Пътуване във времето със севернокорейските авиолинии

Как се лети със самолет на 57 години
14 окт 2014 21:00,
64

Стюардесите от полета. Снимка: Aram Pan

Безлюден салон, пусто летище, теглен на механичен кантар багаж – това са само част от фотографиите, направени от сингапуреца Арам Пан при пътуването му с националния превозвач на Северна Корея, пише "Дейли мейл".

Арам Пан получава безпрецедентен достъп до самолетите, използвани от авиолинията. Превозвачът е основан през 1950 г. като съвместен проект между Северна Корея и СССР. Самолетите са от съветската епоха. Днес пътуването със севернокорейския превозвач изглежда като пътуване във времето.

Пилотската кабина на Илюшин Ил-18, самолет от 1957 г., е твърде далеч от дигиталната епоха. Служителят, отговарящ за комуникацията на самолета със земята, седи не в пилотската кабина, а в салона на пътниците.

Служба, която оценява услугите на авиопревозвачите, е дала едва една звезда на севернокорейските авиолинии. През март 2006 г. поради опасения за безопасността на пътниците Европейският съюз забранява полетите на севернокорейските авиолинии до летища на територията на Съюза. През 2010 г. забраната е вдигната частично, но само с апарати ТУ-204с.

„В началото бях малко притеснен“, разказва Арам Пан. Излетял за Северна Корея от Куала Лумпур на 25 август т.г. чрез базирана във Великобритания фирма за екскурзии до Северна Корея.

От 11 до 20 септември той и групата, в която бил, пътували още 8 пъти.

Международното летище в Пхенян предстои да бъде реновирано. Заедно със сградата и помещенията предстои и модернизация на цялостния имидж на авиокомпанията.

„Стюардесите са учтиви и мили“, разказва Пан. В самолетите има и екрани, на които се прожектират севернокорейски драми и документални филми.

Арам Пан разказва, че е направил снимките, без изобщо да се крие. Цялата група от туристи снимала каквото пожелае и никой не им направил забележка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм летял на такъв самолет с българия еър. Не знам за какво са злобните коментари по адрес на корейските авиолиний след като нашите самолети са същите. Ама нали трябва да се плюе по корейците, а пък нас българите само за това ни бива.
43
10
 
10
 
! Отговори
BG преди 9 години
50 няма какво да се чудиш - просто КУМОНИСТИ И РУСОФИЛИ - тия хора просто нямат мозък (в буквалния смисъл) ! !!!То само това да е, тръгни по селата да видиш "чудеса на природата" - *** носещи фланелки с лика на Сталин и Ленин, възхваляващи комунизма до небето - как от пиле мляко имало по магазините, какви хубави коли сме карали, как ходели всяко лято на почивка с прекрасни !!! условия за летуване, какъв висок жизнен стандарт сме имали ...
42
8
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
До ПЪТНИКАми, бегом към С.Корея като толкова си мислиш, че е хубаво там.Бягай...ама бързо. Ще си ядеш произведен собствено магданоз...ноо...веднъж в месеца...ще имаш мобилен телефон...ноо...само на снимка...ТВ ще гледаш...само политическа пропаганда. И-нет може и да не ти разрешат...ноо...те са страхоотно по-добре от нас...Подобен селски коментар можеш да го споделяш вечер в селската кръчма.
41
2
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
Подкрепям напълно мнението ти, колега.УНСС е една клоака пълна с комунисти и ""специалисти" като Петър Димитров, Орешарски, Чобанов и др.Преди години реших да записвам магистратура и се двоумих между УНСС и НБУ. Избрах НБУ.Мога да кажа, че е класи..класи над УНСС.Но...някои хора все още си мислят, че като кажат УНСС и все едно са завършили Кеймбридж.
40
4
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Просълзих се! Кажете ми има ли някакъв начин да изпратя празни тенекиени кутиики от Кока-Кола и празни кутии от цигари"Марлборо" на непознати севернокорейски другари. Имате ли информация дали законът там предвижда каторга за притежаването на обелки от италианско шоколадово яйце?
39
5
 
6
 
! Отговори
GMC преди 9 години
Ил18 както и цялото гражданско самолетостроене на СССР е базирано на решения, дизайни и концепции, копирани от американски и европейски производители.Япония също копира, но довежда копираните продуктите до техническо съвършенство - нещо което руснаците не успяват поради вродената си неприязън към ред и дисциплина (съчетана с употреба на водка).
38
3
 
