Пак се купуват жилища на груб строеж

Имотите за инвестиция също набират скорост на пазара
Обновена: 22 апр 2014 14:08 | 22 апр 2014 11:22, Миглена Иванова
72
Пак се купуват жилища на груб строеж
Снимка: Investor.bg

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност.

Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.
Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

Още за тенденциите на пазара на жилища четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
Petar преди 10 години
OSTANAXA LI GLUPACI DA SE VRAZVAT NA TEZI AGENCI?
69
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 години
И на мен ми предстои покупка на жилище. Само че съм беден мотокарист и не мога да си купя за 500 - 600 евро квадрата в БГ. Затова съм си харесал няколко, тук, в Испания за по 300 - 350. Другия месец ще е изборът. В по-забутани градчета има и по 150 - 200 евро метъра. Климат - идеален, хора - невероятни! Замислете се.
68
2
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 10 години
Ако думата "българско" ти е гнусно си е твои проблем.Живял съм и от сграда до сграда има много разлика.Но каквото и да се сравнява апартаментен блок и къща в предградията са различни неща.Къща българско ново строителство напрвена като хората е 2000% по-добра ,точка !
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 66Г-н клоун, а вие живял ли сте в българско "ново строителство"? Щото аз съм. Пълна трагедия отвсякъде. Айде ходи да си чоплиш носа, няма повече да се занимавам с тебе.
66
1
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
Г-н ***!Вие изобщо в монолитна стоманобетонна сграда живяли ли сте?За какъв шум си говорим ,това не е панел или ЕПК с новите дограми и подови настилки ...Да не говорим ако удари едно серизоно земеътресение кое ще устои - новото строителство или картона. Аха ясно 100% продавате тея сгради ,ами пускте си E-Desing в ю туб и гледате колко държи картона-талашит .Тои не може да държи 2 етаж ,вие на земетресение ще го подлагате.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 66Американските дървени къщи имат две противоземетръсни шайби отдолу.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 60Г-н/г-жо клоун, нали си говорим за българско ново строителство, покупки на груб строеж? А, к'во стана? Ааа, забравих, да плащаш за стълбището, комшията да ти тропа на главата и да не може жена си да на****, защото ще ви чуе цялата монолитна кооперация ново строителство, е много по-добре отколкото да си имаш американска къща, където задния двор ти е включен в цената и имаш засадена ливада.Да не говорим ако удари едно серизоно земеътресение кое ще устои - новото строителство или картона.
63
0
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
Защо си мислиш ,че хората не са ходили,живяли и строили американски тип къщи в Америка?И за полу-етажи и за "задалжителните" фирмено-лобиски продукти можем да си говорим.Но това си е и ще си остане барака.
62
0
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
Г-н ***!То като кон за кокошка твоето.Американското сухо строителство губи по всички точки пред монолитното стоманобетонно с тухлен пълнеж.Няма какво да обсъждаме ,навсякаде им се вика картонени къщи ,бунгала или бараки.Не ми даваи примери с многоетажни жилищни сгради.200 пъти разумен човек ще предпочете да живее в масивен дом пред талашитена барака.
61
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
когато хората са бедни няма продажби!
60
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ха ха ха! Брокерите са умрели от глад! Виждат им се продажби, ама нейсе! В квартала където съм аз има кооперация със 110 апартамента в която има 7-8 продадени апартамента! Тези приказки са "шменти капели" !
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за да тръгне този пазар трябва да има хора.не виждам откъде.трябва някой голям катаклизъм някъде да стане за да се насочат хора насам.ама и тогава не го вярвам. сирийците от гражданска война бягат и никой не иска да остане тука. няма хора,няма пазар,това е все едно да отвориш бакалия в обезлюдено село
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 51Г-н клоун, в момента обсъждаме българско монолитно vs американско строителство. Портокали и ябълки. А сухо строителство (американски тип къщи) в България почти няма. Между другото, най-лошия вариант е тухла + гипскартон, какъвто е масовия случай на българското пишман-строителство. Хайде бягай да си получиш хонорара и почвай следващата статия за това колко евтини и качествени са българските имоти.
57
2
 
13
 
! Отговори
Дарвин преди 10 години
Нито съм експерт,нито нищо,но в една държава чиито народ е толкова загубен,че да гласува за група ренегати и празноглави кариеристи оглавени от гнусен лъжец като бареков не бих вложил и един пробит долар.Тя няма бъдеще.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея на Морето и това дето 47 разправя, че ще почнат да събарят сгради, го чувам постоянно.Няма да събарят, а ще се строи в посока вътрешността на страната!Дано по-скоро построят магистралата, та да живнат нещата!
55
0
 
5
 
! Отговори
дон преди 10 години
Набират скорост... брътвежите на брокитата...
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така е,те и в банско бяха по над 1000 евро,ама сега на 400 ако продадат се радват че са се отървали
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за инвестиция купувайте само където има прираст на младо население,стабилна правова държава с добра икономика и култура. всеки има глава да мисли.
52
1
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Ти забрави да напишеш от коя фирма за "сухо строителство" си.Не съм фирма и цени не ме интересуват ,ССС съм завършил и ви се смея на опита да продавате коптори ,а оня вашия представител на една фирма ,да не се крие като мома ,че следващия път като строи паянта да си е готов да я завърши ?
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сто процента.

Спонсорирани публикации