Май: Светкавици за баловете! Юни, юли, август: Хлад!

Климатолог пред Bulgaria ON AIR: Глобалното затопляне продължава
Обновена: 5 май 2016 13:43 | 5 май 2016 12:22, Анисия Иванова
22
Май: Светкавици за баловете! Юни, юли, август: Хлад!
Архив: Булфото

Идващото лято ще бъде с нормални температури, валежно - не, но малко по-хладно в Западните Балкани. "Очаква ни нормално лято", обобщи в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR климатологът Георги Рачев.

По думите му след големия студ през последните няколко дни започва бавно и мъчително подобрение на времето от днес. Вчера беше най-студеният ден от май месец, но вървим към затопляне.

"Първите три дни през месеца бяха с аномалия, по-ниски от нормалната температура с пет-шест градуса, много студено, но това не е нещо извънредно през май месец в България", допълни Рачев. "Просто зимата и пролетта ни бяха много топли и свикнахме с топлото време", каза още той.

Климатологът обясни, че се отива към подобрение на времето.

"Утре, на парада на Гергьовден, до обяд трябва да е доста свежо, светло, с по-малко облаци, особено в Западна България", категоричен е той, но следобед се очакват гръмотевични бури.

Температурите днес ще се повишат с един градус, утре - с два-три, но събота и неделя се доближаваме до майското време - до обед слънчево и свежо, следобед - с леки превалявания.

"Събота и неделя нестабилно време в следобедните часове", прогнозира той и като температури посочи около и над 20 градуса. "От понеделник до сряда - три много хубави дни, след това малко повече дъжд", допълни Рачев.

Относно циклона "Виола" климатологът каза, че си е заминал, отишъл е на Изток и е останал само студеният въздух.

По отношение на баловете в края на месеца той обясни, че по принцип май е валежен месец и за тази година се очакват дъждовете да са нормални и над нормата

За баловете се очаква в следобедните часове да има гръмотевици и превалявания.

"Глобалното затопляне продължава", категоричен е климатологът. "И тази година със сигурност ще стане по-топла и от 2015-та, която беше най-топлата. Януари, февруари и особено март глобалната температура за цялата Земя се увеличи с повече от един градус и една десета, което е страшно много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До иво Как може най-неграмотните да се изхвърляте на пишете винаги ?! 4 грешки на 1 ред !
17
6
 
2
 
! Отговори
иво преди 8 години
Найстина е доста горещо, в смисал пушаци, пожари и т.н. Но днес е доста стодено.
16
0
 
9
 
! Отговори
Викинг преди 8 години
14 е много прав. Такова затопляне е имало преди 1000 години, а сигурно и много пъти преди това. Отговорете си на въпроса защо Гренландия е кръстена така, а не Айсландия, например.
15
2
 
15
 
! Отговори
летописец преди 8 години
Аха, спомняме си как ни плашиха със сушата и войни от засушаване. То па зе че като се изля не спря цяла пролет и цяло лято. Язовирите преляха и селата потопиха .Това беше лето 2014то.И никой не го предвид. Обясняваяте после кое се топи и защо замръзва от това Ниагарския водопад .Това са тъй наречените синоптици с бакалавърска степен по философски науки.
14
0
 
11
 
! Отговори
do 3 Galin преди 8 години
Галине, този не е от БАН! Този е на щат по разни телевизии и сайтове и има голяма туристическа агенция! Човекът е географ и не е чувал за метеорология. От БАН такива дивотии не можеш да чуеш.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поради глобалното затопляне ще има светкавици и гръмотевици. Но нема а се плашите. Тези чудесии ше са временно явление. След тях следват потопи и наводнения. Но не се плашете. Другаря пожар е приготвил 20 милиончета за да ви спаси от природата.С тези милиончета ше ви откара до най близкото траурно място в което ше ви настани за вечни времена в мир и покой. А честито тавариши!
12
4
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Глобалното затопляне води до топене на ледовете, това до отслабване на океанските течение, а това от своя страна до застудяване и ледников период. Така че в крайна сметка затоплянето на планетата накрая води до студ с две думи. Прочети малко по темата, интересно е. :)
11
4
 
10
 
! Отговори
цитати, по спомен преди 8 години
има едни прогнози, според които България ще става субстропик, като в Гърция. Поради глобалното затопляне областите на високо атмосферно налягане, които определят продължителното слънчево и сухо време през лятото в Европа, се изместват все по-на север. Зимите ще стават все по-кратки и топли, заради малкото сняг ще имаме проблем с водата. Порои също е по-вероятно да има, но те не решават проблемите със засушаването.
10
2
 
29
 
! Отговори
лятото ще е 4 месеца преди 8 години
В дългосрочната прогноза максимума на предсказуемост е 20 дена. Като след 10 ден става 50/50 и намалява до нула след двайстия ден. Няма врачка която може да ви познае какво ще е времето следващия месец, да не говорим за лятото.
9
1
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
сегашния студ може да го последва още по-голяма жега и като извадиш средната годишна стойност на валежите и температурите ще се окаже, че е станало по-топло и по-сухо. На Витоша има едни места, над Комините, по които през май винаги имаше сняг, тази година никакъв сняг не е останал.
8
4
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Студено е, защото отслабва Гълфстрийм, а пък Гълфстрийм отслабва защото се топят арктическите ледове и това възпрепятства циркулацията на водата в Атлантика.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как точно продължава това глобално затопляне, след като времете застудява, хич не е ясно.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От това глобално затопляне умряхме от студ
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Студ, дъждове и ... глобалното затопляне продължава ....!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е за устойчивия тренд на глобалното затопляне. Има си статистики, за който се съмнява...
3
4
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Смешни сте вече с тези прогнози за сезоните.
2
18
 
20
 
! Отговори
Галин преди 8 години
и как стана така, предното лято си беше доста по-хладно и ветровито от по-ПРЕДНИТЕ в който имаше 40 градусови темперетури...а сега лятото щяло да е хладно ама иначе глобалното затопляне продължвавало, явно в БАН са яко друсалки за да твърди че предното лято е било ТОПЛО...
1
2
 
47
 
! Отговори
ANatrix преди 8 години
О, баловете се застрашени! Ужас! Това е най-лошото, което може да се случи в България - да се провалят фолк изпълненията около 24.05. Така е - основният бюджет на държавата идва точно от фолк изпълнения!

Спонсорирани публикации