Спешно трябва да се задоволи гладът за кадри в IT сектора!

Държавата трябва да помогне за осигуряването им, заяви председателят на БАИТ
Обновена: 28 яну 2014 14:08 | 28 яну 2014 13:09,
27
Спешно трябва да се задоволи гладът за кадри в IT сектора!
снимка: Bulgaria On Air

Българският сектор на информационни технологии има спешна нужда от кадри, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация за информационни технологии Петър Иванов. Той открои два начина да бъде задоволен гладът на кадри, като посочи нуждата от сътрудничество от страна на държавата.

Единият, който ще действа в дългосрочен план, е подготвянето на повече специалист в университетите и специализираните учебни заведения не само на български, но и на чуждестранни студенти. Вторият начин, ориентиран към задоволяването на потребностите на сектора в краткосрочен план, е привличането на чужди кадри.

В тази насока правителството трябва да вземе мерки за спазване на законодателството, защото процедурите по издаване на нужната документация се протака с месеци, заяви Иванов.

"Разбирам чувствителността на темата за вноса на кадри при голямате безработица, но в IT сектора голяма безработица няма. По последни данни ндустрията има нужда от над 10 хил. работни места, за да продължи да расте", каза председателят на БАИТ.

IT секторът в България има огромен потенциал за развитие, непрекъснато има иновации, посочи Иванов. Това е индустрия, която отбелязваше ръст дори през най-тежкия период на кризата, възнаграждението също е високо. Освен това тя може да подпомага и други сектори, като държавния апарат например. Но тази индустрия е много мобилна и ако не бъдат създадени условия за развитието ѝ, тя бързо ще се изнесе и това трябва да се предотврати, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
От такива специалисти има нужда само в София.
8
4
 
7
 
! Отговори
hifi преди 10 години
В България стопанството 100% е частно - каква държава искате??? За да си осигурят специалисти в бъдеще, фирмите от IT-секрота трябва да направят следното:1. Да съберат поне 1млрд. лв. и да ги инвестират в техническите университети, за да станат те способни да обучават на съвременно ниво;2.Да създадат частен фонд за студентски стипендии;3. Да започнат да предлагат стипендии за студенти по- големи от 700лв, Кандидатите да се избират след конкурс;4.Да обвържат с договор избраните студенти.
7
0
 
2
 
! Отговори
гошко преди 10 години
това да не е булка че да я задоволяваш кога и кефне
6
0
 
6
 
! Отговори
Atanuc преди 10 години
Не пишете такива работи, че утре ще цъфнат мутрите пред офиса.
5
4
 
7
 
! Отговори
haho преди 10 години
Не знам къде го виждат тоя "глад" за кадри! Само като влезнеш ***.bg и ти става ясно защо са кавичките. Да не говорим за заплащането и накрая идват индийците......
4
2
 
20
 
! Отговори
high преди 10 години
Е нормално, тук всички са икономисти, журналисти и педагози, чат-пат и кандидат-мениджъри, тва е любимо на кифлите. Така е, щото първо-лесно се влиза и излиза, второ-родителите си налагат мнението според собствените си глупави представи кое трябва да учат техните синковци. Трето-половината влизат да учат за да дойдат в София, не за друго.
3
3
 
48
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска компания. Повечето са супер измамници? Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.
2
2
 
31
 
! Отговори
wtf преди 10 години
И с какви пари смята да го направи? Да не мисли, че те са като лекарите и учителите да работят за жълти стотинки? ***...
1
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма проблеми. Завършил съм в Германия. Имам 6 години опит както в програмирането така и в мениджмънт на софтуеърни продукти. Някой ще ми даде ли 75000 евро годишна заплата? Ако ли не, тогава търсете индийци да ви задоволяват глада.

Спонсорирани публикации