10
 
! Отговори
GMC преди 9 години
Като чета някои от коментарите се чудя да плача ли, да се смея ли...Как може да има хора, които хвалят една страна като С.Корея където официално има ГЛАД и НЕДОХРАНВАНЕ в размери, които карат всяка година ООН и Китай им пращат храна.Сравнете само жизнения статндарт на Южна Корея и Северна Корея.Сравнете какво произвежда Южна Корея (Самсунг, Хюндай, Киа, ЛГ и т.н.) и какво произвежда С.Корея (бомби).Ил18 бил хубав самолет. Да, навремето си е бил. Само че тези хора още живеят в 1960.
37
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 48.Ти учил ли с в НБУ за да даваш мнение. Мога да ти кажа че качеството там е няколко класи над УНСС, Техническия и Софийския в специалностите които имат. Може да говориш с преподавателите по всяко време, имаш страшно много материали на твое разположение.
36
0
 
14
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Това, което се вижда на снимка 15 не е "салонът за багаж на Ил18", а десантен или карго отсек на много по-голям самолет.
35
3
 
5
 
! Отговори
Az преди 9 години
Hubavo de,che sa stari -stari sa.Ama nqkoj obyrna li vnimanie na qdeneto.Ne e tochno kato thyrdite studeni "sandvichi",koito se servirat,naprimer v evropejskite poleti.
34
22
 
36
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 9 години
Соросоидчета, тази статия трябва да се именува "Присмял се щърбел на хърбел"! С какво сме по-добре от тях? Тях ги командва един диктатор, нас ни командват много, задокеански и европейски! Ние не произвеждаме нищо, дори магданоза ни е вносен, те произвеждат дори ракети и атомни бомби! Тяхното образование и наука са на високо ниво, за това говори това което произвеждат! Нашето, като на НБУ, "помия"! Те сигурно бедно се хранят, но не ядат отровите и *** на "демократичния"свят! Та?
33
5
 
15
 
! Отговори
до 45 БГ преди 9 години
Прав е корейският професор!Нашите червени кратунковци носят антропологичните белези на шебеците.
32
12
 
26
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Кой да го съобщи бе, ***?У нас, когато гръмна руският атомен самовар някой съобщи ли? Хората ЛАПАХА марули и радиация и махаха на правешкият каскет!А на червените тикви дори водата им внасяха от Швеицария!
31
10
 
18
 
! Отговори
BG преди 9 години
УРА "ДА ЖИВЕЕЕ" КОМУНИЗМА :))))))РУСОФИЛИТЕ - БЕГОМ МАРШ КЪМ РОДНАТА КОРЕЯ !!! Шегата на страна, гледах видео в което един от тяхните професори, разпалено обяснаваше че българите сме произлезли от .... корейците и Корея е нашата прародина :))))
30
18
 
50
 
! Отговори
Жалко за нас преди 9 години
Арам Пан е снимал без да го контролират. Самолетите на КНДР са на 57 години, но до сега няма съобщения някой от тях да да паднал в Океана, в Украйна и къде ли не. Тези бедни хора в КНДР имат ядрена държава. Ние като член на ЕС и домати не можем да си произведем. Силни сме на тиквите.
29
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички другари, които са във възторг, да си купуват еднопосочен билет и да отиват в неземния Рай.
28
4
 
44
 
! Отговори
ТЬС преди 9 години
Някой беше писъл по повод храната от снимката.....е можете да бъдете сигурни че тя е по-добра от тази на България еър.....На българския борд дават сандвич-отрязана франзела с воняща шунка и кисели краставички--като тя където ги продават по автогарите.Ужасни са.Летя постоянно и ви казвам че кетъринга на Б.Еър е най смешния и ужасен който съм виждал.НЕ защитавам с.корейците,но и ния сме на много ниско ниво......
27
2
 
3
 
! Отговори
ева преди 9 години
98ма от Дубай за България летях с такава бръкма ,че цял месец не можах да си оправя обривите...може би беше самолет от Втората световна !
26
2
 
5
 
! Отговори
бравус преди 9 години
Другари, много сериозно се замислям да направя едно пътешествие до братска Корея. ... Приятелите от бг.тудей да вземат да организират нещо за пролетта - желаещи няма да липсват
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това меню, мога да повърна отгоре му и да им го върна по-пълно. Но това е във всяка една азиатска компания и много по-зле с китайските.