Силистренци са първите българи, гледали телевизия

Още през 1958 г. в града гледали румънска програма
7 май 2014 13:45,
36
Силистренци са първите българи, гледали телевизия
Снимка: Reuters

Силистренци за първи път са гледали телевизия на 25 август 1958 година, преди да има българска национална програма. Това си спомня Атанас Кунев, донесъл първия апарат, марка "Рекорд", от тогавашния Съветски съюз.

Телевизионният приемник бил показан на панаира в Силистра. Атанас Кунев купил телевизора, докато бил миньор в Донецк.

Апаратът е произведен във Воронеж през юли 1958 година.

Радиотехникът Милан Радилов и учителят по физика Пано Дойнов изработили месингова антена по чертежи от румънско списание и тогава силистренци за първи път гледали румънска телевизионна програма.

Когато започнала да работи българската телевизия, Милан Радилов направил ретранслатор. През 1967-1968 година от тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната в Шумен подарили на силистренци петватов ретранслатор. Сега телевизорът е в силистренския музей.

В Силистра няма местна телевизионна програма, но работи една частна радиостанция. Частна радиостанция има и в град Дулово.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Да бре и от 1942 имате море в София.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво по-точно са гледали - постиженията на соца?
8
35
 
8
 
! Отговори
Софиянец-кореняк преди 9 години
Днес.бг стига глупости.Кореняк Софиянец съм и телевизия започнах да гледам през 1969 година.Селяните с външните си тоалетни никога са нямали телевизор и стига сте лъгали.Селяците от Силистра ги гледам всеки ден в моят град-миризливи,прости,необразовани както вземат работата на нашите деца и внуци.Селяните трябва да си стоят по селата а не да идват до големия град да видят Театър и Опера!Селяни София не ви иска!Отивайте си!
7
12
 
8
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Наистина Станишко е прав. На тези избори битката е между злото / БКП-БСП-ДС / и доброто / ГЕРБ / за България. За него това са само думи , защото той с мутреса Моника си имат къща и офис в Брюксел и след изборите се махат от България. Само Б. Борисов постъпва честно с избирателите. Апропо всички прогнози за изборите са ГЕРБ над 10 % повече от БСП-ДС.
6
0
 
6
 
! Отговори
Русенец преди 9 години
:) Щом казвате, че сте първи - така да е! Със сигурност в Калараш е имало ТВ сигнал преди Русе.:) Но нека да приемем, че след Калараш, с телевизиа са се сдобили и в Букурещ и поради това русенци са на второ място веднага след силистренци.:)
5
2
 
26
 
! Отговори
ясенчо преди 9 години
Шопите само да чуят ,че с нещо са назад и започва плюене ,комплексарска работа.
4
13
 
5
 
! Отговори
Наум преди 9 години
Ех тези силистренци, ех тези пионери!.... Та те са на път да разминат и ,,братята, МАКЕдонци, но много трябва да внимават да не си ги спечелят за врагове, майка им жална тогава. Имаха един журналист / мир на праха му/ , та той всеки божи ден имаше репортаж по националното радио, все нещо станало ,все за нещо са първи.../ то от скука и котките избягаха/, щото нищо не става... То бива локален патриотизъм ама чак толкова?....отива към диагноза?...
3
1
 
4
 
! Отговори
a преди 9 години
До Ф.С.В q si gledai rabota
2
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
То да беше само телевизията. И радиото и телевизията на румънците са с по-силен сигнал от БГ алтернативите. И телеком операторите им също имат известно покритие в по-високите сгради в Силистра. Също както в близост до западната ни граница можеш да слушаш повече македонски и сръбски радиостанции, по морското крайбрежие спокойно можеш да гледаш и слушаш турски телевизии и радиостанции. Не знам само как е в близост до гръцката граница.
1
26
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Ами те в Силистра пак са със същите телевизори и гледат чернобяла румънска телевизия )) какво ново ни казвате ? ))