$20 млн. за олимпийските герои от Сочи

Дария Домрачова от Беларус е №1 по бонуси
Обновена: 7 мар 2014 14:52 | 7 мар 2014 13:31, Красимир Ангелов
12
$20 млн. за олимпийските герои от Сочи
Дария Домрачова прибра $450 000 за трите си титли в Сочи. Снимка: Reuters

Докато светът очаква старта на Параолимпийските игри в Сочи, станаха известни бонусите, които отделиха отделните държави, за да премират своите медалисти от завършилата Олимпиада.

Изследване показва, че светът е отделил общо близо 20 милиона долара за да отличи своите спортни герои, съобщава в свой анализ сайтът на БОК.

Лидер в премиите са домакините от Русия, които в крайна сметка спечелиха и класирането по медали. „Братушките“ осигуриха общо 5,8 милиона долара за своите 33 медалисти от Сочи, сред които 13-те златни.

Повечето от тези награди бяха чисто нови джипове, а моделът и оборудването варират според медалите.

Второто място резонно е за Канада, но изненадата идва от третата в класирането – Финландия. Въпреки че е чак на 18-о място в подредбата по нации, скандинавската държава раздаде 1,2 млн. долара бонуси. Най-много пари отидоха за хокеистите, като всеки един 25-имата с бронз взе по 41 000 долара.

Ето и първите десет държави по бонуси в щатски долари след Сочи:

$20 млн. за олимпийските герои от Сочи
Снимка: БОК

С връчената на Александра Жекова държавна премия от 100 000 лв. България се вмества приблизително на 20-о място, където е например Казахстан със 75 000 долара за единственото си бронзово отличие. С този жест страната ни показва признание към Сани, равняващо се на изпуснатия не по нейна вина медал, отчитат от БОК.

От спортистите най-много премии прибра звездата на биатлона при жените - Дария Домрачова. Беларус дари на трикратната си олимпийска шампионка в биатлона 450 000 щатски долара. Втори в подреждането е Виктор Ан – Русия оцени трите му титли и бронз в шорттрека на 387 000 долара. На трето място е италианката Ариана Фонтана – нейните два сребърни и един бронзов медала в шорттрека й донесоха 238 000 долара.

На четвърто място - с по четвърт милион за всеки - са петима руски двукратни шампиони в Сочи: фигуристите Максим Транков и Татяна Волосожар, бобслеистите Алексей Воевода и Александър Зубков и сноубордистът Вик Уайлд.

Куриозното е, че двама от най-големи герои от Сочи останаха без специални премии. Норвежците Оле Ейнар Бьорндален и Марит Бьорген счупиха уникални рекорди и се превърнаха в най-титулуваните в олимпийската история на зимните спортове, но според традициите на своята държава не получават парични бонуси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата статия е 100% измислица. Никъде по света не се съобщава кой какви заплати и премии взима.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от Беларус - не е възможно! Само американки могат да са 1
9
0
 
5
 
! Отговори
С преди 10 години
До АнонименХодил съм в Беларус - много чисто, подредено и културни хора. Ходил съм и в Германиа. И на двете места, хората са си построили "комузима". Само българите имат някакво неразбрано понятие за демокрация и действаща икономика.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех този лош Лукашенко, и добри премии за оллимпииците, субсидии дава за раждаемостта в страната, все лоши работи! Дано някой ден и ние като българи можем да се похвалим с подобни неща в нашата мила родина!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имайте предвид, че Вик Уайлд е американец, който се съзтезаваше за Русия. Без коментар.
6
1
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Че те федерациите точно е*аха майката на спорта, не виждам какво се чудиш толкова!
5
1
 
5
 
! Отговори
до темерут преди 10 години
Че те федерациите сами си обявяват премиите, при това още преди да започне олимпиадата. Не виждам какво драматизираш толкова!
4
12
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Драги ми журналисти, не ви ли е срам така да обнародвате както ви падне кой спортист колко взел? Това е олимпиада, бе! Щом и на олимпийските шампиони им гледате доходите - думи нямам! Опорочихте и спорт, и всичко! Ясно е, че взимат пари, и е нормално да взимат! Не е нормално обаче, да става всеобщо достояние кой колко пари е взел от проведена олимпиада за това, че се е отличил! Журналисти, осрахте света осрахте! Една ценност жива не оставихте!
3
6
 
10
 
! Отговори
izo преди 10 години
100 хил за 5-то място, счупихме ***
2
14
 
6
 
! Отговори
izo преди 10 години
само тоталитарни и комплексирани страни смятат, че успехите в спорта влияят на националното самочувствие
1
1
 
26
 
! Отговори
az tam преди 10 години
И да занемеем пред норвежците. Велик може да бъдеш и без премия.

Спонсорирани публикации