Протестният вот "Не подкрепям никого" - на боклука

Около 180 000 гласа няма да бъдат отчетени на парламентарните избори
22 фев 2017 07:22,
25
Протестният вот "Не подкрепям никого" - на боклука
Снимка: Архив, Булфото

Около 180 000 гласа ще отидат на боклука заради последните промени в Изборния кодекс, направени преди президентските избори. По искане на Реформаторския блок през октомври бе решено протестният вот, изразен с квадратчето "Не подкрепям никого", на парламентарни избори да не се брои.

Тезата на депутати от групата на Кунева и Лукарски беше, че ако тези гласове се зачитат като активност, както е на президентски и местни избори, бариерата ще се вдигне над 4%. Опасенията им бяха, че партии като РБ ще останат извън парламента.

Правилото ще бъде приложено за първи път на извънредните избори на 26 март. Ако се запази активността от президентския вот, това означава, че гласовете на 4-5% от избирателите няма да бъдат отчетени, коментира проф. Михаил Константинов пред "Труд".

Той обясни, че това са около 180 000 гласа, т.е. толкова, колкото са необходими за влизането на една партия в Народното събрание. Тежестта на един мандат по неговите изчисления ще е около 13 000 – 14 000 гласа.

Друг сериозен проблем на предстоящите избори за нов парламент ще са преференциите.

"С преференциите в столичните три многомандатни райони позициите могат да стигнат 600 и това ще затрудни комисиите", прогнозира проф. Константинов.

Членове на комисии разказват пред изданието, че преференциите се нанасят на огромни листинги, на които ще има въпросните 600 позиции. Те не скриха радостта си, че машинното гласуване пропада.

Разказаха, че не можели да си представят как ще обработват данните от устройствата, които излизали върху дълга лента, на която се отбелязвали и преференциите. Разчитането на данните и нанасянето им в протоколите щяло да забави неимоверно много излизането на резултатите.

Има и още един риск свързан с обработването на резултатите – повторението на ада "Арена Армеец" от 2015 г. Засега намеренията са бюлетините на 2/3 от столичните секции (около 1000) да се броят именно там. Това означава отново дълго чакане и припаднали членове на комисии.

Като куриоз от изборите през 2015 г. ще се запомни връщането 40 пъти на една от комисиите, при която имало разминаване в данните от протокола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОбективенНа доизживяване е БКП/БСП.Това пролича още през 1990 г. Оттогава, чрез манипулации при броенето на бюлетините и посредством други трикове, тази партия е поддържана като жив мъртвец, като зомби! Тя е отживелица, използвана от една шепа безочливи хора, за да се донаграбят.
20
1
 
3
 
! Отговори
От 1990 г. до 2016 г преди 7 години
винаги гласувам!Не мисля, че е вредна опцията "Не подкрепям никого".Гласувам на всички избори, но на два пъти пуснах празен плик. С това аз казах "Съдбата на моята Родина ме интересува, затова участвам в изборите. Но не одобрявам нито един от кандидатите!"Това също е позиция, откъде накъде някой ще я приравнява с ***?Много им се ще на някои да бъде премахната тази опция, та насила да накарат избирателя да гласува за някого. И вероятно разчитат този някой да е столетницата. Как пък не!
19
2
 
1
 
! Отговори
ще гласувам преди 7 години
за Да, България, за Христо и умна Боряна.
18
1
 
0
 
! Отговори
Чалга за народа преди 7 години
Няма не искам, няма недей Щом те поискам ставам злодей.
17
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Идеята е добра - показва, че хората не желаят партиите, които са на изборите, а не че просто не са отишли да гласуват или пък са сложили празен плик без бюлетина, което може да се смята като грешно гласуване. Проблемът е, че политиците бързо осъзнаха, че в един момент може 90% от бюлетините да са против всички и никоя партия да не прескочи бариерата от 4%. Първи се осъзнаха партиите, които са доизживяване, като например СДС, ДСБ, ДБГ на Кунева, както и по-малките партии и го махнаха.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен17Еми то няма кой друг да я прескочи.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя самата идея си беше за ***. Щом не подкрепям никого, няма що да ходя да гласувам доброзорно.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се разбойническия блок да не прескочи бариерата от 4%.
13
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До анонимен11И аз като Вас, но към Русия и Турция ще добавя и Франция (основна причина за спиране на блокове 1-4 на АЕЦ, Германия (с политиката да им храним мaймуните нов внос), САЩ не на последно място и т. нт. всички които са си купили по някой от нашите продажници и ядат от нашият скромен бюджет (енерго, ГМО и т. нт.). Към списъка с кандидати за народни престъпници ще добавя "Тодор Живков" и ще гласувам за него та дано разберат какво искам да им кажа. Те ще разберат, но какво ли им пука...
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ххахаах. Махнахте го, за да не се види, че негласувалите са главната политическа сила :)
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето така постъпват политиците, срещу тъ пия и заспал народ.Къде са протестите??? Заспал народ.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха. Ясно. За да не отидат няколкото "реформатори" на ***, гласовете на 180 000 граждани ще идат на ***. Колко лесно си решават проблемите...
9
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз ще гласувам ЗА НИКОИ защото ми писна от всичките сега ми докараха и ам воискии ме направиха мишена и на русия и на турция
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А това че си изразил мнение, а те ти казват "мнението ти няма да се зачита, защото не ни отърва" не е ли нарушение на конституцията?
7
5
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Не вотът "Не подкрепям никого" е на ***, а изборният закон с клауза "Задължително гласуване'' е на ***. Измишльотините на "големия политик" Цветан Цветанов. С всеки ден простотията става се по-голяма и обхваща всички свери на живота. Не ходете да гласувате на тези избори, бойкотирайте ги, за да стане сегашната политическа върхушка нелигитимна!
6
6
 
14
 
! Отговори
Николова смешна си преди 7 години
Защо не вземеш да престанеш с приказките си виж Червената снаха която им е на чело на деформаторите и се скрий някъде.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички партии се изредиха да управляват, аз лично не забелязах държавата да е дръпнала напред при която и да е от тях... но какъвто народа такива и народните представители.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редно би било процентното не подкрепям никого +неявилите се да остават като вакантни бройки от 240-те
3
3
 
16
 
! Отговори
Црен Ваньо преди 7 години
Сини Билшевики,напред!!!
2
4
 
33
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
На деформаторите тези 180 хиляди гласа са им най-малкия проблем те и без другото отиват на бо.клука и именно поради това червената кукунева се на прави на умряла лисица ,че се оттегля от депутатската надпревара тънките и сметки са насочени отново я към Брюксел ,я към някой апетитен банков борд на директорите ("Париба").

Спонсорирани публикации