Какви рискове за здравето крие хъркането?

По-малко сексуално удовлетворение
3
Какви рискове за здравето крие хъркането?
Снимка: photl.com

Хъркането е проблем, който се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Въпреки че често то е приемано като нещо обичайно, зад него се крият много рискове за здравето на хъркащия. 

Хъркането често е причинено от неудобна поза на сън, неудобна възглавница, наднормено тегло, сънна апнея (повече за нея може да видите тук) и други. Нарушението на съня в следствие на хъркане крие редица рискове за здравето, ето някои от тях. 

Удар 

Редица изследвания доказват, че интензивността на хъркането е свързана с риска от каротидна атеросклероза – стесняване на артериите в областта на шията поради мастни отлагания, наречени плаки, в резултат на което може да доведе до инсулт. Или иначе казано – по-силното, често и продължително хъркане увеличава риска от инсулт.

Сърдечно заболяване 

Покрай хъркането няма как да се подмине и сънната апнея. Състояние, при което има прекъсване от няколко секунди по време на сън на въздуха. Специалистите често свързват сънната апнея със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, както и с исхемична болест на сърцето. 

Според тях хората страдащи от сънна апнея са изложени на много по-голям риск от сърдечни заболявания и атаки. Изследвания показват, че лечението на сънна апнея значително намалява риска от сърдечни проблеми. 

Аритмии 

Хората, които имат проблеми с хъркането или страдат от сънна апнея са изложени на риск от неравномерен сърдечен ритъм или аритмия. Сънната апнея може да окаже влияние на проводящата система на сърцето или да доведе до уголемяване на лявото предсърдие.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ДЖОНИ преди 10 години
Да , ама жена ми знае че съм жив когато РЪКАМ! ха ха хаааа
1
0
 
1
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Чехла в главата или чорап в устата.

Спонсорирани публикации