Кои са илюзиите на Бюджет 2014?

Икономисти и политици спорят има ли във финансовия закон реални мерки
Обновена: 6 дек 2013 14:30 | 6 дек 2013 10:20, Веселина Йорданова
20
Кои са илюзиите на Бюджет 2014?
Снимка: архив, Булфото

Бюджетът на държавата за догодина е пълен с илюзии, които се създават умишлено – че нещо се прави за хората. Всъщност, на заден план се вижда ясно преразпределение на влияние в икономиката – на имоти и други активи, както и на дейности. Така Красен Станчев, икономист и доцент от СУ, коментира пред bTV гласувания вече план за приходите и разходите на държавата през 2014 година. Той обясни тезата си, като даде пример с приетата такса от 20% върху приходите на ВЕИ дружествата.

Още по темата
„Първата илюзия, която създава тази такса, е, че се облагат неправомерно забогателите. Всъщност се създава фонд в близка до управляващите банка - за дофинансиране на отрасъла. Впоследствие ВЕИ фирмите започват да фалират и този фонд започва да ги купува. След време по подобна схема се преминава към други отрасли”, смята Станчев.

Като друга илюзия той определи твърдението на кабинета, че отделя повече пари за социални дейности. „Този бюджет е по-голям на човек – над 4000 лева, с 200 лева повече от предишния. Разходите за социални нужди обаче също се увеличават с 200 лева – ето ви илюзията, на фона на която за средния данъкоплатец всъщност разходите се увеличават”, допълни още икономистът.

Увеличават се и дълговете, които всеки един гражданин на България ще изплаща, допълни Станчев.

От своя страна Георги Тодоров, финансист и член на НС на БСП, защити параметрите на Бюджет 2014.
Този бюджет е коренно различен от предишните четири бюджета на държавата. Той не може да е революционно различен, но в него има политики и философия. Докато последните 4 бюджета всъщност бяха счетоводни, а в този има заложени мерки, идеи и методи за тяхното изпълнение, каза той.

По въпроса с ВЕИ таксата, Тодоров коментира, че „при първите договори страната ни беше поела ангажимент за определен процент на зелена енергия. Само за няколко години обаче инвестициите паднаха в пъти – сега вече инвестицията може да се изплаща сама, затова субсидията трябва да падне”.

Той допълни, че досега резервът на държавата за непредвидени случаи, който в някои години е достигал 1 млрд. лв., е бил на разположение на премиера. Сега 500 млн. лв. по програмата за икономическо развитие и 100 млн. лв. в сферата на образованието ще бъдат разпределени изцяло на конкурентен принцип.

Няма да има възможност да се финансират общини на партиен или политически принцип, твърди Тодоров.
Станчев обаче заяви, че приходната част на бюджета не е добре написана.

В Бюджет 2014 са заложени едни 640 милиона лева, които не е ясно как ще бъдат изразходвани, заяви пък Александър Ненков, депутат от ГЕРБ, пред Нова телевизия.

Тези пари ще се разпределят прозрачно, контрира Димитър Горов, депутат от „Коалиция за България".  „ГЕРБ разпределяха парите между 6-7 общини и сега се притесняват, че и другите така ще го правят”, допълни Горов.

„Няма как да има икономически растеж, при положение че няма доверие в правителството”, заяви Ненков и добави, че бюджетът няма да издържи и ще се наложи прекрояването му.

Според Горов дебатите вървят „изключително мудно и трудно”. „Опозицията трябва да покаже какво различно виждане има. А от ГЕРБ не предлагат алтернатива, те говорят едно и също”, аргументира се той.

