Бизнесът ще наема по-малко хора в края на годината

Само 13% от фирмите ще вземат нови кадри през последното тримесечие
Обновена: 9 сеп 2014 14:04 | 9 сеп 2014 09:54, Миглена Иванова
13
Бизнесът ще наема по-малко хора в края на годината
Снимка: Dnes.bg

Работодателите в България значително ще намалят темповете на наемане на персонал през последното тримесечие на годината, сочат резултатите от най-новото изследване на Менпауър за заетостта.

В сравнение с периода юли-септември прогнозите за наемане на персонал бележат значителен спад, но са сравнително стабилни на годишна база с нетна прогноза за заетостта от +3% - с 11 процентни пункта по-малко спрямо периода юли-септември и с 1 процентен пункт по-малко спрямо последните три месеца на миналата година. Голяма част от спада има сезонен характер, най-вече в хотелиерството и ресторантьорството, тъй като активният летен туристически сезон приключва.

От всички 750 работодатели, които са участвали в проучването, 13 на сто твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от октомври до края на декември, докато 10 на сто планират да намалят персонала си. Останалите възнамеряват да останат със същия персонал до края на годината, което сигнализира за общо ниво на стабилност на пазара на труда в България, посочват от компанията.

Най-активни в наемането на кадри са работодателите в региона на София, следвани от фирмите в Пловдив и Варна. В Русе и Бургас работодателите по-скоро се готвят да съкращават персонал през следващото тримесечие.

Най-оптимистично настроени в прогнозите си за наемане на нов персонал са по-големите компании, следвани от средните и малките. Нови кадри през последното тримесечие се очаква да се търсят най-вече в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти, транспорт, складове и комуникации.

„Въпреки спада в прогнозите във всички региони, плановете за наемане продължават да бъдат сравнително позитивни. През третото тримесечие се наблюдава раздвижване сред чуждестранните компании в България. Независимо от икономическите трудности, страната остава предпочитана дестинация за чужди инвестиции и позициониране на бизнес”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Интерес към България има и от чуждестранни компании, които възнамеряват да отварят нови заводи. Отделно Василева изтъква и действието на различни програми, които подпомагат заетостта.

„Оптимистично погледнато, България ще усвоява пари от Европейския съюз на стойност около 10 млрд. евро за период 2014 г. – 2020. Голяма част от тази сума ще помогне за борба с безработицата, като над 50 милиона евро ще бъдат вложени за борбата с младежката безработица и ще допринесат за висока конкурентоспособност. Проблемът за работодателите е, че не могат да намерят достатъчно квалифицирани кадри, а програми като тези дават възможност на младите безработни да успеят да натрупат професионален опит, който ще им послужи в намирането на подходяща работа", посочва Надя Василева.

Според нея не се обръща сериозно внимание на по-възрастното безработно население в работоспособна възраст, което допринася за проблемите с намиране на подходящите кадри от страна на компаниите.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
razboinikov преди 9 години
vsichko pod 1700 chisto si e zle za kudeto i da e v bg
7
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ako 3 mijavi firmi deto davat mizerni zaplati mu vikate biznes dobre ,xa,xa,xa
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то с напълно безплатен труд, заграбен първоначален капитал и неплащане на осигуровки, което те го представят на работника като норма 25г. как няма да сте на печалба.Те още на първото интервю ти обясняват, че като не ти плащат осигуровка е добре за тебе.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дойдат ли ГРОБ-арите,ще започнат масовите уволнения и фалити!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бизнесът ще наема по-малко хора в края на годината"Обяснимо е със заплатите и изискванията за квалификация, които дават. Обаче стига тия "бизнеса" са се правили на важни и да ми изкарват по новините, че имали пари и ние народа сме трябвало да ги търсин, за да им работим на минимална заплата. Като искате "квалифицирани" работници - вие бизнеса ще плащате достойна заплата. Мноо ваажни били. Щели да наемат по-малко работници. По-скоро работниците ще им се връзват на мизерната заплата по-малко.
3
3
 
9
 
! Отговори
a преди 9 години
До АнонименДосега беше много леко при олигарски нали, хора като вас заслужават фалирали банки, кражби и даже това, че не е забит един кол с домати им харесва!
2
20
 
3
 
! Отговори
секси сервитьорка преди 9 години
заплатата,ми е 1500+, нека ми е зле
1
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
По-голяма криза се задава от 2008-***.Обаче искам да чета на стъкмистиката цифрите,на политиците изказванията.Според стъкмистиката 25 годин БВП трябва да е по-голям от Японския,а икономиката ни да е по-обемна от китайската!!!

Спонсорирани публикации