Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз

Споразумението беше подписано от лидерите на Русия, Беларус и Казахстан
Обновена: 29 май 2014 15:35 | 29 май 2014 12:37, Елка Василева
347
Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз
Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС) трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики.

Документът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин в казахстанската столица Астана.

Руският президент каза, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати.

Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол, пише БТА.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.
 

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БъндиПак грешиш,нали знаеш кой точно морал крепи християнството ? Толерантността.Етническа,религиозна,сексуална няма значение.Можеш сам да помислиш,как християнският свят умело се грижи да се напълни с "Кончити" в близко бъдеще по цял свят.Специално папата,подкрепян от САЩ и производният и "ЕС" са видно подкрепящи гей правата и всякакви подобни извращения и вурстове.И да не излезеш с номера,че "Православната" вяра е по - различна.И тук поповете карат джипове и се чукат по манастирите,взаимно
155
4
 
21
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Айде бодрата смяна платени *** се появи. А Обама ако нямаше ядрено оръжие, къде щеше да е? Видяхме колко е за посмешище Путин, щом никой не посмя да го пипне с пръст. Защо не му наложиха на него санкции да ходи на сам на там? Наложиха на хубавата Наталия, ама нормално на запад има Кончита.
154
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казахстан - най-великата страна на света Всички други държави са управлявани от малки момичета,Казахстан е първа по износ на калий,Другите държави имат само на теория калий.Казахстан, дом на басейна Тиншейн Дълъг е тридесет метра и широк шест.Пречиствателната система е възхитителна.Премахва 80 процента от твърдите човешки отпадъци.Казахстан, Казахстан, ти си хубаво място.От равнините на Тарашек до северната ограда на еврейския град.Казахстан, приятел на всички без Узбекистан.
153
17
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До БъндиПУТИН E КОМУНИСТИЧЕСКИ *** КАТО ТЕБЕ И СИ ГО ЗНАЕШ :D
152
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска му се на Путин, но...много хляб има още да изяде, докато успее да се опълчи на Европа, Америка, Япония и азиатските тигри.Само с една газ и един петрол...не можеш да се перчиш.
151
17
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПУТИН С ВСЕКИ ДЕН СТАВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМО ПОСМЕШИЩЕ ЗА ПРЕД СВЕТА!!!!аКО ГО НЯМАШЕ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ТО ПУТИН ОТДАВНА ДА Е ЗАДМИНАЛ РОСЕНЧО ПО-МИЗЕРЛЪК!!!
150
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами вече минаха 15 от неговото управление. Къде е Русия през 1999, къде е през 2014?И къде е? Сериозно, къде е? Корупция, разхищения за милиарди, дрънкане на оръжие, патриотарство, шовинизъм и преследване на всеки, който мисли по-различно. Вярно, има какво да се разкаже.
149
4
 
9
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Прав си, няма Бог. Гледай си Кончита Вурст и си живей в безбожия.
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БъндиКакъв "Бог" бе ? Вие не съумявате ли да видите,че всеки един политик който твърди че се бори за запазването на "християнските" традиции,чисто и просто защитава еврейските интереси.Или май всички са забравили с какви корени е така нареченото "християнство",а именно чифутска секта завъдила се като за начало в древен Рим и след това плъзнала като чума по целият свят.Европа винаги е била езическа,това че някои хора не схващат колко е "дебела" играта на "избрания народ" е друго.
147
6
 
7
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ами вече минаха 15 от неговото управление. Къде е Русия през 1999, къде е през 2014? Един ден ще разказвам на внуците си за този човек.
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е гений. И за Хитлер така са казвали. Нека минат 10-20 години, пък ще видим.
145
7
 
19
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Путин е гений. Един ден историята ще го сложи в най-славните стаи на своята къща. Бог да пази Владимир Владимирович.
144
11
 
8
 
! Отговори
st преди 9 години
ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, путинеееееееееееееееееееееееееееееееееееее еххехехххехехехехехехехехехехехе
143
5
 
22
 
! Отговори
555 преди 9 години
Бъдещето е на ЕАИС и БРИКС колкото и да ви е тъжно господа поддръжници на ЕС и САЩ.
142
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не че оправдавам Запада,той така или иначе отдавна е прогнил и спасение няма .. но нека не забравяме,че Путин е просто от другата страна на еврейската монета.Хората които не смеят да си вземат живота в ръце,не смеят да си проправят път до свободата напук на държавата и всичките и закони,напук на съвременното общество .. то такива люде са обречени на вечното чакане - някой съюз,политик,партия,"радикално" движение да им оправят живота.Типично за нас българите,ако може всичко наготово да ни дойде.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
питам за последен пат, неккви новости: цивилизацион?
140
6
 
15
 
! Отговори
до Иван преди 9 години
Западът, който е 100 години пред Русия, напълни гащите от страх, когато Путин подрънка малко с оръжия по границата с Украйна. Та, толкова за великия Запад. Оказа се, че Русия е много по-подготвена за война от ЕС.
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рак червбенокрак е бедерас от бастилията! той се наименоаааше там- кирпидал. нищо ново! пари да педррумаима
138
7
 
18
 
! Отговори
до Иван преди 9 години
Пак ти казвам, тази пропаганда минаваше преди 20 години. Русия е в пъти по-напред в оръжейната и космическата индустрия, и донякъде в медицината, т.е. в най-важните области. Митовете за богатия и щастлив Запад минават само пред хора, които не са излизали от родното си село. Бил съм там, и съм наясно, че са роби на капитализма. Цял живот всичко им е на изплащане и бачкат като роби, и имат свръхпроизводсто. Ние имаме изгода от съюз с Русия, защото там наистина може да изнасяме стоки.
137
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беларус са почти толкова ценен член, колкото и самата Русия - тотален социален разпад и примитивизъм. Хватката е ясна, казаците поне са конкуренти на СССР в износа на горива, ако не можеш да ги пребориш ги привлечи и така правиш монопол. В икономически план делят нулата на две, другото е горивен монопол и гладна армия. Путин много се лъже, ако мисли, че държави като Индия, Китай и Виетнам ще го пожалят и ще го припознаят като лидер. Това е последния кух опит преди окончателния разпад на Русия.

Спонсорирани публикации