Банковата тайна крие какви пари имат държавните фирми в КТБ

Данните засега са само, че 65 фирми държали общо 248 млн. лева в банката
Обновена: 3 апр 2015 14:16 | 3 апр 2015 13:52,
5
Банковата тайна крие какви пари имат държавните фирми в КТБ
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Детайлна информация за това коя държавна фирма колко пари е държала на депозит в КТБ не може да бъде оповестена публично заради наличието на банкова тайна. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в рамките на днешния парламентарен контрол.

Питането беше отправено от Мартин Димитров от Реформаторския блок относно размера на средствата в КТБ на всяко отделно държавно дружество. Димитров посочи, че става въпрос за държавни пари и затова трябва да се оповести публично всяка фирма колко пари е държала в КТБ и при каква лихва.

Той допълни въпроса си с това, че имал информация, че държавни пари са държани в банката на по-ниска лихва, отколкото парите, вложени от частни компании.

Дончев обясни, че детайлна информация за сметките на отделните фирми може да се предостави само след становище на правния отдел на Министерството на финансите заради наличието на банкова стайна. „При становище на правния отдел информация ще бъде изнесена“, каза вицепремиерът.

Той потвърди, че изнесените данни от финансовия министър миналия петък са коректни – става дума за 65 държавни предприятия, които са съхранявали средства в общ размер от 247,6 милиона лева.

Миналата седмица Владислав Горанов посочи, че по закон министърът на финансите няма право да разкрива банкова тайна.

„Всичко, свързано с драмата „КТБ“, трябва да е публично известно, разбира се, при спазване на ограниченията на законодателството. Колкото информация може, ще бъде предоставена“, каза Дончев и допълни, че това е важно и с оглед на гаранция, че няма да се повтаря казусът.

„Недопустимо е едно държавно дружество да си държи парите на непазарна лихва“, каза Дончев. Но попита кой и на какво основание е взел такова решение. Ако има данни, не само НС ще се занимава с този въпрос, заключи вицепремиерът.

Какво се случва около КТБ можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Томислав ДончевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
danc преди 9 години
:)))) ujkim sa taina bg darjavnite pechelivshi firmi, a l'ouvriertata i charlitata gi kupuvat barabar s vsichkata im klientela po sveta :)))))
1
0
 
0
 
! Отговори
evrobnb преди 9 години
"nie sabirame horata i parite na edno miasto" :))))"vashite dobri pari v nashite dobri race" :))))"viarvash li mi?""kak da ne ti viarvam?":))))