Кой ще спечели от данък върху пустеещите земи

Милиони декари пустеят, за да станат обработваеми, са нужни инвестиции
Обновена: 29 апр 2014 14:08 | 29 апр 2014 09:06, Надежда Бочева
31
Кой ще спечели от данък върху пустеещите земи
Снимка: архив, Булфото

Кой ще спечели от въвеждането на данък върху пустеещите земи – това обсъждаха експерти по време на провеждащия се днес Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“.

Няма по-бързо развиващ се пазар от пазара на земя. За последните 10 години цените са скочили 10 пъти, посочи Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той отбеляза, че милиони декари пустеят, а за да станат обработваеми, са необходими инвестиции. Те обаче са по-високи, отколкото струва един декар.

Върбанов даде следния пример - в Плевенско цената на декар изоставено лозе е 250 лв. За да стане то обработваемо, са необходими вложения от 300 до 500 лв., в зависимост от това кога е изоставено.

„Затова е необходим данък за пустеещите ниви. Земеделските асоциации не искат да вземат на някого земята. Тя обаче е национално богатство“, аргументира предложението си Върбанов. „Важно е да има политическа воля този възел да бъде разсечен. Но, ако политиците го направят, няма да получат ръкопляскания“, посочи той.

Според Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, данъкът за пустеещи земи трябва да е местен налог, обвързан със системата ГРАО. Целта каква е – да влязат приходи в бюджета или да се направи нещо с тези декари, които са около 10 на сто от обработваемата земя, попита експертът.

Петков посочи, че поземлените отношения са ключови за усвояването на очакваните 5,5 млрд. евро за директни плащания до 2020 г.

Фундаментът на европейската селскостопанска политика е устойчивото ползване. При сегашната рамка, която регламентира поземлените отношения, нищо добро не ни чака в следващите 3 – 4 години, защото в България всичко се базира на спекулации, прогнозира той.

Венцислав Върбанов коментира, че ако Законът за комасацията беше приет преди години, щеше да има време поземлените отношения да се развият и да улегнат. Липсата на приемственост обаче е довела до сегашната ситуация.

В земеделието има много центробежни сили, в момента субсидиите като размер са се изравнили с наемите и така за земеделеца реално не остават средства, заяви Мариян Йорданов, анализатор капиталови пазари в Investor.bg.

Според него фактът, че цените на земите и рентите са стигнали до високи нива, показва необходимостта от настъпването на повратен момент. Фермерите трябва да започнат да мислят за добавена стойност, да изкупят земята, да помислят за напояване и трайни насаждения, добави той.
Държавата може да стимулира сектора, като осигури 5-годишни споразумения за необработвамите земи, предлага той.

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, коментира, че е нужна адаптация на поземлените отношения към новите правила на Общата селскостопанска политика. Друг е въпросът какви ще са вариантите - дали ще въведем данък или ще подсилим споразуменията между арендаторите, дали ще има стимули за собствениците – да се провокира интересът им към нивите.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на СИБАНК и Киа Моторс България. Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Асоциацията на земеделските производители в България, списание „Агрозона“, Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК.

Още новини и анализи четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: инвестицииземи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
В цял свят щом имаш собственост пък било то и земя, плащаш данък. Който не иска да плаща, да се освободи от собствеността. Всичко друго са празни приказки. Българинът много обича да има, но не обича да плаща. Щом искаме да сме европейци, дръжте се като такива.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПетърЗащо да ги продават? Могат да ги дадат под наем, да ги засеят или да създадат трайни насаждения. Изборът е повече от един.
17
1
 
