Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки

Новоизбраният президент смята, че отговорността не бива да се размива
Обновена: 1 дек 2016 19:10 | 28 ное 2016 19:19, Веселина Йорданова
263
Без Радев на КСНС, не ще да участва в чужди сделки
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Новоизбраният президент Румен Радев няма да участва утре в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от държавния глава Росен Плевнелиев.

Още по темата

Темата на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", посочва Радев в официалната си страница във Facebook.

По думите му днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция.

"Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори", заявява още Радев.

Според него тази отговорност не бива да се размива.

"Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", подчертава новоизбраният президент.

Радев призовава участниците в КСНС "да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България".

"Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ", уверява той.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарно представените партии, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка на Министерския съвет.

Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство, като започне с най-голямата партия в НС - ГЕРБ.

До момента заявките и от ГЕРБ, и от следващата по големина партия - БСП, са, че ще го върнат. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
10
 
! Отговори
:-D преди 7 години
Човекът осъзнава, че не му е мястото в президентството и отлага срама.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЕ ЕДНО ГЛЕДАШ ИЗРАЕЛСКИ ГЕНЕРАЛ
31
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14 ТЕРЕЗАРадев още не е встъпил в длъжност. В момента има действащ президент и правителство, те и....ха големи л..на пък сега Радев да ги чисти като още не е действащ президент. Между другото Тереза не съм сигурен , че си истинска "жена".
30
15
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
И дайте да сме наясно - макар и в оставка, правителството на Бойко Борисов продължава да управлява България и днес.Всеки, който се замеси в управлението се замесва и в престъпленията на управляващата партия ГЕРБ. Независимо зад какви гръмки фрази ще скрият капана, в който искат да вкарат Радев. Той си остава капан !Затова много правилно постъпва генерал Радев като стои настрани от бакиите на ГЕРБ.Нека сами си носят отговорността за всичките грешки и престъпления, които направиха.
29
12
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
"не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност"Правилно!
28
9
 
12
 
! Отговори
Един имигрант преди 7 години
Знаете ли какъв е проблема на България? България така и не се отрече от комунизъма. В България комунизъма официално не бе обявен за престъпен режим и срещу неговите отрочета не се взеха крути мерки! В Румъния, народа наказа Чеушеско, а България прости на Живков. И как иначе да е, при положение, че комунистите са все още във всички инстанции. Дори и десните ви лидери(Борисов, Цветанов, Цачева) са хора със комунистически манталитет. Цялата власт в България изповядва прокомунистически ценности.
27
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като му видиш снимката - чист комбайнер!
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАПРАВО МИ Е ЖАЛ ЗА БСП И РАДЕВ, А НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НЕ ГИ ОБИЧАМ.
25
4
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Президентската институция има една особеност. Издигат те определени сили, обаче си президент на целия народ. И ако не го осъзнаеш бързо, има опасност да се превърнеш в прецедент.Да поставяш идеята за политическите интриги за отговорност в ситуация която изисква да дадеш всичко на което си способен, за обединение на нацията е незрялост за поста, който ще заемеш.Отговорността на сегашния прецедент народа ще я обяви, и ще дойде време съда да се произнесе.Но този момент за консенсус новия го проспа.
24
4
 
3
 
! Отговори
Тереза е преди 7 години
бившата жена на генерала. Познава се по съзнанието. Добре че се е отървал от нея.
23
8
 
17
 
! Отговори
Кънчо П. преди 7 години
Ами той отсякъде е обграден от хубави ,едри комунистки.Те го съветват и напътстват.Как да обърне внимание на някакъв си консултативен съвет?!
22
13
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СПИСАРЕВСКИ СЕ Е БИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ Е НАЗНАЧЕН И ДАЛИ Е В РАБОТНО ВРЕМЕ! И ХИЛЯДИ ДРУГИ БЪЛГАРИ СА НАПРАВИЛИ СЪЩОТО!
21
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истинския социалист никога няма да поеме отговорност! Това е първото нещо на което ги учи сканата им религия на злото.
20
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този парашутист Радев изобщо не е политик Той е въртилопатата на БСП
19
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсионирания военен др. Радев , като не е още встъпил в длъжност , защо се вози в Държавна кола и го охраняват . Да ходи с градския транспорт . С този шебек само ядове ни очакват .
18
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДРУГАРЯ РАДЕВ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ САМО В РАБОТНО ВРЕМЕ И ЗА 20 ЗАПЛАТИ И АКО МУ РАЗРЕШАТ КОРНЕЛИЯ И ЙОТОВА И ТОГАВА ПАК НЕ Е СИГУРНО.
17
12
 
13
 
! Отговори
заедно, ама не преди 7 години
предната седмица заяви, че ще присъства отговорно, сега след пленума не ще, да не се размиели отговорностите, обаче щял да се съобрази с всички взети решения според Конституцията. не е ли по-добре да присъства лично, вместо да научава от фацебука с какво ще трябва да се съобразява после?!
16
19
 
22
 
! Отговори
Без ундурми преди 7 години
Това е мъж с позиция, представете си Радан на негово място как щеше да бърза за снимката. Г-н Радев, до сега се държи без грешка.
15
21
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Прави впечатление, че умиращата партия ГЕРБ прави неистови усилия да стисне в предсмъртната си прегръдка и новоизбрания български президент.Бойко Борисов се опита да го провокира като настояваше именно генерал Радев да състави служебното правителство. Нищо, че Радев встъпва в длъжност чак през януари.Платените *** и калинки на ГЕРБ пък плюеха против Радев, че не бил отишъл в Харманли, когато "бежанците" се разбунтуваха.Генералът е прав - няма да мие нечии о.срани ***. Да се оправят !
14
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нептекъснато некои реват защо Радев не правел това и онова. С мигрантите да се заемел, правителство да прави с ***, в Кснс защо не участвал. А тези дрто им е работа това да свършат да седят и да гледат сеир.имаме си Президент, Премиер, шефове на партии. Да се запретнат да свършат и те нещо. За какво ги зимат големите заплати.

Спонсорирани публикации