МВР проверява "руска връзка" при убийството на Манджуков

Другата версия е свързана с вноса на контрабандни цигари
Обновена: 26 мар 2014 14:11 | 26 мар 2014 13:07, Екип на Dnes.bg
8
МВР проверява "руска връзка" при убийството на Манджуков
Убитият бизнесмен Борислав Манджуков. Снимка: архив, Булфото

МВР работи по две основни версии за разстрела в кв. „Манастирски ливади“ на бизнесмена Борислав Манджуков, съобщава в. „Преса“.

Първата е свързана с нелегалния бизнес на убития с вноса на контрабандни цигари. Предполага се, че той е бил гарант по сделки, които са пропаднали, и затова е бил „поръчан“. Втората версия е „руска връзка“.

Манджуков беше прострелян с два куршума в понеделник вечерта в блока, където живеел, в столичния кв. „Бокар“.
Докато се прибирал, непознат мъж неусетно се шмугва след него във входа на блока. Борислав се запътва към асансьора. Но успява да направи само две крачки. Килърът го спира с два куршума в гърба, които пронизват и сърцето. Манджуков е имал среща с Любо Ганев, за да отидат на кино по-късно същата вечер. Стреляно е с 9-милиметров пистолет, вероятно „Макаров“.

Още по темата
За „руска връзка“ при убийството потвърди и бащата на покойната му приятелка Галина - Калуди Калудов. Според него Манджуков бил на Нова година в Банско с богати руски клиенти в собствения си „Роял хотелс“. Часове след кървавото покушение столичната полиция бе в абсолютно неведение както за официалния му бизнес, така и за незаконната му дейност. След шумния му арест през 2012 г. името му не е било замесвано в други крупни престъпления. Разбра се обаче, че в последно време той навлязъл ударно в строителния бизнес, в който си партнирал с руснаци. Варненецът строял хотелски комплекси на Банско и Евксиновград, като негови клиенти били именно богаташи от Русия.

„На нас този човек не ни е познат. Очакваме информация за него от колегите от варненската полиция“, коментираха разследващите от СДВР.

Варненецът нашумя с валутни, данъчни и имотни измами.

Убийството на 39-годишния Борислав Манджуков във Варна се приема като закономерен завършек на богатата му с измами бизнес дейност, която му донесе близо 50 висящи дела, макар че съдебното му досие си остана чисто, посочва „Преса“. От прокуратурата уточниха пред "Правен свят", че висящите му дела са три.

Бивш шеф на първична партийна организация на БСП, за кратко член и на областното ръководство във Варна, впоследствие редовен спонсор на партията, варненецът известно време имаше амбиции да оглави и градската й организация. Това призна преди време бившият депутат от БСП Петър Димитров. Манджуков бе смятан за негов приближен.

В зората на прехода стартира с верига сарафски бюра и печели от подвеждащите табели с курсовете на валута. Запазена марка на заложната му къща са имотните измами с придобиване на апетитни терени срещу кредитиране, а в последните години жили доверчиви клиенти с обещания за строеж на жилища, за които иска плащане на зелено.
Собственик е на нощните клубове „Версай“ и „Верту“, които сега работят под марката „Премуим“. По-известен е обаче с факта, че заради него през 2009 г. бяха уволнени дисциплинарно петима служители на отдел „Ревизии“ в НАП-Варна, а други четирима бяха наказани. Причината бе анонимен сигнал до инспектората на агенцията, който разплита схема за източване на ДДС за над 10 млн. лв. В нея през 2006-2007 г.

Манджуков и друг варненец регистрират общо 36 фирми на имената на свои познати, приятели и служители и отчитат фиктивни сделки с месо, земя, общински доставки, бяла техника, а трима данъчни услужливо си затварят очите при проверките за възстановяване на ДДС. Едва преди 2 години Софийската градска прокуратура образува следствено дело по случая.

Във Варна срещу Манджуков е приключило дело за източване на ДДС с оправдателна присъда, която е протестирана от Варненската окръжна прокуратура. Сега въззивното производство ще бъде прекратено, обясни зам. окръжният прокурор Радослав Лазаров. Той е наблюдаващ и по още едно дело - отново за данъчна измама с фактури за 150 000 лв. за фиктивни сделки със зърно, което се води срещу Манджуков и още един човек.

Манджуков е бил собственик или е участвал в управлението на 16 фирми, сочи справка в системата ДАКСИ. В момента обаче единствената му действаща фирма е „Делта-Клас“, в която е съдружник с Мартин Александров и Юлиян Тодоров. Дружеството със седалище във Варна се занимава със строителство.

Дяловете на Борислав Манджуков във фирмата обаче са запорирани преди три години от Комисията за гражданска конфискация.

През 2003 г. името на Манджуков нашумя покрай отвличането на 24-годишната му приятелка Галина Пеева, бивша служителка в чейндж бюрата му, а по-късно и негова дясна ръка в бизнеса. Тогава тя беше бременна в четвъртия месец. Бизнесменът твърдеше, че е похитена от маскирани, докато паркира колата си в двора на къщата им край резиденция „Евксиноград“, а нападателите й му искат откуп от 500 000 долара. Слуховете тогава свързваха отвличането с неуредени задължения на Манджуков към бизнес партньори.

Галя се появи невредима около Коледа същата година, а по-късно Манджуков продаде къщата на ул. 13. Не стана ясно дали за свободата й е платен откуп.

Манджуков бе застрелян дни преди делото му за контрабанда на цигари за 8 млн. лв. да влезе в специализирания съд.

Аферата датира от юни 2012 г., когато при операция „Цигараджиите“ Манджуков бе арестуван заедно с бившия шеф на митница Отоманци Георги Владимиров-Фози и братя Поборникови. Групата бе уличена за нелегален внос на 20 млн. къса цигари за 8 млн. лв. Според МВР Борислав бил финансов гарант на сделката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
analiz преди 10 години
Любо Ганев е топлата връзка между Манджуков и ГЕРБ . . .-=Чарвеният гущер от Позитано (в лицето на Петър Димитров) си скъса компроментираната част от опашката . . .
5
0
 
2
 
! Отговори
Бивш служител преди 10 години
Вече се разбра, че МИЛИЦИОНЕРИТЕ от службите са в схемата за убийството и са имали предварителна ивформация, че жертвата ще излиза навън в даден момент.Не може някой си да се мотае цял ден да клечи и да чака, да рискува да го видят и така.Много е вероятно да не кажа 100%, че може и жената, с която е живял да е подала информацията на милиционерите. Много ми е чудно, че разследващите не фокусират върху технологията на извършване на убийството, а ми се насочват към хилядите причини, защото
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако са руснаци щеги скрият МВР.Не им вярваме на това правителство,всичко лъжат.Оставка ***.Това правителство си има собствени интереси за пресвояване на парите на данъкоплатеца и заменки.Бойко коалираисе с ДПС и ги изхвърлите тези мутри Станишев и Сидеров.Не искаме Москва дани поробва отново.Избираме по малкото зло.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали спряха контрабандата на цигари или и това е лъжа на Йовчев още като застъпи на поста смени сума шефове на районни за да спре контрабандата
2
0
 
13
 
! Отговори
4ista4kata преди 10 години
e tova sa horata na bsp-vi6te gi i mu mislete
1
0
 
13
 
! Отговори
koi ni ypravliava преди 10 години
kolko e zagrijena darjavata za prestapnicite ,za edni e maika za drygi mashteha tva da vi govori neshto v kva strana jiveete ,prestapnika na pochit obiknovenia chovek kycheta go qli .

Спонсорирани публикации