"Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж"

Ислямисти отправиха заплахи за нови атентати
Обновена: 16 фев 2015 14:20 | 16 фев 2015 09:11, Елка Василева
33
"Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж"
Снимка: Reuters

Нови заплахи за терористични актове в Белгия и Франция бяха отправени от ислямисти. Двама бойци от Ислямска държава заплашиха държавите, в които се говори френски език, с нови атентати. Заканите бяха разпространени във видео клип, за който съобщи фламандския телевизионен канал VTM.

Видеото с продължителност 2.30 минути показва двама младежи, седнали до знамето на Ислямска държава. Единият от тях казва на френски с белгийски акцент, че ще се върнат в Брюксел и Париж с коли-бомби и призовава други мюсюлмани да се присъединят към него.

Още по темата

Двамата джихадисти показват автомати, гранати и голям нож. Младежът, който не говори, прилича на 23-годишния Редван Хаджауи от белгийския град Вервие. Това е градът, където преди месец белгийската полиция разби терористична група, подготвяла убийствата на белгийски полицаи. Оттогава в няколко белгийски града по улиците бяха разположени въоръжени войници.

Младежът е белгиец от марокански произход. Заминал е за Сирия миналата година. Бил е помощник в кухня, но попаднал под влиянието на ислямисти и се радикализирал. Започнал да прекарва много време в джамията, а на хората около него започнал много да говори за свещената война джихад. През 2014 г. казал, че отива на ваканция в Мароко при роднините си, но всъщност заминал за Турция и оттам преминал в Сирия. След полицейската операция във Вервие погрешно се смяташе, че той е една от жертвите на полицията.

Във видео клипа младежът, който говори, казва на френски: “Видяхте какво можем. И това е само началото. Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж”.

Чуждестранните бойци – европейски граждани, които се бият на страната на Ислямска държава, са голям проблем за западните власти. Тези, които се връщат на Запад, обикновено са заплаха за обществото заради радикалните си виждания. Белгия е страната от Европейския съюз с най-много чуждестранни бойци като процент от населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До до 6Естествено,че не трябва да се обиждат малцинствата,а да не се допускат!Щото станат ли мнозинство....всичко свършва!
7
15
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Абе задунайски кратун, като обиждаш малцинствата да не получаваш по-голяма сигурност!?
6
1
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Никога няма да забравя как през 90-те ни тормозеха с визите за Западна Европа!И то за да те пуснат да купиш някой таралясник!За работа да не говорим-много трудно.А се оказва,че за всичката азиатско-африканска *** вратите са били широко отворени!Бих казал-хак им е,ако не беше толкова страшно!
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде брюкселски кратуни--какво стана с интегрирането бе....сакън,да не обидим малцинствата..а....А в последните 5 години само във Франция,джамиите са станали 2 000......честито на либералите и мерси ви за евро-атлантическите ви ценности....
4
2
 
26
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Затова ли НАТО мести танкове в България - да са на по-сигурно място, за да не ги запалят ислямистите в Брюксел :))
3
0
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Това което сам си направиш, никой неможе да ти го направи!" Запада за пореден път доказа колко е права пословицата. Понеже упорито продължават да не си го признават, ще берат още ядове.
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж"Познат ми е този израз. По времето на Т. Живков, когато българските турци са се изселвали за Турция, са се заканвали пред вече бившите им колеги и съседи, че ще се връщат с танкове и оръжия. Явно отмъстителността им е в кръвта на мюсюлманите. Нещо не се доверяват на бога си за тая работа.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
problem na es sa rumania i balgaria--eto vi sega rezultata