Трудов договор за по ден на тезгяха

Системата влиза при земеделските работници за брането на череши
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 12:06, Анисия Иванова
7
Трудов договор за по ден на тезгяха
Архив: Булфото

Кочани с трудови договори с продължителност един ден започва да продава държавата на работодатели. Системата ще влезе първо за земеделските работници, а в момента текат последни договорки между вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и земеделския министър Десислава Танева, съобщава в. "24 часа".

Целта е новите договори да се използват още от следващия месец май за брането на черешите, обясниха експерти от социалното ведомство, които работят по промените. За да влезе системата в сила, ще са нужни промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат представени до края на тази седмица.

Работодателите в селското стопанство ще купуват кочаните с трудови договори от държавата. Цената пък ще е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Вероятно всеки договор от кочана ще е за твърда сума, а работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника.

Кочаните с договори всъщност ще представляват система за почасово заплащане в селското стопанство, обясниха от социалното министерство. Министър Ивайло Калфин заговори за нея още след встъпването си на поста в края на миналата година.

Кочаните с дневните трудови договори трябвало да улеснят работодателите, които в различни етапи от земеделската работа имат нужда от различна по брой и специализация работна ръка. Същевременно с купуването на кочаните фирмите в земеделието ще са изрядни към работниците и бюджета.

Социалното министерство започва да прави прогнози за нуждата от работна ръка всяка година, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на конференция, организирана от БСК. До момента има изработени дългосрочни и средносрочни прогнози. От следващата година започва изработването и на краткосрочни. Целта е така държавата да насочва целево парите за преквалификация на безработните, за да могат по-лесно да си намират работа.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
реалност преди 9 години
днес на работа един колега работил 7 години на запад сподели мнение че в България са останали завистливи,глупави и озлобени хора.аз му опонирах разсъжденията но... в края на работния ден едни други двама "колеги" ми направиха мръсотия пред шефа,не че тяхното положение се се промени но...се смяха от сърце и бяха много доволни.
4
0
 
1
 
! Отговори
Лешпер преди 9 години
Оти да е лесно, като може да е трудно.Резил след резил
3
0
 
8
 
! Отговори
Калфин министеро преди 9 години
Ето така ще се прикриват по лесно трудовите злополуки. Има злополука веднага му се издава "Трудов договор" от кочана.
2
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И колко струва един договор,след като осигуровката се предплаща,или нещо не съм разбрал
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха дано ама .. все ми е на акъла как работодателя си има кочан хартийки и си ги къса когато види зор а не когато трябва .... Само веднъж за последните 15 години инспекцията по труда съм я виждал по полетата.А проверка на работниците дали притежават такава ценна хартийка и има ли тя номерче от кочана на работодателя? Трябва ли да се пазят или стават и за подклаждане на печката? А въпросът е как ще накарате работодател до сега ползващ този наемен труд без да плаща данъци изведнъж да почне д плаща

Спонсорирани публикации