5
 
! Отговори
кк преди 10 години
"Милиони декари пустеят, за да станат обработваеми, са нужни инвестиции"Който е съставил това изречение, трябва веднага да си подаде оставката. Как е възможно чрез пустеене, земята да стане обработваема.На български език трябва да се напише: "Милиони декари пустеят. За да станат обработваеми, са нужни инвестиции".
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19Що не се разходиш на чист въздух да ти се избистри празната глАва?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От закона ще спечелят ЧИНОВНИЦИТЕ.Повече пари като данъци = повече пари за крадене от администрацията.Толкова е просто та чак очевадно.Земята която става за обработване се обработва.Тази която не става и след закона няма да се обработва но ще бъде НАЦИОНАЛИЗИРАНАзащото хората няма да плащат измислен данък.
14
5
 
5
 
! Отговори
художника преди 10 години
Ако се въведе данък за пустеещите земи цената на декар ще скочи главоломно. Така всички ще загубят. На купувача ще му е скъпо, а продавача ще чака с години, за да си върне вложените данъци и евентуално да спечели нещо.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, гадове ! Земята си е Моя и ще си правя с нея каквото си искам, няма да я обработвам с химикали например
12
0
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 10 години
До див аграр.Не си прав.Преди 10г. в парламента се разгледа този въпрос с данъка.Тогава бе отчетено, че запустялата земя може да се засее с овес./разходи за оран +засаждане:22лв/дка.Никой не си търси засятото и си получава субсидията.Иначе съд.В Карловска община се обработват 20% от земята до 1990г.Има само роза-99%, малко лавандула, мента и слънчоглед.Банките не дават кредити както и държавата.Провери го.Обработвам 230дка. лавандула.Пазар няма.Иначе сме N 1 в Европа по лавандул. масло.
11
0
 
18
 
! Отговори
Lora преди 10 години
Конституция на Република БългарияЧл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.(2) Собствеността е частна и публична.(3) Частната собственост е неприкосновена.Чл. 21. (1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.
10
2
 
33
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Ревахте, че чужденците щели да изкупят България, а целта беше цените да останат ниски. Сега ще ви натресат и тоя данък и ще ви принудят да си продадете земите на безценица. То глупостта не ходи по гората.
9
2
 
18
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Ей ся вече ще ядете хурката *** долни
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези какво са се разревали на умряло?При тях не капе а тече. Всички виждаме за няколко години какъв стандарт на живот придобиха за сметка на субсидиите и ниските ренти.Всичко е прах в очите за да се прикрие вероятно поредната измама за обикновенния човек.
7
4
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
--Нали частната собственост била неприкосновенна ? това значи че може да си правите каквото искате с нея понеже е ваша !!!! Явно в Бг пак ще измислят нещо което граничи с Абсурдите и е върхът на Дивият Капитализъм с цел ограбване
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Див аграр, необработваеми са 10% от земите и още толкова се обработват, но нелегално! Реално 20% от собствениците на земи вместо да получават пари от собствеността си, получават една нула! такива хора си заслужават да са бедни!
5
0
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Това е натиск от бизнеса за да изкупят последните останали декари на бедните хорица които не искат да си продават земята но и нямат никакви ресурси за обработването и -както и наличието на ромско население което ограбва реколтата- да не говорим че повечето дребни собственици са на преклонна възраст
4
3
 
5
 
! Отговори
akud преди 10 години
бежанците ще намажат от пустеещите ниви ДПС ще им ги подари като "ненужна " на никой земя заедно с няколко хиляди лева от Българските данъци за първоначален старт
3
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен абсурд е Европа да ни дава пари за земеделие, но поради незаинтересовани собственици на малки парцели да губим годишно стотици милиони Евро! И след това всеки се оплаква, че българите били бедни!
2
2
 
33
 
! Отговори
ОПЕРАТИВНО СКУЧЕН преди 10 години
Това е поредният опит да се ицедят и последните стотинки от хорицата. По този начин, арендаторите ще намалят и без това малките ренти, които плащат на собствениците - "Не ни даваш замята си за жълти стотинки - плащаш данък!" Боже, събуди този народ!
1
0
 
29
 
! Отговори
макето преди 10 години
Га с 500 лв инвестиций ми направите декар лозе я ке черпим хи хи хи журналята май пият само от виното на бай Киро

Спонсорирани публикации