ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение

Според КЗК са обявили необосновано високи цени за наем на мрежата си
Обновена: 13 май 2014 14:15 | 13 май 2014 11:20, Веселина Йорданова
28
ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение
Снимка: архив, БулФото

Трите електроразпределителни дружества са злоупотребили с господстващо положение според Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК предяви на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго - Про твърдения за нарушения, свързани със злоупотреби с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение.

Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни дружествата могат да изпратят становище по казуса.

Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение.

Става въпрос за възможността за разпространение на кабелната телевизия, интернет и телефония.

Електроразпределителната мрежа с ниско напрежение е собственост на съответното електроразпределително дружество и разходите за поддръжката са за сметка на приходите от основната дейност на дружеството – разпространение на електрическа енергия.

В същото време отдаването под наем на мрежата е допълнителна дейност за ЕРП-тата, така приходите от допълнителна дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, свързани с нея, постановяват от комисията.

При представянето на обосновките за цената за отдаване под наем обаче е видно, че трите дружества отчитат едни и същи разходи и за лицензионната, и за допълнителната дейност по отдаването под наем на мрежата си.

Това представлява необосновано натоварване на наемната цена и води до нейното увеличаване.

„Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронно съобщителните оператори и техните клиенти”, се казва в становището на регулатора.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: енергетикаКЗКЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По голяма глупост от тази измислена комисия едва ли можеше да излезе. Още преди години имаше наредби кабелите на операторите да се вкарат под земята, а не да висят по стълбовете.
23
2
 
7
 
! Отговори
ЗАпасен преди 9 години
Виктор Орбан заяви на монополистите от Е-Он в Унгария: Не унгарците ще се съобразяват с вас, а ВИЕ ще се съобразявате унгарците! След което ония тихомълком си събраха багажа и си тръгнаха. За последните две години цената на тока в Унгария е паднала с 30%!!! Това обаче го няма по "официалните" ни медии... Защо ли?
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по-бързо ги изгоним, толкова по-добре за нас.
21
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 9 години
Кви пет лева, бе! Стълбовете са си тяхни. Колкото си искат-толкова наем ще искат. На когото му е скъпо-да си монтира стълбове. Комунистите са опасно нагли!
20
4
 
4
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
До ВеселинАко взимаме по 500 евро заплата тогава тока няма да струва 21 стотинки а 1 лев за киловат часа ел.енергия.Така че изхода е един,чупим им главите с камъни,гоним ги от държавата както направиха Албания и държавата поема ЕРП-тата изцяло под свой контрол.
19
3
 
13
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
На ЕРП-тата докато не им счупим главите с камъни няма да се оправим.
18
2
 
14
 
! Отговори
До Веселин преди 9 години
Веселине ,нали точно тези от ЕРП-тата идват от там където хората взимат нормални заплати и имат нормален стандарт защо те не ни бъдат за пример. Визирам един случай с ЕВН които преди четири години уволниха 500 отчетника и ги прехвърлиха на друга частна компания с два пъти по ниска заплата,и на тях ли им трябват послушковци?Защото на мене такива "инвеститори"хич не ми трябват.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите продължават да мачкат бизнеса но когато Герб спечели изборите Бойко ще ги намачка тях. Само Герб още един мандат. Давай Бойко мачкай комунистите.
16
7
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Дами и господа,проблема според всички е в ЕРП тата,но според мене не е така.Ако взимаме заплати "нормални"поне 500 евра всеки,то тогава сметките няма да са големи ,но като ценово ще са същите....ПРОСТО ЗАПЛАТИТЕ В БГ СА УМИШЛЕНО НИСКИ ЗА ДА ИМАТ ПОСЛУШКОВЦИ.....ТОВА ИМ ТРЯБВА НА ПОЛИТИЦИТЕ,НЕ ХОРА СЪС САМОЧУВСТВИЕ ЗАДОВОЛЕНИ ОТ БИТОВИ НУЖДИ....
15
9
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Каква национализация ви гони, като държавата един кокошарник не може да управлява за енергийна компания да не говорим? Ако не започнете да мислите сами и децата и внуците ви ще са в БГ прехода.
14
3
 
15
 
! Отговори
КЗК преди 9 години
Ренационализацияи съд за провелите тази престъпна приватизация !!!
13
3
 
16
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Като минат изборите, ще се спре да се говори за ЕРП всичко ще си е по старому и цената на тока ще се вдигне.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализация и конфискация на ЕРП за да се спре грабежа.
11
3
 
8
 
! Отговори
До НАРОДА преди 9 години
Точно това чакам да видя за да мога да гласувам и да изпратя хора в европарламента които няма да прекланят глава пред евроглупостите а ще защитават нашия интерес.Но като първа точка сега трябва да се докажат тука като покажат на ЕРП-тата кой кара влака в България.
10
6
 
22
 
! Отговори
НАРОДА преди 9 години
Ако това правителство изгони тези крадливи ЕРП -та ще докаже че наистина мисли за НАРОДА и те ще бъдат преизбрани на следващите избори !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимай лицензиите вече бе! Сеееееееееч!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е ЕРП-тата да си ходят,останат ли ще има повишения на тока докато ни удушат напълно и изнесат всичките ни пари навънка под формата на бонуси,консултантски услуги и други сравнитело легални начини да ни оберат.
7
2
 
32
 
! Отговори
zeus преди 9 години
АЗ не съм доволен от ЧЕЗ и искам както имам право по закон да мина към друго разпределително дружество, става въпрос за територията на София. Могат ли КЗК и ДЕКВР да ми обяснят как мога да се възползвам от това си право? Не могат, понеже няма как, това е проблема при нас, просто не са създадени условия да има истинска конкуренция, всичко е само на хартия.
6
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДЕ НЕ МЪЛЧИ ,ЧЕ ОТ ДЕН НА ДЕН НИ ДУШАТ ТЕЗИ ЕРПта вън от държаватани , сасипахте народа
5
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трима психопати защитават чужди крадци - конекрадците в любимия ви САЩ >на бесилоЕРПтата=конекрадци

Спонсорирани публикации