Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба

Обвиненията срещу газовия гигант били готови отдавна
Обновена: 21 апр 2015 14:11 | 21 апр 2015 11:42, Миглена Иванова
58
Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба
Снимка: архив, Ройтерс

Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба с господстваща позиция, съобщава Financial Times. Антитръстовите обвинения обаче заплашват допълнително да вгорчат и без това трудните взаимоотношения между Европейския съюз (ЕС) и Москва, допълва изданието.

Още по темата

Само седмица, след като се изправи срещу Google заради пазарните позиции на технологичния гигант, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Фестагер пристъпва към натиск и по случая с "Газпром", съобщават за изданието запознати източници. Очаква се решението на Брюксел да бъде обявено в сряда (22 април).

Припомняме, че ЕС вече стартира антимонополно производство срещу "Газпром" през 2012 г. заради съмнения за несправедливи търговски практики при ценообразуването в Централна и Източна Европа и свободното транзитиране на синьо гориво между държави от ЕС. То обаче беше замразено заради конфликта в Украйна и изострянето на отношенията между Брюксел и Москва.

Три са основните моменти от производството срещу руската компания – че злоупотребява с пазарните си позиции в Източна Европа, за да събира повече пари, ограничава препродажбата на природния газ и блокира конкурентните източници на доставка. Големите разлики в цените на газа за отделните държави в ЕС също са обект на разследване.

Решението на Европейската комисия (ЕК) да изпрати официално становище с възражения на руския газов монополист си е чист хазарт. От една страна, Комисията винаги е настоявала, че третира компанията като всяка друга фирма, оперираща в Европа въпреки геополитическите усложнения, които биха последвали от едно антитръстово производство. Русия пък вижда политическо оръжие в едно евентуално разследване.

Обвиненията срещу "Газпром" са готови още от миналата година, пише още изданието. ЕК обаче ги задържа заради опасенията, че ако се противопостави открито на войнствено настроената Русия, може да последват изключително тежки мерки – например спиране на газовите доставки.

Според източниците на изданието Фестагер ще се опита да „стесни“ фокуса на разследването, както направи и в случая с Google. Засега обаче от ЕК отказват коментар.

Този месец "Газпром" уведоми Брюксел, че иска да поднови преговорите за постигане на споразумение, по които прогрес няма заради ситуацията в Украйна. Предвид интереса на Русия да се постигне договорка, едно решение за възобновяване на антитръстовото производство може да бъде определено от Москва като провокация.

Ако ЕК изпрати официално становище на "Газпром", компанията ще има 12 седмици да отговори и може да поиска и изслушване, за да се защити. Дава се възможност и за доброволно уреждане на конфликта чрез преговори.

Маргрете Фестагер неведнъж е коментирала, че случаят на руския газов доставчик е търговски и няма връзка с политиката. По време на посещението ѝ във Вашингтон през миналата седмица тя посочи, че „последователното прилагане“ на правилата за конкуренцията е изключително важно за Европа и надеждите за изграждането на енергиен съюз в ЕС.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: природен газекГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Северен Поток преди 9 години
ЕК да спре "Северен Поток" за да се спре монопола на "Газпром"!Пълна диверсификация в газовия сектор!"Северен Поток" е ненужен газопровод,превръщаш "Газпром" в руски монополист в ЕС!НЕ на руския газ,НЕ на "Северен Поток" !!!
16
3
 
6
 
! Отговори
ЕС солидарност преди 9 години
Трябва Германия,Франция,Дания,Холандия,Великобритания да сезират ЕК за започване процедура срещу "Северен Поток",по който "Газпром" в нарушение на антимонополното законодателство им доставя руски газ от преди 2012 година.ЕК да спре преноса на руски газ по "Северен Поток" и да се самосезира за започване разследване срещу предишните еврокомисари,които разрешиха да бъде направено изключение в ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО за строителството на "Северен Поток".НЕ на Путин,НЕ на "Северен Поток" !!!
15
6
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До zeusточно бумът на шистов газ довежда до ниски цени, тъй като добиването му е по-евтино. Освен това в Запдна Европа вече има бензиностанции, които позволяват зареждане на втечнен газ - втечненият газ е по-безопасен, по-лесно се транспортира и по-евтино се транспортира, тъй като няма нужда от такава мащабна инфраструктура.
14
0
 
9
 
! Отговори
Посещение преди 9 години
По време на посещение във Вашингтон.Случаят няма политически характер, а търговски ???На кого го обяснявате??? Не всички хора са глупави...
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забавянето на санкциите срещу Газпром е поради изчакването да бъдат пуснати няколко терминала за втечнен газ, които променят радикално ситуацията в Централна и Източна Европа.
12
0
 
6
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Анонимен 15Европа какво се занимава с руския газ тогава, да внася по 50 долара от САЩ. Само ако не си разбрал в САЩ шистовия балон се спука с ниските цени на петрола ;)
11
9
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
А иначе Украйна е сред най-големите производители в света на въглища и всякакви руди, затова и другарят Вова крайно далновидно пусна отпускарите именно в донецк и донбас да гепне производството и после да изнудва, ама нещо не му се получава. Не му се получава нито с Китай, нито с Гърция, нито с Турция, щом Лукашенко почна да го отсвирва смятай
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9К51Ами да насочат газа към Китай, защо не го насочат а само приказват тъпотии? Китай им отказа газа, тъй-като има договори за разработване на собствен шистов газ. Китай има най-големите залежи на шистов газ в света и до 5 години ще продава газ на Русия по 80 долара. Себестойността на този газ в САЩ е паднала до 50 долара за 1000 куб.м., след прилагането на технологията плазмен фракинг.
9
7
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До 9К51Това, че руснаците са заявили нещо, не означава автоматично, че заявеното ще се случи. Аз пък ще ти кажа, че Китай си инвестира в газопроводи в Пакистан и си чака обещания мегаултрахипергазопровод от руснаците, дето не е и започнат
8
0
 
9
 
! Отговори
под масата преди 9 години
От Брюксел явно искат да рекетират Газпром, да им бутне нещо под масата, за да спрат процедурата.
7
1
 
13
 
! Отговори
9К51 преди 9 години
Сещам се за една българска поговорка .. "Хитрата сврака с двата крака" ... Европата с нескончаемите заяждания с руския "Газпром", само защото е руски, може и да остане на студено през следващите зими и бз това руснаците заявиха, че ще пренасочат доставките си към Китай, който има нужда от газ и може да плаща за него. Всичко тава се прави, защото Русия обяви, че ще прекрати транзита през Украйна, за хохлите това са им единствените приходи в твърда валута, без тях фалит и разпад!
6
3
 
28
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ами Брюксел да спре Северен поток и да си внася газ от другаде като не им харесва.
5
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото ми е известно руските тръбовладелци и тръбопроводчици ще отнесат глоба от 15 милиарда долара, която ще покрие една малка част от кражбите осъществени от този монопол в ЕС до момента. Ще видите че ще си платят като на поп и ще продължават да надуват тръбите, защото тези нещастници не могат да правят нищо друго.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще ги изплющят здраво, като Майкрософт, ама така трябва, монополите трябва да бъдат плющани
3
3
 
22
 
! Отговори
L. преди 9 години
И Газпром ще си го премести в другия крачол.
2
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам първите 2 коментар си мисля колко ни е *** народа. Тези 2мата днес парите които ще изкарат ще ги пратят на Газпром за енергията, която ни продава скъпо. Ама така е *** народ слаба държава. Газпром ни дои с високи цени и тези се радват.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще спрат но ще стане постепенно. Въпроса е защо Газпром не спре да им продава :)

Спонсорирани публикации