Желязната воля на съветския народ спаси Европа от робство!

Путин поздрави страната си за Деня на победата
Обновена: 9 май 2014 14:46 | 9 май 2014 10:58,
839

Владимир Путин пристига за началото на парада. Снимка: Reuters

Шестдесет и девет години след края на Великата Отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, в слово пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество.

Президентът поздрави всички по случай годишнината. "Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", заяви държавният глава.

Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това, каза Путин. "Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство", подчерта той. Днешният ден е най-вече празник на ветераните, изтъкна президентът. "Даваме ви топлината на сърцата си", увери руският лидер пред техни представители, събрали се на Червения площад.

Цяла Русия скланя глава пред бойците от Великата Отечествена, недоживели днешния ден, и почита паметта им, заключи Владимир Путин.

Военният парад в Москва по случай Деня на победата тази година се провежда в разгара на украинската криза.

На централната трибуна на Червения площад в руската столица присъстваха също премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости.

Парадът по случай 69-ата годишнина от победата над нацистка Германия започна с изпълнение на легендарната военна песен "Свещена война".

Около 11 хиляди руски военнослужещи участваха в парада, който е своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбелязва АФП.

За отразяването на парада бяха акредитирани повече от 600 журналисти. Новост тази година беше участието на кавалерийския почетен полк на московския Кремъл. Преминаха 151 единици бойна техника, а броят на самолетите и вертолетите беше 69 - в чест на 69-ата годишнина от Великата победа.

Механизираната колона водиха 13 бронирани автомобили "Тигър", последвани от "дебютантите" на 2014 година - 15 единици БТР-80 от състава на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флота /Севастопол/ с флаговете на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол. Друга новост на парада са бронираните автомобили с повишена защита "Тайфун".

Парадният разчет на войските на ПВО, както и миналата година, беше представен от зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След тях преминаха най-тежките участници - три подвижни ракетни комплекса "Топол-М".

Авиацията завърши парада. На височина едва 200 м над центъра на столицата прелетяха 69 машини - самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и вертолетите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52, така че рактически бяха представени всичкитипове на въоръжение във ВВС.

Въздушния парад беше закрит шест самолета Су-25БМ с дим в цветовете на руския трикольор. Тържеството завърши с изпълнение от общ военен оркестър на марша "Сбогуването на славянката".

В този ден военни паради ще преминат в още осем градове - Севастопол, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, а също в 16 града, където са дислоцирани щабовете на военни окръзи, флотове, армии и Каспийската флотилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
2
 
2
 
! Отговори
nelva преди 10 години
От всичко което се пише напоследък, от глупавите изказвания на много във форумите,стигам до извода :- жалко за загиналите борци- жалко за жертвата им- жалко за хилядите сълзи- жалко за духа на хората с честно сърцеДа живеят мързеливците.Да живеят тези които се криха под полите на майки и жени.Да живеят сега толкова много гадове в света .КАКЪВ ПО-ГОЛЯМ УЖАС ЗА СВЕТА.ЗА ТОВА Е МРЪСЕН-ЛАКОМ-НЕНАСИТЕН- ПОЗОРЕН !!!
589
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът си направи комунизъм за да управлява изтока. Сега уж му се противопоставя.....Една и съща история откакто свят светува. Само узбити обикновени хора и техните оядени господари. Кръв, хляб и зрелища.
588
2
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Да ама който мрази *** и евреите и не е славянин живот щеше да си живее при Хитлер
587
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Желязната ръка на сатрапа СталинЗад всеки войник стоял по един от НКВД готов да го гръмне при опит за отстъплениеЛагерите на смъртта били пълни с хора,набедени за "народни врагове"Новата Европа мълчи като *** за хилядите жертви на Сталин
586
9
 
8
 
! Отговори
Веселин преди 10 години
Каквато и да е истината за Русия, за войните,за...всичко аз искам и съм част от обединена Европа, дори и на опашката, дори и "деветата дупка",не искам Евразия, не искам Русия с униформите, парадите и уж миролюбивите лозунги.Нека си живеят, нека се развиват,но по-далече от тях...И за щастие много хора мислят като мен!
585
3
 
