КТБ придобива Креди Агрикол България

След придобиването Креди Агрикол ще предлага широка гама от продукти и услуги
Обновена: 22 яну 2014 14:04 | 22 яну 2014 12:22,
17
КТБ придобива Креди Агрикол България
Снимка: архив, Булфото

Корпоративна търговска банка АДe подписала споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол С.А., Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД, съобщиха от КТБ.

Корпоративна търговска банка АД, IUB Holding SAS и Креди Агрикол С.А. са постигнали взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни, но не се споменава цена на сделката. Придобиването ще бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи.

След придобиването Креди Агрикол България ЕАД ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес, и търговията на дребно. Креди Агрикол България ЕАД е средна по големина кредитна институция, чиито активи възлизат на повече от 480 млн. лв. към 30 септември 2013 г.

Корпоративна търговска банка АД е четвъртата по големина банка в България. Към 30 септември 2013 г. активите на банката възлизат на 6,7 млрд. лв. КТБ АД е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса – София АД.

КТБ е банката с най-голям ръст на активите от началото на годината до 30 септември на годишна база сред водещите финансови институции в България.

Печалбата на КТБ за деветмесечието на миналата година нарасна с 26% на годишна база до 37,727 млн. лв. Нетният лихвен доход спадна с 23% до 55,305 млн. лв., но обезценките намаляха с 36% до 19,275 млн. лв.

Акциите на банката поскъпват с 5% от началото на годината до 88 лв. за брой и пазарна капитализация в размер на 528 млн. лв. Днес още няма сделки с книжата.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
А, и индуси ли имаме в България?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бах тоя *** на снимката!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спасиха я, затъваше иначе
13
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Някой питаше, кои са олигарсите в България....
12
0
 
4
 
! Отговори
дали преди 10 години
Ей, тези ПРи на Корпоративна нямат почивка- пишат ли пишат коментари за сделката.. Малкият бизнес и сега има куп оферти за кредитиране- въпросът е на каква цена. Едва ли някой вярва, че това е основната цел на мустака с тази сделка, но може да заобиколи някои изисквания на регулатора като има две банки- схеми много..
11
0
 
1
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
В съобщението на банката се казва всичко! Нямаше да е много добре за банковата система, която и да е банка да фалира. Да не говорим за служителите, които работят там.
10
1
 
0
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
Нормална процедура за банката след като не може повече да поддържат клона си в България. След като всичко е преминало в конкурентна среда, значи е имало и други оферти, така че няма какво повече да се добави.
9
0
 
0
 
! Отговори
Iva Hikova преди 10 години
Стабилните по време на криза родни банки могат да се възползват от затъването на чужди такива и разширят дейността си. Това бе огромната изненада за всички, която вече носи своите първи дивиденти за някои по-находчиви хора в сектора.
8
0
 
1
 
! Отговори
don baston преди 10 години
Общо взето банките, които се нагърбиха с държавен дълг на потъващите страни, сега пият по една студена вода и се опитват да спасят положението, което включва и закриването на работещи подразделения. Креди Агликол България от три години са на загуба, смъртта им бе предизвестена, въпрос на време бе да станат част от друга банкова институция или както в случая да сменят просто собственика и да заработят под шапката на някой друг.
7
1
 
2
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Разбрах че голяма част от персонала остава, което е добре за компанията. Клиентите също са уведомени и няма да изтеглят парите си. Всичко беше на ръба до последно, но в крайна сметка сделката е факт и от тук насетне трябва да се изготви нов бизнес план на управление, защото текущия беше тотално сбъркан и неефективен. За последната година има загуби над 40 милиона лева. Новият инвеститор го чака много работа определено, за да изкара компанията от калта.
6
2
 
0
 
! Отговори
Hristo_Ganchev преди 10 години
Мисля, че в случая Креди Агрикол може само да се радва - няма да бъде затворена банката, няма да имза крити работни места. Дори напротив - при един ефективен мениджмънт от тук насетен, акъв със сигурност ще се води от КТБ, банката ще реализира печалби в най-скоро време.
5
1
 
0
 
! Отговори
Drakula72 преди 10 години
Сделката беше очаквана. Отдавна французите търсеха инвеститор, който да поеме тяхното закъсало българско поделение на Креди Агрикол. За последната година бяха тук в България на загуба от 40 милиона лева, което е доста стряскащо. Чак се учудих, че има инвеститори, които да се съгласят да го придобият и покрият дълговете на поделението. В крайна сметка клиентите на Креди Агрикол България могат да бъдат спокойни за парите си и няма нужда да ги теглят. Доста специалисти и работещи там също ще запазят работата си, което е добра новина за персонала. Още догодина очаквам да прочета, че нещата са се п
4
4
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Придобиването на банката беше задължително, иначе я чашаке сигурен фалит. Въпреки намеренията на сосбвтениците са по-високи резултатите, в последните 5 години банката работи на загуби. КТБ със сигурност ше успее да поднови дейността й и да обърне загубите на пчалби.
3
2
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
спасиха банката, сега очакваме да ни предложат разумни кредити.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ази сделка е поредното доказателство че продължава процеса по консолидация на банковия капитал в българския банков сектор. Важен момент е че оттам насетне ще въведат политика която е ориентирана в полза на търговците на дребно както и на малки и средно големи фирми. Време беше и за тях да се помисли. Не може всички да се надпреварват да ухажват големите корпорации.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Креди Агрикол всъщност е бившата Емпорики банк.И гърците и след това французите не развиваха кой знае колко банката тя е една от малките банки и последните години беше постоянно на загуба.За една от най-големите френски и дори европейски банки няма никакъв смисъл да държат такава малка банка и е логично че я продават.КТБ досега основно се занимаваше с кредитиране на едрия бизнес и сега ще придобие банка която работи основно с граждани и дребния бизнес.