Британско издателство забрани прасетата в книгите си

Мярката цели религиозна коректност спрямо религиозни общности
14 яну 2015 13:38,
68
Британско издателство забрани прасетата в книгите си
Снимка: Reuters, архив

Издателството на университета в Оксфорд забрани споменаването на прасета или колбаси в своите детски книжки, съобщава „Дейли мейл“. Причината за забраната е страхът да не се засегнат религиозни общности.

Странната мярка очевидно цели религиозна коректност спрямо еврейската и мюсюлманската общност.

След забраната веднага се повдигна въпросът за свободата на словото. Рестрикцията веднага беше заклеймена като „безсмислена политическа коректност“.

Телевизионният водещ Джим Ноти, чиято жена е автор на книжки, показа в ефир писмо от издателството до жена му, в което се посочва, че е забранено използването на „прасета, колбаси или друго нещо, което може да бъде възприето като свинско“. „Ако един уважаван издател забрани в книгите си споменаването на прасета, защото някой може да се обиди, би било нелепо. Това трябва да е шега“, заяви Ноти.

Депутатът Халид Махмуд, който е мюсюлманин, се съгласи с водещия и заяви, че забраната е нелепа.

От оксфордското издателство посочиха, че забраната е наложена, за да може образователните книги да достигнат до възможно най-много хора. По думите на говорителя на издателството техните книги се продават в над 150 държави и затова трябва да се отчетат културните различия и чувствителност.

„Не думите, а контекстът може да бъде обиден“, заяви пък депутатът Филип Дейвис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ангола забрани исляма заради насилието, което генерира. След нечовешките престъпления на мюсюлманите в Африка, които остават ненаказани и даже се радват на покровителството на американската администрация, Ангола първа в света забрани исляма като официално вероизповедание и започна да събаря джамиите в страната.Във все повече страни хората подхвърлят прасета на терена на строежите на нови джамии.
32
1
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
И тия се побъркаха.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това издателство, или яко се бъзика, или съвсем изтрещяха всички. новината ме накара да се смея, ама хич не е смешно. :)))))))))))))
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23ma pa tamun 6te ima6 njakolko zeni.. i to bez da se zupiat 4e si bil s druga.. ma ima wrutka.. 4e triabwa da se zeni6 za wsjaka.. lolpo dobre swobodata i da si otskokwam ot wreme na wreme, otkolkoto da triabwa da izdurzam harema ...
29
0
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До Монархистto kato gledam, lo6o za McDonaldsa... Ma do kolkoto znam samo indiiskite krawi sa swe6tenni.. za towa w india McDonalds burgeri se prawiat ot tele6ko ot pakistan..
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да забранят и трите прасенца...***.
27
0
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Без да сме мисюлмани или евреи, на практика става такива като се задължаваме да спазваме техните правила. И защо по дяволите те да са привилигировани спрямо нас? Утре ще започнат да се обиждат, че жена ми не ходи забулена и те се надървяли като я видят.... Струва ми се, че тук вече се прекрачва границата на толерантността.
26
1
 
6
 
! Отговори
живков преди 9 години
Ние във България задължаваме мюсюлманите във училищата да яадат Свинско Месо. ..Алоооо Европа. ..
25
0
 
24
 
! Отговори
Късия Разказ преди 9 години
Вълкът: Селям Алейкум!Трите прасета: Ох, слава богу!
24
1
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
То по тая логика трябва да забранят споменаването и на кравите, щото индийците ги смятат за свещени животни.Наистина тоя свят не върви на добре. Не върви на добре.
23
1
 
14
 
! Отговори
Прасчо преди 9 години
- Мамка му, Мечо Пух!
22
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Да вземат и свинското да откажат от страх тъпанарите
21
0
 
33
 
! Отговори
Прохор преди 9 години
Да разбираме ли ,че Англия вече е официално ислямска страна ?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези се женят близки роднини!
19
0
 
3
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
o6te malko i 6te iskat i da si smenim religiata ili ako sme ateisti da priemem isliama 4e da sme religiozno korektni???!??!?!?! malko prostotiata uspjawa da izbiwa na tupitia.. Mi pa njama da kopuwam ot nowite kni6ki, mi 6a tursia ot starite, kadeto ima wse pak prasenza..
18
0
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
А спомвнаването на крави за индусите....А слънцето за потомците на инките?Егати и ненормалната работа.А иначе не гпи обвинявам че се женят за мюсюлмански момичета.Че то по-бесни *** от британкоте няма......
17
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Не разбирам, ами че там има много индийци, нещо за кравите да ограничат. Или те не се обиждат чак толкова много? А вегетарианците как ли се чустват горките? Що тъй само една група е силно засегната, а между другото това че на всичкия глад отказват да ядат определено месо, щот им го казали свише, за мен е основен довод да не ги уважавам!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така, забранете и Прасчо, и Мечо Пух.Следващата стъпка е да се забранят късите поли, деколтетата,кръстовете, църквите,честването на Коледа, употребата на алкохол, да се легализира многоженството, за да не дразните драгите си гости.Толерастията и либерастията ще погубят Европа и християнстовто.
15
0
 
11
 
! Отговори
void преди 9 години
Искам да ги видя как ще публикуват "Трите прасенца"...
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е простичко, сега спират да купуват книжките на това обрязано издателство, и то само след месец е фалирало, и вече няма забрани, няма нищо!!! Ако с всички започнем да действаме така, за няколко месеца нещата ще си дойдат на мястото, и няма ние тях да ги слушаме, а те нас!

Спонсорирани публикации