Нобел за мир за Организацията за забрана на химическите оръжия

Наградата е за значимите й усилия за елиминиране на химическите оръжия
Обновена: 11 окт 2013 16:12 | 11 окт 2013 12:32, Елка Василева
9
Нобел за мир за Организацията за забрана на химическите оръжия
Снимка: архив, Reuters

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се удостоява с тазгодишната Нобелова награда за мир за своите "широкообхватни усилия" за освобождаването на света от такъв арсенал. Това обяви Норвежкият нобелов комитет, цитиран от Асошиейтед прес.

"Конвенциите и работата на ОЗХО са определили използването на химически оръжия за табу според международното право", се казва в съобщението на комитета.

Последните събития в Сирия, където химическите оръжия бяха отново пуснати в употреба, подчертават необходимостта от увеличаване на усилията за ликвидирането им, се допълва в съобщението.

Базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е създадена през 1997 г., за да надзирава спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия - първото международно споразумение за поставяне извън закона на този клас оръжия за масово унищожение. Организацията има 189 страни членки и удостояването й с Нобеловата награда за мир става буквално дни след като Сирия се присъедини към нея.

Експерти на ОЗХО работят понастоящем съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.

В съобщението на Норвежкия нобелов комитет се изтъква фактът, че някои държави все още не членуват в ОЗХО, както и това, че Русия и САЩ изостават с унищожаването на своите химически арсенали, като крайният им срок е бил април 2012 г., допълни ДПА. "Съединените щати и Русия трябва да ускорят работите по унищожаването на своите арсенали", каза председателят на комитета Турбьорн Ягланд.

Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредител на наградата.

Наградата за мир е последната от първоначалните Нобелови награди за тази година, които ще бъдат обявени тази седмица. Носителите на наградата за икономика, прибавена през 1968 година, ще бъдат обявени в понеделник. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
нереално е преди 10 години
Асад обявява унищожение на химическото си оръжие пък даже не е споменат,иранците неколкократно вкл.тази година от трибуната на ООН призоваха за пълна забрана и унищожение на ядреното оръжие,ни дума за това.Всъщност известно е,че тези награди са пълно неотразяване на действителността.Путин спря временно световната война,също не фигурира
5
2
 
5
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 10 години
НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР трябва да се даде на Башар ал-Асад. Той вече две години и половина изтребва терористите, които безчинстват на територията на Сирия -- една, преди това, мирна и благоденстваща страна. Той смело се опълчи, и продължава да отстоява суверинитета на своя народ против кървавата агресия на терористичните банди, организирани, въоръжавани и финансирани от Западните империалистически държави и най-реакционните арабски режими в Близкия Изток.
4
1
 
2
 
! Отговори
batevale преди 10 години
"...Носителите на наградата за икономика, прибавена през 1968 година, ще бъдат обявени в понеделник. " Тези пък сигурно са с най-голям принос към световната икономическа криза....
3
2
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Лицемери!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, те не са почнали още работа, и вече Нобелова награда. :) Съвсем избушиха тия.
1
3
 
8
 
! Отговори
men преди 10 години
американците и израелците бомбандират половината свят с химически и радиоактивни оръжия. каква борба какви 5 лева. корупция е навсякъде в този прецакан свят. за кемтрейлс да не говорим, цяла европа ежедневно обгазявана включително и България от как сме в НАТО. а тези нобелови награди от както дадоха на маймуняка награда за мир никой не ги бръсне за слива. смях.

Спонсорирани публикации