ЕК повиши очакванията си за ръст на икономиката ни

Растеж от 0,8% за 2015 г. прогнозира Еврокомисията
Обновена: 5 фев 2015 14:14 | 5 фев 2015 14:10, Миглена Иванова
24
ЕК повиши очакванията си за ръст на икономиката ни
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия (ЕК) повиши леко очакванията си за ръста на българската икономика през 2014 г. и 2015 г., показва зимната икономическа прогноза на Комисията, публикувана днес.

За 2014 г. Брюксел прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се разшири с 1,4%, докато предишната прогноза беше за ръст от 1,2%. За тази година се очаква икономически растеж от 0,8%, колкото е и заложеният от Министерството на финансите в бюджета, а предишната прогноза беше за ръст от 0,6%.

За 2016 г. Еврокомисията очаква БВП на България да отбележи увеличение с 1%.

Прогнозата на ЕК за българската икономика съвпада с прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която наскоро силно занижи очакванията си за растежа през 2015 г. - от 2% до 0,8%.

Еврокомисията смята, че България ще остане в дефлация и тази година, макар че спадът на потребителските цени ще се забави. Прогнозата е за спад на потребителските цени от 0,5% спрямо понижение от 1,6% за 2014 г. За сравнение, в есенната си прогноза ЕК залагаше инфлация от 0,4% през тази година и дефлация от 1,4% за 2014 г.

По-добри са обаче прогнозите на Брюксел за безработицата в страната. За тази година се очаква нивото й да спадне до 10,9% от 11,7% през 2014 г. Тенденцията на плавен спад на безработицата ще продължи и през 2016 г., когато тя ще достигне 10,4%. В есенната си прогноза ЕК очакваше безработицата през тази година да намалее до 11,4% от 12% през 2014 г., а през 2016 г. да достигне 11%.

Занижени са и прогнозите за бюджетния дефицит. Според Брюксел дупката в хазната през тази година ще се свие до 3% от БВП, в наложените от европейските правила рамки. За 2014 г. се очаква дефицитът да е 3,4%, като до 2016 г. той се предвижда да спадне плавно до 2,9%. Предишната прогноза беше за дефицит от 3,6% от БВП за 2014 г. и 3,7% за 2015 г.

ЕК обаче очаква публичният дълг на България да нараства малко по-бързо в сравнение с есенната прогноза. За 2014 г. нивото на дълга рязко скача до 27% от БВП, като през тази година ще се увеличи до 27,8%, а през 2016 г. - до 30,3%.

Основните опасения за икономическия растеж и перспективите пред България са свързани с вътрешното търсене и по-точно – инвестициите и частното потребление, посочват от ЕК в доклада за страната. Влошеното доверие във вътрешния банков сектор се очаква да продължи да тежи на вътрешното търсене през 2015 г., посочват от Брюксел.

Частното потребление ще се забави заради очаквания по-слаб растеж на разполагаемия доход, посочва се още в доклада. Все пак известна подкрепа за потреблението оказват по-ниските цени на горивата, както и стабилизирането на пазара на труда, макар и подобрението да е все още в ограничени мащаби.

Икономиката на ЕС

За първи път от финансовата криза през 2008-2009 г. се очаква всички икономики от ЕС да отбележат растеж през тази година, посочва Комисията в доклада си. В течение на годината се очаква икономическата активност да отбележи по-слабо повишение и да ускори растежа си през 2016 г.

ЕК прогнозира, че БВП на ЕС като цяло ще се разшири с 1,7% през тази година, а на еврозоната – с 1,3%. За 2016 г. се очаква растежът да се ускори до съответно 2,1% и 1,9% заради по-силното вътрешно и външно търсене, гъвкавата парична политика, като цяло неутралната фискална позиция, както и очакваното въздействие от реформите, посочва се в доклада.

Еврокомисията предупреждава обаче, че перспективите пред растежа на ЕС са ограничени заради слабата инвестиционна среда и високата безработица. От есента насам има обаче няколко фактора, които подобряват ситуацията в известен смисъл – спадащите цени на петрола, обезценката на еврото и количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Като цяло несигурността се засилва. Рисковете пред икономиката се увеличават заради геополитическото напрежение, възможността за волатилност на финансовите пазари в контекста на очакваното повишение на лихвите в САЩ и незавършените структурни реформи“, се подчертава в доклада. „Продължаващият период на много ниска и отрицателна инфлация също ще е определящ за перспективите пред растежа“, посочва ЕК.

Ще продължи и тенденцията за понижение на потребителските цени на фона на поевтиняващия петрол. Оттласкване на потребителските цени се очаква след средата на годината. Според прогнозата през тази година инфлацията в ЕС ще достигне средно 0,2%, като ще се ускори до 1,4% през 2016 г. За еврозоната се очаква спад на потребителските цени от 0,1% през тази година, но ръст от 1,3% през 2016 г.

