Европа няма да мръзне през зимата

Страни като България ще имат достатъчно газ, заяви Йотингер
Обновена: 31 окт 2014 14:07 | 31 окт 2014 07:24, Александър Попов
84
Европа няма да мръзне през зимата
Снимка: Reuters

Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, заяви Барозу, след като трите страни в преговорите подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна, предаде ТАСС.

Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, посочва Франс прес. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, допълва агенцията.

Подписаните документи са споразумението за доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания Газпром и украинската газова компания Нафтогаз Украйна. Това допълнително споразумение беше парафирано от шефовете на двете компании Алексей Милер и Андрий Коболев, допълва Франс прес.

След церемонията по подписването на документите Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки, предаде ТАСС. Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия и определи споразумението като много важно, допълва ТАСС.

"Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", подчерта Барозу, цитиран от Франс прес. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет, посочва Франс прес.

Гюнтер Йотингер посочи, че споразумението за доставките касае периода до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4,6 милиарда долара, предаде Франс прес. То включва плащането на газовия дълг на Украйна на Русия (3,1 милиарда долара) и на доставките на газ до края на март - 1,5 милиарда долара. Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, добави Йотингер, цитиран от Франс прес и ТАСС. Той увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, посочва Франс прес.

Йотингер добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ, предаде ТАСС. Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят, чийто мандат изтича днес, предаде ТАСС.

Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС. Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ, предаде ТАСС.

Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.

"Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер.

Той добави, че Украйна и Нафтогаз ще заплатят в близко време 1,6 милиарда долара на Русия за природния газ, предаде ТАСС. Общата стойност на средствата за погасяване на украинския газов дълг, които ще бъдат изплатени до края на годината са в размер на 3,1 милиарда долара, посочи Йотингер, цитиран от ТАСС.

Според ДПА, която също цитира Йотингер, обаче в близките дни Украйна ще плати на Русия 1,45 милиарда долара за закъснели плащания за газ и така ще бъдат подновени газовите доставки. До края на годината Украйна се е съгласила да изплати и още 1,65 милиарда долара по закъснели плащания, допълва ДПА. Йотингер определи тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови, предаде ТАСС.

Във връзка с подписаното споразумение руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.

Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Русия за
ноемврийските и декемврийските доставки и този транш ще е в размер на 1,451 милиарда долара, предаде ТАСС. Новак каза, че възобновяването на доставките от Русия за Украйна ще започне веднага като се получи този първи транш, допълва ТАСС. Той поясни, че правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.

За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, добави Продан, цитиран от ТАСС.

Алексей Милер пък заяви, че цената на природния газ за Украйна в първото тримесечие на 2015 г. ще се определя от условията на пазара, предаде ТАСС.

Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5,3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че Газпром през пролетта е продавал газ на Нафтогаз по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.

До края на годината Нафтогаз смята за закупи от Газпром 4 милиарда кубични метра газ.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: УкрайнаРусияЕСгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** Йотингер как ще гарантира, че укрите няма да крадат газ? Айде у лево. Аман от *** чиновници.
38
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Значи ЩЕ СЕ СРИНЕ ВСЕМИРА! Путин е болен от рак.......ха..ха
37
4
 
25
 
! Отговори
Сургут преди 9 години
До ДО СУРГУТТочно в Сибир съм....така любимия на *** Сибир.А Сургут е град малко по-голям от Пловдив.И щом ти пиша,значи даже имаме ип интернет бе ...представяш ли си....А за икономиката не се грижи,докато има в Сибир нефт,газ,злато,диаманти,уран,въглища,платина,титании и т.н. икономиката ще върви нагоре...Ти му мисли как ще я караш занапред с евро-ценностите и новите" творения" като Кончита.....
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фотото е от рекламата на Кръстника 4
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брей А така ,имало все още хора с не промити мозъци. Разбира се , че имаме нужда от Русия и трябва да поддържаме нормални отношения с нея. Целия свят вижда , че където се намеси сащ , после с години няма оправия , а само проблеми. сащ са държава , която винаги ще търси враг , за да оправдае военно-промишления си комплекс и заграбването на природните богатства на всички страни по света . Единствено Русия и Китай няма как да ограби , много повече са и няма да го допуснат.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до ЗНАЧИ, ОКЕ то се вижда какво ти е дереджето по писанията ти. А всички бивши комунисти сега се пишат демократи.
33
2
 
