходя при л.лекарка пълно с *** и направленията свършват Имат ли те здравни вноски. А аз като лице на свободна професия макар и пенсионер тряябва да се осигурявам здравно върху 420 лв доход на месец. Тоест моите пари отиват за крадливите *** - преди 1 седмица ми откраднаха чантото а от полицията никакъв ответ.

Спонсорирани публикации