Руски милионер търси извънземни със $100 млн.

Можело да ни научат как да ползваме природните ресурси
20 юли 2015 17:20,
31
Руски милионер търси извънземни със $100 млн.
Снимка: Reuters, архив

Руският милионер Юрий Милнер ще похарчи 100 милиона долара в търсенето на извънземен разум с помощта на най-мощните радиотелескопи в света, съобщава агенция Ройтерс.

Богаташът сам ще избере екипа за проекта "Breakthrough Listen"- 10-годишно издирване на радиосигнали, които могат да разкрият съществуването на интелигентни форми на живот някъде другаде във Вселената.

"Това е най-интересният технологичен въпрос в наше време", заяви Милнер. Той се запалил по идеите за извънземен живот още като-10-годишно московско дете, след като прочел книга на астрофизика Карл Сейгън.

Милнер влага свои средства в проекта, след като навремето направи успешни инвестиции в стартиращи компании, като Facebook. Милионерът е мотивиран от надеждата, че по-напредналите цивилизации ще могат да ни научат как по-добре да използваме природните си ресурси.

"Ако наистина сме сами във Вселената, трябва да се грижим за това, което имаме", заявява Милнер. Неговият проект по обем на инвестиции засенчва всички подобни в тази област. СЕТИ например харчи за откриване на извънземен разум по два милиона долара годишно.

В наше време, благодарение на развитието на технологиите, сред които повишената мощност на компютрите и чувствителност на телескопите, 100-те милиона долара ще постигнат много повече, отколкото СЕТИ през 90-те, когато имаше по-добро финансиране.

Екипът на Милнер ще може да проследи няколко милиарда радиочестоти едновременно, вместо няколко милиона. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век. Но на каквито и сигнали да се натъкнат учените, те ще пристигнат с векове, а може би и с хилядолетия закъснение. На радиовълните са им необходими 4 години, за да достигнат до Земята от най-близката звезда, извън нашата Слънчева система. За 10 години, с тези 100 милиона долара инвестиции, екипът ще може да следи за радиопредавания в както в Млечния път, така и в 100-те най-близки галактики.

Най-скъпо ще струва на Милнер запазването на време в мощните радиотелескопи, включително тези в Австралия и Западна Вирджиния. Милионерът планира да закупи за търсенето на извънземни по два месеца годишно. Обикновено учените могат да се сдобият с не повече от два дни годишно в тези обсерватории.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
чичко извънземен преди 8 години
да отиде в Area 51, там ще ги види на живо, а и няма да му струва толкова скъпо
11
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ако искат извънземните да бъдат намерени, ще се " намерят" сами.
10
1
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
"Руската ***" за разлика от тебе има $100 мил. за някакъв проект, който има смисъл за разлика от смешния ти завистлив и никому непотребен живот. Нормалните медии отразяват това така "Стивън Хокинг покрепи нов проект за......
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската *** може само едно, да смуче ресурси, но понеже не знае как, защото американците ги отрязаха, сега се надяват на извенземни.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Време беше...след като 60 години всичко техологично идваше от Западна Европа и САЩ .... нека малко и руснаците се включат :D
7
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
И понеже в СЕТИ пръснаха няколко милиарда за слушане на нищото, не виждам проблем още едно ухо да се включи.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя май е фен на Star Wars :)
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ни окупират планетата ,ако ни намери друга раса:)
4
5
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Имам два въпроса:1. Зящо руснакът е чел К. Сейгън, а не А. С. Попов?2. Защо ще изплзва телескопи в Австрялия и САЩ, а не в Русия?
3
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
az 6te mu dam o6te edna ideq da dade o6te 100 miliona za otkrivaneto na novi lekarstva koito da preborqt napimer raka ili mnojastvenata skleroza ,taka 6te go zapomnqt xorata s dobro
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можело да ни научат как да ползваме природните ресурси__________ЦЦЦ, тия в Московията и Господ неможе да ги научи
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги даде насам. За толкова пари и на Чубака ще се направя ако трябва.

Спонсорирани публикации