Безработицата също ще продължи плавно да се понижава. През тази година се очаква спад на безработицата в ЕС до 9,8%, а в еврозоната – до 11,2%. ЕК прогнозира и плавно понижение на бюджетния дефицит.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ЕКикономически растеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
под "прости и некултурни" във финансово определение разбирай - алчни и крадливи ;)
18
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Нали не мислите ,че само за нас е измислен борда и в други страни не е имало бордове ? Борода е ефективен за 2-3 годин докато спре хиперинфлацият ,след това е камък -котва на икономиката ни .Борда е донесел положителен резултат само в една страна , но . . Прости и н"некултурни" (не разбирам какво общо културата има при борда ,но ) сме щото тъй им изнася на овчарите ни, държат стадото в "обора " 17години и приказказват им на овЦЕТЕ "как е лошо навън и вълците ще ги изядат ВЪЛЦИТЕ" и овцете вярват
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако падне борда, с държавата е свършено за по-малко от година. Борда беше единственето нещо, което ни спаси при фалита на КТБ и новите заеми на държавата. ДА, явява се таван на икономиката, НО ние така или иначе сме под дъното, така че има поле за развитие преди РЕАЛНО да говорим за сваляне на борда! Ама сме прости и некултурни във финансово отношение като държава.
16
1
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е , не е чак толкова мрачно както го описваш , но ще е трудно ,ще има фалити ,ще има инфлация , ще има банкрути ...., но ще се очисти икономиката ни от всякави *** и ще има след 2-3-4 години ще започнат положителени резулатати ,а не като сега - икономиката ни е на "изкуствено дишане " и това продължава 17 години -народ унищя ,избяга 2 милиона ,безработица ,разруха , обезлюди се страната ни ... Не е толкова страшно ако се свали борда -поетапно 2015 в граници 2-5 лева 2016 от 5-10 лева ...
15
1
 
4
 
! Отговори
512 преди 9 години
И как така 1.4% растеж при управлението на Орешарски. Не може да бъде при толкова протести, бойкоти, окупации, колапс на държавата според "титана" Борисов, който не ходеше на работа. Сега при това спокойствие, компетентни министри, управление на ГЕРБ, медии, които възхваляват "големите успехи" и бъдещи строежи ръст само от 0.8%.
14
5
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Няколко червени домата пак са написали глупости. От завист е, нали, да ва *** в нещастниците?
13
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Добре се теглят всеки месец заеми,ако идеята е парите да се откраднат веднага,какво ще се промени?
12
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако ръста не се появи?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 7С валутен борд ни чака хипердефлация, огромен външен дълг и банкови фалити.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е финасовия лъв на Балканите.Ура,ураа,урааа!
9
3
 
9
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Пак някакви растежи ,икономики , цифри , проценти , БВП - та и прочее лакърдий , а заплатите си седят по 400 лв . , пенсиите по 200 лв . , никой не протестира за достоен живот и т.н .
8
0
 
7
 
! Отговори
BG.FINANZ BG преди 9 години
Трябва да "отвържим" курса на лева спрямо еврото.Българската Народна Банка да скочи от валутния борд за да сринем еврото и защитим българската икономика от сериозни щети.Прочети още на: dnes.bg/business/2015/02/05/dylgovete-na-bylgariia-nabybnaha-s-nad-4-mlrd-evro-za-godina.253556
7
4
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Тези пак пускат лозунги за растежа ни на БВП , като комунистите преди пускаха" лозунги " с преизпълненинето на петилетката -разлика никаква .Икономика няма да имаме докато имаме валутен борд -това е табу и не се говори за това нито по ТВ ,НИТО ВЕСТНИЦИ СЕ ПИШЕ ,НИТО ЕЛ САЙТОВЕ -а ЗАЩО -Е ОСТАВЯМ НА Вас да мислите !?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ни дават още кредити докато си мислят че ще сме полигон за атаки срещу Русия.Като разберат че тая няма да я бъде ще спрат кредите и всичко.Иначе икономика отдавна нямаме.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брате Бойко, научавам се че си изтеглил 8 милиарда кредит, е аз като един от 7 милиона граждани търся своя дял а именно преведи ми моля те 1250 лева. После за да ги връщам. Инече олигарсите, в които ще отидат тия 1250 лева да ми връщат кредита ТИ.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност не сметнах правилно, не сто милиарда заем, а един трилион ни трябва да задоволим олигархията, включително тази която протестираше слещу брат си Делян. И да направим добра икономическа година.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя инфлацията е по-висока от очаквания растеж - демек потъваме....ама за тая година малко по-бавно
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8 милиарда кредит - ръст под процент. Боко, Боко, Боко...Не сме имали по-добри управници в 1300 годишната ни история. Китай има 10% ръст без заеми. Значи за да направим и ние 10% ръст ни трябват заеми от точно 100 милиарда. Да имат олигарсите за харчлък, и венцеславене, и останалото да направи растежа.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалит на Гърция ще повлече България където е 15-20 % от износа и 40 % от банковата система.