6
 
! Отговори
До 731-Боби преди 10 години
Много е спорно относно СССР,в някои изт. се споменава за 40 млн,в някои съвременни рус. филми за войната-за 30-35млн.Не могат да ги преброят,на много следите се губят.В Большая Сов. Энциклопедия е споменато офиц. 20 млн,но като се има впредвид как "правдиво" се е отразявало в СССР всичко по онова време,мисля че 35млн е близо до истината.И още,ако броим и 6-те млн. просещи по градовете инвалиди,изселени/повечето разстреляни/,за да не "загрозяват светлия социализъм",цифрата набъбва на ~40-41млн.
584
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 730СССР жерти 2СВ - 26милиона Общо съюзнически жертви 56 милиона (включително Китай, Индия, Арабите, Свободна Франция и Пр.)Жертви на остта 16милиона
583
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руските жертви са между 37 и 50 милиона..Демек 3750 милиона. Колкото умряха от глад в Северна Кория. Виж, в процъфтяващ ***, таково нещо като глед - нема, вервайте, или не вервайте.Братия независими и високоефективни ***, губим инфо-войната! Давайте с тежката артилерия- по време на соца немаше банания!
582
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
725 ти виждам , много си чел,ми Хитлер с колко дивизии държа хамериканетата и англиканците на атлантическия бряг бе *** не забравяйте , че още има живи учасници във войната. Ти ,баща ти и *** сте били в ташаците на дедо ти. А тия книжки които си чел ги е писал тоя който писа ,че не е имало турско робство , а турско присъствие
581
14
 
23
 
! Отговори
морски преди 10 години
Слава на Русия,долу еврогейския хомосексуализъм!
580
6
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Кой според вас можем да наречем Победител No.1 над фашистка Германия:1. Народите от бившия СССР - тези на Русия, Украйна, Беларус,Казахстан, Армения и др. (+).2. Съюзниците (-). Ако считате "наравно" с тия от точка 1 -> пак (-).
579
15
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 721Ей, пренаписахте история и това е. Сега ще кажеш, че СССР се е борила против фашизма още от 1939 г., нали? Щото аз съм чел книжки, че СССР влиза във войната много по-късно срещу Хитлер, а в началото дори са били съюзници. Или това го пропускаш? Западът се бори 6 години с Хитлер и го изхвърли от Африка, Италия, отвсякъде. Тогава отвори и втория фронт. Ако не беше западът, Хитлер нямаше да държи 1/2 от армията си във Франция, а щеше да я хвърли цялата срещу Сталин.
578
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Втори Фронт Понятието "Втори фронт" се отнася за Западна Европа. Иначе Съюзниците са воювали на няколко фронта още от времето, когато Сталин е вдигал наздравици с Рибентроп. Битката за Англия, Северна Африка, подводната война в Атлантика, десанта в Сицилия и Италия, снабдяването на югославските и гръцките партизани и на Червената армия - всичко това е струвало даже повече, отколкото напъните на СССР на Източния фронт.
577
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДобринДобринчо прочети защо стана това още си с пух по устата
576
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България беше изтъргувана на Съветите по време на конференциите в Техеран и Ялта.
575
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетъли през това време руснаците вече беха на балканите, полша , унгария, беха освободили румъния. Е а *** от Англия и САЩ братята немци беха ги издавили в АТЛАНТИКА
574
9
 
14
 
! Отговори
SS преди 10 години
До Анонимен718"Благодарение на велика Русия" у нас цървулите взеха властта преди 70 години и още не я пускат...
573
15
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Вторият фронт се случи през 1944 г., защото трябваше да сес лучи през 1944 г. И защото съюзниците прекосяваха огромен Ламанш, срещу който чакаха десетки отбранителни нацистки оръдия. Това да не ти е равното поле при Москва и Курск? Освен това до 1942 г. съюзници нямаше, защото САЩ не беше официално във войната, а Англия се отбраняваше. След това до 1944 г. проблемът с немските подводници беше решен. Подготовката за десанта беше 5 месеца, но през Май не стана и затова го пуснаха през Юни. Капиш?
572
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Fashistite v konteinera! Da jivee velika Rusiq!Blagodarenie na neq vsichki dishame svobodno! A plateniq Volen Ibrikovski da vari na mainata si!
571
10
 
10
 
! Отговори
Добрин преди 10 години
Да... защо "победените" създадоха най-силната икономика, която тегли цяла Европа, а "победителите" все още набиват крак и стискат юмруци?

Спонсорирани публикации