10
 
! Отговори
Сургут преди 9 години
До АЛОУХааххаа какъв олигарх бе....олигарсите си правят писти във своите владения бе ***....Занимавам се с кръчми,и съм в Русия,защото пари се правят в развиваща се икономика-това го запомни!!!!!
32
14
 
3
 
! Отговори
! преди 9 години
На Русия и трябват долари,че Путин рака на запад ще го лекува .Там рублите не вървят даже в тоалетната.А и за мавзолей може да им потрябват.
31
2
 
16
 
! Отговори
Кажи бе БУТ(Д)АЛО преди 9 години
До АЛОУе нали и ти си патриот защо защитаваш сащ ? От Русия лошо не съм видял , изкупуваха ни никому ненужната ни продукция и др, даваха ни без пари суровини . От сащ ни пратиха негодна царевица (някъде 90 92г.) и ГМО храни , ликвидираха ни производството ? Е къде сме по-добре според теб ?
30
1
 
12
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Честито горди европейци. Сега ще ви се наложи да хрантутите 40 милиона. На всеки средноинтелигентен човек е ясно, украйна няма да плати. Ще плащат европейците, в това число и ние.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе то газ, газ, ама и мерцедеси трябват. кво да я правят тая газ, да я пият ли. да си я складират у Русия ли, кво печелят. те имат интерес да си продават газта на Европа. какво ще спечелят да държат Европа на студено. само може да стане конфликт с непредвидими последици от който никой няма да е победител.
28
1
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Статията ,не е достатачно информативна ,руснаците намаляват с 100 долара цената на газта от 485 до 378 до НГ ,а след това пада на 365 до март ,но за сметка на таксите по търбите ,а от април се връща цената на 485 долара , остава си условието плати -получи ,а има някакъв слух ,че Прошенко е готов да паризнае Крим за руски в отовор на намаляване на ценатата на газ .
27
1
 
4
 
! Отговори
neno преди 9 години
До ТВА,ЧЕ E то Украйна няма откъде да вземе пари,че да си плати газта Значи ,че МВФ(дефакто ЕС ) ще плати милиардите ,който дължи Украйна Инак да спомена,че към Киев има масова емиграция на ............... плъхове А знаете къде има най-много плъхове Значи Киев е бунището на Украйна и затова плъховете отиват там Айде още една добра новина за жителите на Киев
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвайте, че няма да стоите на тъмно и студено или го предпочитате пред това да се дава някой долар отгоре? Политическите ви пристрастия няма да ви сгреят през зимата.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста хитро от страна на Русия връщат им дълга до март има газ а след това.....
24
1
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
еми почнал да го предлага на Китай, Бряг на слоновата кост, и т.н.
23
1
 
8
 
! Отговори
Циганин (дано греша) преди 9 години
А дано не мръзне Европа през зимата , щото има някои нюанси около това спрозомение . Киев трябва да плати -днес -утре 1.45 милиарда долара (а тези пари командва Яценюк който е марионетка на САЩ) , а също Украйна не е показала документ ,че притежава 4 милиарда долара които са нужни за заплащане на 3.1 милиарда и предоплащане на газта , а руснаците са повярвали на Йотенгер и ко на думата им ,че няма да имат проблеми -МВФ и ЕС ЩЕ ПЛАТЯТ НА ДАМАТА ВЕЧЕРЯТА . Ще видим какво ще излезе от тази сага .
22
3
 
15
 
! Отговори
Сургут преди 9 години
До АЛОУ--Живея в РФ от 4 години и мога да ти кажа че тук на никой НЕ му пука какъв е курса.Цените са си същите,магазините са пълни и си живеем спокойно и добре.За Нова година съм си платил вече да ходя на ски в Аспен за 15 дена...разликата от курса ми излезе 40 евро..е и ....това пар ли са...А вие докато вярвате на промивките,няма да осъзнавате как живеем тук.Бъди здрав.
21
2
 
9
 
! Отговори
neno преди 9 години
До Красная бабичка Ахахахаха,има клякане не е от Газпром ЕС се нави да плаща газа на Украйна,което значи милиарди,само да топлят 35 млн. готованковци Русия се показаха като истински капиталисти,не ги интересува кой ще плати а да се плати Сега чакаме обяснения от Брюкселските зелки,как трябвало ЕС да си дава парите на вятъра в Украйна Нищо чудно че Камерън не иска да дава 2.1 млрд евро,да не е луд да топли украински хохли
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
снимката казва много

Спонсорирани публикации