Днес по искане на ГЕРБ депутатите ще обсъдят оставката на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. „Искаме оставката на зам.-председателя на парламента, защото тя абсолютно скандално прекратява дебатите и не дава възможност на колегите от ГЕРБ да изразят мнението си относно бюджета”, обясни Ненков.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
31
 
! Отговори
The king преди 10 години
Но така или иначе вота за освобождаване на Мая Манолова не мина!
13
1
 
31
 
! Отговори
The king преди 10 години
защото тя абсолютно скандално прекратява дебатите и не дава възможност на колегите от ГЕРБ да изразят мнението си относно бюджета, обясни Ненков.- Горките гербаджии, не са им дали възможност да се изкажат.
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10Лошо няма, нали консултанта, адвоката и производителя на оборудването за ремонта и работниците които ще го вършат, също ще платят данъци. Изобщо няма нищо лошо в това да си докараш печалбата до 0 - поне не за бюджета.
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че вървим към избори за всички ни е ясно, но в техния регламент не е предвидено да премахваш партии. Не мога да приема, че хора, които съм гонил 180 дена и ненавиждам могат да бъдат допуснати до явяване на избори. По каква логика отново те ще се завъртят? Искам да мога да гласувам ПРОТИВ партия и тя да бъде закривана. В момента си задължен да гласуваш ЗА или просто не гласуваш. Това, че не си дал гласа си за някой, не е равнозначно на активно неодобрение. Каква е цената на провала?
10
0
 
37
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен (8):Ако беше прочел всъщност какво пише щеше да знаеш, че 20% се облага не нетната а брутната печалба. В случая фалита е неминуем. Не че ми пука за зелените енергетични бизнеси в БГ (повечето са мутренски) но това си е преразпределение от "всеки може" на "само наште хора" украсено с взимаме от богатите да дадем на бедните винетки.Нито съм съм за нито против закона, защото не ме касае, но съм много против дезинформацията на българите. събудете се бе балами, лъжат ви на поразия.
9
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко и да не ви харесвауви, най-сериозния и задълбочения анализ по тмата на бюджета до момента е на В.Сидеров.Много широка и обоснована позиция.Останалото са лукуми и счетоводителски приказки, които слушам 25 години.
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу червените убийци! !!!!
7
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Икономиста" да ми обясни как като ти облагат ПЕЧАЛБАТА с 20% данък, ще фалираш?Затова икономиката ни е на такова ниво - защото такива "професори" учат бъдещите икономисти.
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за 6 месеца правителството на Орешарски надмина негативния рекордьор Виденов.
5
2
 
54
 
! Отговори
НЕЗНАМ ЗА ВАС преди 10 години
ама от нова година 2014 като знам колко хора заминават и какво става в ТОЯ РУСКОТУРСКИ *** НА КТБ БАНК И ДПС НЕЗНАМ..... ЗАГРОБВАТ НИ С РАЗНИ МИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ И ИЗМИСЛЕНИ ПОЛЗИ ОТ СТРОЕЖИ НА АЕЦОВЕ КАТО НЯМА НИКВО ПРОИЗВОДСТВО А САМО КРАЖБИ И ПЛАТЕНИ МЕДИИ И КОНТРАПРОТЕСТИРАЩИ
4
2
 
55
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Прочетете статията в Капитал за предстоящия фалит на НЕК, дъл от 965 милиона как се плащат? Или режим на тока както в доброто комунистическо време или ново демократично правителство което ще направи реформи т.е. ще вдигне цената на тока и ще спре кражбата на пари през южен поток и белене.избирайте аз имам слънчев панел на къщата си
3
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да вървим напред ние направо летим с 200 км/ч назад във времето. Вече сме в тъмните 70-те на 20 век, скоро ще сме в 19 век с това мафиотско управление!
2
0
 
51
 
! Отговори
e преди 10 години
Като не е нужно субсидирането на възобновяемите източници , защо просто не намалят ценаа на тока и харата сами да решат закакво да изхарчат тези 20% , а ще ги събиа държвата в съмнителен фонд ?
1
2
 
65
 
! Отговори
евродепутат преди 10 години
В момента са спрени всички еврофондове. Западните служби отказват да работят с нашите, защото се връщат хора от комунистическата ДС. При това положение е изключено да се случи нещо добро при това правителство. Единствения изход е нови избори. Но БСП-ДПС-Атака ще изкопаят земята да останат, но всичко ще е за сметка на народа. Те ще си крадат и въобще не им пука за ЕС. Те си искат Путин.