Почина Нелсън Мандела

Нашият народ изгуби баща, съобщи президентът на Южна Африка
Обновена: 6 дек 2013 14:27 | 6 дек 2013 00:17,
59
Почина Нелсън Мандела
Снимка: Reuters

Героят на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург, заобиколен от близките си, съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия, предадоха световните агенции.

"Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща. Макар и да  знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за  свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас  е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си  син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви Зума.

Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за "истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят", заяви Зума.

"Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши той, използвайки племенното име на Мандела.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението, отбелязва БТА. 

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела навърши през юли 95 години в критично състояние в болница в Претория.

Човекът, превърнал се в символ на помирението, от месеци беше в тежко състояние, на границата между живота и смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега има масова имиграция на бели от ЮАР. Там е невъзможно да успееш в момента, ако не си цветнокож. Като падне мрак, е напълно разрешено да не се спира на червени светофари, защото... могат чернокожи в тъмното да изкочат и да те ликвидират. Изобщо ЮАР не е това, което беше, но Мандела едва ли си е помислял че ще настъпи такъв обрат. Той защитаваше идеологията, а не реалните проблеми на бежанците и тем подобни.
21
4
 
33
 
! Отговори
немразещ преди 10 години
Расизмът е нещо ужасно. Но фактите са такива, че по време на Апартейда имаше 7 пъти по-малка престъпност от тази в момента. Също така много повече чернокожи можеха да си позволят нормален начин на живот. Въпреки сегрегацията имаше повече чернокожи лекари и адвокати. В момента положението е такова, че е законно да закачиш определен тип огнехвъргачки (без майтап) за колата си за да се предпазиш, ако решат да ти я откраднат.
20
6
 
21
 
! Отговори
Еврокомисар преди 10 години
Европа вече е църна. Евала браточки.
19
8
 
23
 
! Отговори
Грунт Кадилак преди 10 години
Тия "бежанци", които сега колят и бият в България, тоя ги защитаваше. Помислете, дали да му се кланяте.
18
0
 
3
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
До maoraако си бил там знаеш какво е кафурас
17
2
 
22
 
! Отговори
maora преди 10 години
sega naistina Aparteida e za belite...............kakvo stana sus South Africa? Edno goliamo nishto !!!Chernite mukambi I razkazaha igrata, nikakuv control niama. Zapadnite firmi koito moja izbega ot tam. SONY beha purvite!Mandela moje da beshe golem chovek ama kato stana president I otvori granicite za vsekakvi keleshi I prestupnici ot cela Afrika. Naro4no da podtiskat belite. Chernite shte stroiat Afrika? Hahahahha tova nema kak da stane. She se moliat za vremenata na Aparteida.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УНТУНУКТУТова е число бе, а не цифра.
15
4
 
26
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
не говорете без да сте били и 1мин.там. мой близък,който е англичанин,роден в Южна Африка,учил и изкарал военната си служба там, детството му минало по време на апартейда,баща му убит от черни. това е страната сега с найголяма престъпност и изнасилвания, с болни от спин, варварски неща, извършени от черни. но за Мандела не съм го чула да говори лошо. сега какво ще става,защото Мандела крепеше положението. Апартейда е за белите сега
14
9
 
8
 
! Отговори
Tiko преди 10 години
Pochivay v mir Velikane !!!! Koito e poluchil nagotovo svobodata si nikoga nqma da te razbere
13
18
 
15
 
! Отговори
М. преди 10 години
Поклон!
12
19
 
22
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Един човек преживял всичко и останал верен на каузата до край-Поклон.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Притория- Ватикана- Лъжа! Утре ви е празник, гадни мазохисти, вярвайте и в бога и ще слезете долу леко и безболезнено, Мандела, естествено, че ще защитава ЮАР сле като ги караха от деца да копат за диаманти, които се купуват в Амстердам, Лондон и Москва. Добър човек но няма нищо общо с истинската същност на проблемът- ето тероризмът в Африка :)
10
12
 
23
 
! Отговори
Грунт Кадилак преди 10 години
Сега у София ше му напра'ат паметник и ше кръстат булевард на негово име.
9
1
 
33
 
! Отговори
Правата на човека преди 10 години
Бели расисти, черни расисти- все водят до конфликти.
8
8
 
35
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Либералните чучела, превърнаха в *** единственната развита страна на африканския континент.
7
7
 
14
 
! Отговори
Говори ОПОЗИЦИЯТА преди 10 години
ОСТАВКА!
6
13
 
15
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Докато ефирните бойковизии БНТ, Би Ти Ви и ТВ Нова, както и уж новинарската ТВ Европа ни занимават с това, кой Ранобуден студент си бръкнал в носа, кой на друго или на още по-друго място, всички те вкупом проспаха информацията за смъртта на Нелсън Мандела, политик от международна величина. За разлика от скромни наглед новинарски сайтове в Интернет.
5
2
 
20
 
! Отговори
УНТУНУКТУ преди 10 години
95 години !!!!!!! ТОВА Е ЦИФРА!
4
13
 
49
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
По време на "лошия" апартейд ЮАР е била една добре развита страна с работеща икономика и ниска престъпност ,сега най много изнасилвания в света на глава от населението стават в ЮАР ,икономиката е съсипана, белите бягат поголовно ,за 5 години са убити 3000 бели фермери .А от края на апартейда са убити над 70 хил бели !
3
26
 
37
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Тоя пръдлив *** като твърдеше ,че лошите зли бели са го мъчили как доживя 95 !

Спонсорирани публикации